Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. június 21. 17:17 Világ

A dollár döntheti meg a legnehezebb választására készülő Erdogan hatalmát

A Törökországot 2003 óta egyre keményebb módszerekkel uraló Recep Tayyip Erdogan ellen nem nehéz kifogást találnia a jogállamiság vagy a sajtószabadság híveinek. A vele kritikát megfogalmazókat egyszerűen bebörtönöztető Erdogan hatalmának azonban komoly legitimitást ad Törökországban, hogy kimagaslóan jól teljesített a török gazdaság.

Az országok közötti különböző árszintek hatását kiszűrő vásárlóerő paritáson mért, egy főre jutó GDP 160 százalékkal nőtt Erdogan uralma alatt, tehát 2003 óta. A Világbank adatai szerint 13 év alatt 10 ezer dollárról 25 ezerre nőtt az egy főre jutó GDP Törökországban, amellyel például megelőzte Horvátországot, és beérte a lényegesen jobb pozícióból induló Magyarországot. Törökország a legtöbb, hasonló szintről indult országtól elhúzott, Brazília például harmadannyira, 50 százalékkal fejlődött ez idő alatt.

Törökországban vasárnap tartanak elnök- és parlamenti választást, amelyen Erdogan még jobban stabilizálhatja hatalmát. Csakhogy az előrejelzések szerint az első választási győzelme óta nem volt ennyire bizonytalan a sorsa, és ez leginkább egy választásokon szokatlan szereplőre vezethető vissza: a dollárra. 2014-ben két török líra ért egy dollárt, mostanra viszont már közel öt líra ér ugyanennyit, a visszaesés különösen az elmúlt egy évben volt látványos.

Hiába nőtt a GDP tavaly több mint hét százalékkal – és fog nőni idén várhatóan négy százalékkal -, a gazdaság mégis nagyon sérülékeny. Argentína, Venezuela és Irán után Törökországban legmagasabb az alapkamat a nagyobb országok közül, 17,75 százalékos. Az infláció is magas, 11 százalék, a gazdasági növekedés pedig túlzottan a hitelezésre épül és külföldi finanszírozásra van utalva. A líra gyengülése éppen a korábban devizában felvett hitelek törlesztése miatt okoz egyre nagyobb gondot, ami tömeges csődöket is okozhat a török gazdaságban. Erdogan autoriter döntései tovább rombolják a befektetői bizalmat, egy hónapja például nyíltan beszélt arról, hogy a választások után beavatkozna a jegybanki politikába.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkErdogan a választások után a török jegybanknak is nekimenneA tavalyi elkotmánymódosításnak köszönhetően nagyobb hatalma lesz az új török elnöknek. Erdogan nem is titkolja, hogy az elvileg független jegybankot is maga alá gyűrné.

A gazdasági nehézségekről Erdogan a külső fenyegetettséggel próbálja elterelni a figyelmet. Másfél hete hadjáratot indított a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) állítólagos katonai bázisai ellen Észak-Irakban. A Foreign Policy szerint viszont csak kopár hegyeket bombáztak a török harci gépek, mert a PKK egységei már több éve elhagyták a területet, és Észak-Szíriába, Irakba vagy Iránba mentek.

Erdogan kezére játszott, hogy pár éve a választókat leginkább valóban a biztonsági kérdések foglalkoztatták, de az elmúlt egy évben ez gyökeresen megváltozott. 60 százalékról 13-ra zuhant azok aránya, akik a biztonságot tartották a legnagyobb problémának, mára viszont 51 százalékuk a gazdaságot gondolja a legfontosabbnak.

További nehézség Erdogan számára, hogy a török ellenzék szokatlan módon összefogott ellene, és ha a főleg kurdok által támogatott Népi Demokratikus Párt (HDP) átlépi a parlamentbe jutáshoz szükséges 10 százalékos küszöböt, akkor komoly esély van arra, hogy Erdogan pártja, az AKP kisebbségbe kerül. Az elnöki posztért nagyobb eséllyel indul, bár a felmérések szerint itt sem biztos a sikere. Az elnökségért hatan indulnak, a győzelemhez abszolút többségre van szükség. Ha ez nincs meg az első körben, akkor az első két helyezett között dől el a győzelem a második fordulóban. Az Erdoganra szavazók arányát 45 és 55 százalék közé becslik.

A nyugati médiumok szerint a kihívók közül a kampány során kiemelkedett a szociáldemokrata CHP jelöltje, Muharrem Ince. A Financial Times harcosnak, szellemesnek és energikusnak jellemezte a kampányát, amelynek köszönhetően támogatottsága 30 százalék fölé nőtt, bár még így is kevés esélyt adnak neki, hogy legyőzze Erdogant az esetleges második fordulóban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Erdogan Törökország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.