Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. június 15. 13:41 Világ

A Meki végre belevág a szívószál-forradalomba

A McDonald’s belevág a várva várt szívószál-forradalomba és szeptembertől műanyag helyett csak papírból készült szívószálakat kínál majd az angliai és az írországi éttermeiben, értesült a BBC. Csak az Egyesül Királyságban 1,8 millió szívószálat használnak el évente a mekis vendégek. 

Az egyre környezettudatosabb társadalmakban egyre nagyobb közellenséggé válik a szívószál, mivel miközben azt csak rövid ideig használják a fogyasztók, iszonyatos mennyiségben megnöveli a műanyag szemetet. 

A McDonald’s követve a társadalmi párbeszédet a témáról éppen a vendégek igényei miatt döntött úgy, hogy áttér a papír szívószálakra, de a lépéshez az is hozzájárult, hogy az Egyesült Királyságban a kormány is kezdeményezte áprilisban, hogy tiltsák be szívószálak és a fülpiszkálók használatát.

Néhány étteremben már tesztelték a dolgot, sikeresen. A vállalat terve, hogy jövő év végéig teljesen átáll a papírszívószálakra, amibe más országokat is bevonnak. Az amerikai, a francia és a norvég éttermekben hamarosan meg is kezdik a tesztelést.

Szerencsére várhatóan nemcsak a szívószál, hanem az összes többi egyszer használatos műanyag termék eltűnhet majd az üzletekből a jövőben, legalábbis az Európai Bizottság erre tett nemrég javaslatot, amiről itt írtunk bővebben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIdeje volt már, hogy közellenség legyen a műanyag szívószálbólTöbbnyire semmi értelme a használatának, és nagyon szennyezi a környezetet. Meg is indult a szívószálellenes mozgalom.

Világ környezetvédelem McDonald's műanyag szívószál Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2019. június 23. 12:52 Élet, Világ

Minél több pénz van egy elhagyott pénztárcában, annál inkább visszaadják a megtalálók

A svájciak a legbecsületesebb visszaadók, de a trend globálisan is egyforma, és nagyon egyszerű magyarázata van.

Avatar
2019. június 18. 10:31 Pénz, Világ

Tengeri olajfúrók papírjait érdemes venni, csak el kell találni, hogy melyik nem megy csődbe

A Brent olaj ára olyan szintre csökkent, hogy lassan érdemes lehet befektetni, most mégis a kivárás mellett érvelünk.

Torontáli Zoltán
2019. június 15. 16:01 Vállalat, Világ

Közeleg a fordulópont, valamiről mindenképp le kell mondani a webáruházaknál

Két karton ásványvizet bolti áron eladni és házhoz vinni olyan tevékenység, amely soha nem lehet nyereséges. A kereskedők már nem sokáig tudják lenyelni a veszteséget.

Fontos

Váczi István
2019. június 23. 16:46 Közélet

Egy lesorosozott civilszervezet ellenőrzi Mészáros Lőrinc közpénzes munkáját

Egy uniós program keretében, a kormány áldásával az általa évek óta támadott Transparency International ellenőriz egy projektet, ahol Mészáros egyik cége dolgozik.

Avatar
2019. június 23. 07:48 Közélet, Tech

Zuckerberg király saját dénárt akar verni, és ennek sokan nem örülnek

A pénzügyi adatainkat összefésülik a médiafogyasztási szokásainkkal, az okoseszközök és szenzorok által biztosított adatokkal, és az egészet egybecsomagolva eladhatják bárkinek.

Kasnyik Márton Hajdu Miklós
2019. június 21. 06:43 Adat

Kettészakadt a budapesti panelmezőny, már nem a Pók utca a legdrágább lakótelep

Új adatbázist építettünk, hogy eldöntsük az örök kérdést: melyik a legdrágább és melyik a legolcsóbb panel lakótelep? Az utóbbi évek eszeveszett áremelkedése nem ugyanúgy érintette a paneleket.