Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. június 13. 13:03 Világ

Kormányon már nem lázad az euró ellen az új olasz politikai elit

Általános jelenség, hogy a populista politikai mozgalmak hatalomra kerülve jóval kevésbé radikálisak, mint ahogy azt korábban állították magukról. Erre utaló jelek vannak a nagy nehezen összeállt olasz kormánykoalíciónál. A választáson győztes Öt Csillag korábban rendszeresen ostorozta az EU-t, az euró lecseréléséről pedig népszavazást akartak, most viszont az új kormánykoalíció egyértelműen kiállt az euró mellett.

Május végén a pénzpiacokon érezhető aggodalmat keltett, amikor a választáson győztes populista mozgalmak a 81 éves Paolo Savonát jelölték pénzügyminiszternek, aki leginkább arról ismert, hogy a németeket hibáztatja Olaszország bajaiért, és lépéseket tenne az eurózónából való kilépés irányába.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKét közgazdász körül megy az egész Európát fenyegető balhé OlaszországbanAz egyik kimondta, amit nem szabad, a másikat azzal vádolják, hogy a hitelezők érdekeit képviseli az olaszokkal szemben. Az eurózóna egyben maradása a tét.

Az olasz elnök éppen arra hivatkozva vétozta meg Savona kinevezését, hogy korábban kritikusan beszélt az euróról. A kormányalakítási válság végül úgy oldódott meg, hogy Savona végül EU-ügyi miniszter lett. Keddi könyvbemutatóján viszont Savona már arról beszélt a Reuters szerint, hogy az új olasz kormány támogatja a monetáris uniót, nélkülözhetetlennek nevezte az eurót, és tagadta, hogy bármikor az euró elhagyását javasolta volna (korábban történelmi hibának nevezte az euró bevezetését).

Az euróval kapcsolatos ellentmondásról azt mondta, hogy elemzőként bírálta az eurót, de sosem támogatná az eurózónából való kilépést. A korábban bírált Németországról is beszélt. Szerinte Németország sok szempontból egy remek ország, kulturálisan, gazdaságilag és politikailag is, bár azt is mondta, hogy azért máshogy látja az országot, mint a német közgazdászok többsége. “Ők hajlamosak úgy látni, hogy a stabilitás szükségszerű feltétele a növekedésnek, én viszont azok közé tartozom, akik szerint a növekedés a feltétele a stabilitásnak” – mondta.

Az eurózónán belül Ciprus mellett Olaszországban a legrosszabb az euró megítélése, egy Eurobarométer felmérés szerint az olaszok mindössze 41 százaléka tartja jó dolognak. Az euró bevezetése rendkívül kedvezett a nagy hozzáadott rendelkező német exportnak, 1998 óta a német gazdaság egy főre jutó reál GDP növekedése 26 százalék volt a Bloomberg  tavalyi számítása szerint. Az olasz versenyképességnek azonban nem kedvezett az euró bevezetése, Olaszország az egyetlen ország az eurózónában, ahol csökkent ez az egy főre jutó GDP reál értéken. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA gazdasági elit nem érti az olaszokat, pedig náluk senki sem érzi hátrányosabbnak az eurótAz európártiak nem engedik kormányozni az euroszkeptikusokat, amitől nő az euroszkepticizmus Európa egyik legeuroszkeptikusabb országában.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Olaszország Paolo Savona Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.