Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. június 7. 09:51 Világ

Az új spanyol miniszterelnök nagyon jóban lesz Macronnal

A spanyol gazdaság ugyanúgy kontrasztban áll az olasszal, mint a két ország új kormányainak jövőképe. A válságot különösen megszenvedő Spanyolország nemhogy kijött a válságból, de hosszú idő után idén meg is előzte a stagnálás közeli Olaszországot az egy főre jutó GDP-ben.

Ami pedig a politikát illeti, miközben az olaszoknál a populisták borítják az asztalt a parlamentben, Spanyolországban egy kifejezetten Európa-párti kormány került most hatalomra, igaz, nem közvetlen választások útján. 

 

Az EU-ból kiábrándult olaszoknál  két euroszkeptikus párt alkothatott kormányt a márciusi választások eredményeként, míg Spanyolországban egy bizalmatlansági indítvánnyal távolítottak el a 2011 óta az országot vezető jobboldali miniszterelnököt, Mariano Rajoyt, aki helyett a szocialista, Európa-párti Pedro Sánchez alakíthat kormányt.

A 46 éves, közgazdász végzettségű Sánchez Brüsszelben diplomázott, ahol később parlamenti asszisztensként dolgozott, és élt Bosznia-Hercegovinában is az ENSZ alkalmazottjaként. A két legutóbbi parlamenti választáson ő volt a szocialisták miniszterelnök-jelöltje, legutóbb második helyen végzett pártja, a PSOE. Pártja kisebbségből fog kormányozni, 85 mandátumok van a 350 fős parlamentben.

Az olasz populistákkal ellentétben Sánchez kifejezetten támogatja az európai integráció mélyítését. A Financial Times forrásai szerint

egyelőre nem dőlt el hivatalosan, hogy milyen külpolitika várható az új kabinettől, de az őt ismerők szerint Sánchez Emmanuel Macron francia elnökhöz hasonlóan képzeli el az EU jövőjét.

Vezérszerepet töltene be az EU-s intézményrendszer megreformálásában, támogatja a gazdasági integrációt, erősebb pénzügyi eszközökkel ruházná fel az EU-t. Az újság szerint Sánchez irányvonala sokkal közelebb áll Macronéhoz, mint Angela Merkel német kancelláré, aki több ponton sem azonosul Macron európai céljaival. Merkel és konzervatív támogatói azért ódzkodnak az integráció mélyítésétől, mert a kevésbé stabil gazdaságú országok bevonása kockázatot jelentene az európai gazdaságot leginkább meghatározó Németországnak.

A múlt heti megválasztása után Sánchez arról beszélt, hogy az új kormány első célja az EU költségvetési előírásainak a betartása és gazdasági stabilitás garantálása. A frissen kinevezett kormánytagok jelentős része dolgozott az Európai Unió intézményeiben. A gazdasági miniszter Nadia Calvino lesz, aki eddig az Európai Bizottság költségvetésért felelős igazgatójaként dolgozott, a külügyminiszter pedig Josep Borrell lesz, aki az Európai Parlamentnek volt az elnöke.

Borrell szerepvállalása különösen fontos, a kinevezése egyértelművé teszi, hogy az új kormány az előzőhöz hasonlóan tárgyalni sem hajlandó Katalónia függetlenné válásáról. Borrell ugyanis katalán származású, és nyíltan ellenzi a katalán szeparatizmust.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIlyen egy működő jogállam, ahol távoznia kell a korrupcióban saras párt miniszterelnökénekMegvonták a bizalmat a spanyol miniszterelnöktől, mert az általa vezetett párt néhány korábbi vezető politikusa korrupció miatt börtönbe került.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Pedro Sánchez Spanyolország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.