Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. június 4. 14:34 Világ

Tovább szegényednek a nigériaiak, mert a gazdaság növekedése nem éri utol a népességét

A világgazdaságban hajlamosak úgy látni Afrikát, mint a legnagyobb gazdasági potenciált rejtő régiót. Növekszik a középosztály, egyre több a külföldi befektető, a feldolgozóipar fokozatosan települ ide a dráguló ázsiai országokból. A jelenleg egymilliárdos lakosság 2050-ra 2,5 milliárdra nő az ENSZ szerint.

A legnagyobb afrikai ország 193 milliós lakossal Nigéria, amelyben 2050-ben 400 millióan fognak élni az előrejelzések szerint, így a világ harmadik legnépesebb országa lesz. Az egy főre jutó GDP jelenleg mintegy 2000 dollár, ami nyolcada a magyarországinak. A fentiek alapján óriási tér lehet a növekedésnek Nigériában, azonban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) friss előrejelzése szerint a következő nyolc évben csökkenni fog az egy főre jutó GDP.

Míg a nigériai GDP évi 6-8 százalékkal nőtt a 2010-es évek elején, a fejlődés megbicsaklott, 2016-ban 1,8 százalékkal csökkent a gazdaság, tavaly pedig csak minimálisan nőtt. Ennek hátterében az olajárak csökkenése áll, illetve a kitermelés visszaesése, mivel az ország fő olajtermelő vidékénél, a Niger-deltánál 2016-ban kiújultak a fegyveres konfliktusok. Egy paramilitáris csoport támadásai miatt húsz éves mélyponton van az olajkitermelés.

Az olajtermelés azért érinti ennyire érzékenyen a gazdaságot, mert az energiahordozókból származik az ország bevételeinek 70 százaléka, az exportbevételek 90 százaléka. A nigériai valuta, a naira gyengülését pedig úgy próbálta megakadályozni a nigériai kormányt, hogy korlátozásokat vezetett be az importra és a pénzváltásra, ami a feldolgozóiparnak okoz nehézségeket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyarok nem értik, de Afrikában csak a bizalmat kell megszerezni, és folyni fog a tejEgy Kongóba emigrált kisnyugdíjason és több, Afrikában próbálkozó üzletemberen keresztül mutatjuk be, hogy milyen magyarként üzletelni a déli kontinensen.

Idén az emelkedő olajár miatt ismét növekedésnek indul a gazdaság, az IMF szerint azonban a reálbérek csak akkor fognak nőni, ha a gazdasági növekedés nagyobb lesz a népességnövekedésnél, ami jelenleg 2,6 százalékos. Az IMF szerint idén 2,1 százalékos lesz a GDP növekedése, és nagyjából hasonló bővüléssel számolhatnak a következő nyolc évben.

Az IMF szerint a gazdaság legnagyobb problémája tehát az, hogy a gazdaság túlságosan ki van szolgáltatva az olajiparnak. A Financial Times idéz egy felmérést, amely szerint a vizsgált 139 országból Nigéria exportja Bissau-Guinea után a legkevésbé diverzifikált. Az export diverzifikáltsága és a gazdaság fejlettsége szorosan összefügg egymással, tehát egy ország minél kevésbé függ egy adott termék exportjától, például az olajtól, annál magasabb az életszínvonal.

Az elmúlt húsz évben ráadásul Nigéria egyre rosszabbul teljesít, egyre inkább ki van szolgáltatva olajiparának. Az olajszektoron kívüli gazdasági szegmensek a következő években sem pótolják a mérsékelt bevételeket, 2020-ig kevesebb mint 1 százalékkal fognak bővülni ezek a szektorok. Komoly hátráltató tényező, hogy az írástudók aránya mindössze 60 százalék körüli.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Afrika Nigéria Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.