Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. május 12. 15:54 Világ

Túl gyorsan nő a főváros népessége, ezért már építik is az újat Egyiptomban

Az egyiptomi főváros, Kairó központjában számos óriásplakát hirdet ingatlanprojekteket a globális lakóparkipar olyan intézményesült hívószavaival, mint a Garden, a 360 fok vagy legújabban az okosotthon. A kevésbé fejlett világban komoly kultusznak örvendő zárt lakóközösségek (gated communities) Kairótól 45 kilométerre épülnek meg, ahol zöldmezős beruházással Egyiptom új fővárosát kezdték el felhúzni.

Egyiptom három éve jelentette be, hogy egy új fővárost épít a sivatagban. A tervek szerint a parlamentet, az elnöki palotákat, a minisztériumokat és a nagykövetségeket is az egyelőre név nélküli városba telepítenék át 2020 és 2022 között. Csak ennek a költsége 45 milliárd dollár lenne. Az üzleti negyed húsz, kínaiak által felhúzott felhőkarcoló köré összpontosulna.

Az új főváros terve. Fotó: AFP

Az elképzelések szerint az új főváros területe 700 négyzetkilométer lenne, akkora, mint az ötmilliós Szingapúr és harmadával nagyobb, mint Budapest. A város egy központi zöld felület mentén épülne ki, amit kétszer nagyobbra terveznek a New York-i Central Parknál. A projekt bejelentésekor úgy kalkuláltak, hogy ez öt-hét éven belül megépül, akárcsak a Disneyland négyszeresére belőtt vidámpark. Hatszáz kórházzal és rendelővel számoltak, és több mint ezer mecsettel illetve templommal.

Lakosságszám alapján magasan ez lenne a világ legnagyobb célirányosan felépített fővárosa. Az ötvenes-hatvanas években épített Brazíliavárosban 2,8 millióan élnek, a pakisztáni Iszlámábádban 1,8 millióan, míg az ausztrál Canberrában – amelyet az egymással versengő Sydney és Melbourne kompromisszumaként hozták létre a két város között – mindössze 400 ezren. Itt azonban ötmillió lakossal terveznek.

Az új fővárosra leginkább azért van szükség, mert Kairó a világ egyik legsűrűbben lakott települése. Területe nagyjából akkora, mint Budapesté, lakossága azonban több mint tízszerese, húsz millió fő. Az egyiptomi főváros ráadásul tavaly a világ leggyorsabban növekedő városa volt, egy év alatt félmillióval több lakosa lett.

 

Az új főváros már épül, lakásokat is elkezdtek árulni. Egy 130 négyzetméteres lakóparki lakást 17 millió forintnyi egyiptomi fontért árulnak. Ez négyzetméterenként 130 ezer forint körüli átlagárat jelent.

A projektet lebonyolító cég 51 százalékának az egyiptomi hadsereg a tulajdonosa, a kisebbségi résznek pedig a lakásügyi minisztérium. Ennek a cégnek a tulajdonába kerülnek majd azok a kairói középületek is, ahonnan az intézményeket átköltöztetik az új fővárosba, bár azt még nem tudják, hogy mihez kezdjenek velük.

Épül a város. Fotó: AFP

A hadsereg szerepvállalását a projektről többször író Guardian arra vezeti vissza, hogy ez a látványos beruházás segíthet megszilárdítani a Abdel Fatah el-Sziszi hatalmát. A korábban a hadsereget irányító El-Sziszi részt vett a 2013-as puccsban, amely során az első demokratikusan megválasztott egyiptomi elnököt, Mohamed Murszit eltávolították a hatalomból. El-Sziszi azóta egyeduralmat épített ki, két elnökválasztáson is kilencven százalék fölötti eredménnyel nyert.

A projektet az teszi igazán rejtélyessé, hogy még az építők sem tudják, mennyi pénzt emészthet fel az új főváros, és az sem világos, miből finanszírozzák a beruházást. A közel százmilliós ország GDP-je alig több, mint a tízmilliós Portugáliáé, az egy főre jutó GDP pedig negyede a magyarénak. Egyiptomnak két éve az IMF-től kellett 12 milliárd dolláros rendkívüli kölcsönt kérnie a gazdasági nehézségei miatt.

A pénzügyi háttér bizonytalanságai ellenére külföldön érdeklődnek a beruházás iránt. Az üzleti negyedet építő kínaiak mellett a Perzsa-öböl szunnita monarchiáiból is érkezhetnek komoly befektetők, mint például Mohamed Alabbar, aki a világ legmagasabb épületét, a dubaji Burdzs al-Arabot is építtette.

A kiltások azonban nem túl fényesek, hiszen eddig az ilyen fejlesztéseket nem mindig koronázta siker. A hasonló módon tervezett városok benépesítése több esetben is eredménytelen volt. A világ első ökovárosának kikiáltott kínai Caofeidiant például egymilliósra tervezeték, de most is csak néhány tízezren élnek a településen. Egyiptomban is van hagyatéka az újépítésű szellemvárosoknak: a szintén Kairó közelében felhúzott Új Kairót többmilliósra tervezték, de annyian sem lakják, mint Debrecent.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Egyiptom Kairó lakás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.