Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. április 28. 07:25 Világ

450 tonna fűvel nem tudnak mit kezdeni Oregonban

Elképesztő mennyiségű fűtől roskadoznak a raktárak az USA egyik északnyugati államában, Oregonban. A hivatalos nyilvántartások szerint több mint 450 tonna (talán jobban felfogható úgy, hogy 450 millió gramm) marihuána hever feleslegesen, amitől a termesztők nem tudnak megszabadulni, írja a Guardian. Oregonban 2016 óta legális a fűbiznisz, és még nem nagyon találta meg az egyensúlyt a piac.

Ez a mennyiség kis híján a háromszorosa a tavalyi összes értékesítésnek. A túlkínálat miatt az árak akkorát estek, hogy egyes portlandi patikákban már grammonként 4 dollárért (ezer forintért) árulják a gyógyászati célra is alkalmazható szert. Ez kevesebb, mint a fele a denveri vagy a seattle-i árnak, pedig ezek is olyan államokban vannak, ahol legális a fű.

A marihuána szabályozásáért felelős amerikai hatóság 2016-ban adta ki az első termesztői jogosítványokat. Ekkor arra számítottak, hogy néhány év alatt 800-1200 vállalkozás szerezheti meg az engedélyt. Ám azóta több mint 1800 marihuánához köthető vállalkozásnak adtak ki engedélyt, amelyek közül közel ezer termesztő. Ám ezen túl is további ezer ültetvényhez kértek még engedélyt, amiket idén jóvá is hagyhatnak.

Az Oregoni Kannabisz Egyesület vezetője szerint egy vadi új piacról van szó, aminek időt kell adni, hogy kialakuljon rajta az egyensúly.

A legalizálást követő első évben a kedvezőtlen időjárás tönkretette a nagyrészt a szabad ég alatt lévő ültetvényeket, ám mivel a kereslet nagy maradt, rögtön több száz új marihuánafarm kapott engedélyt. Most viszont, hogy kedvezően alakult az időjárás, hirtelen annyi fű termett Oregonban, hogy már nem tudnak vele mit kezdeni a termesztők. Ugyan a marihuána több hónapig eláll a polcon, egy idő után kiszárad, így sürgős a dolog.

A farmerek a kannabisz olajat készítő vállalkozásoknak próbálják elsózni nyomott áron a felesleges termést, ám ezzel sem járnak túl jól. Az elkészült olajat ugyanis nem vásárolhatják vissza a törvények szerint.

A szövetségi szintű törvények még mindig tiltják a fűkereskedelmet és -termesztést, ezért az oregoni farmerek legálisan nem tudják a felesleget az állam határain kívül értékesíteni.

És hogy mi lesz ezzel a 450 tonnányi felesleges spanglival? Valószínűleg alvós fű lesz belőle. Idővel ugyanis a kannabiszvirágban lévő kémiai összetevők egy része, amelyek a kábítószeres élményt okozzák, más összetevőkké bomlanak le, amelyektől inkább csak álmosak leszünk.

Világ Marihuána usa Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2019. június 23. 12:52 Élet, Világ

Minél több pénz van egy elhagyott pénztárcában, annál inkább visszaadják a megtalálók

A svájciak a legbecsületesebb visszaadók, de a trend globálisan is egyforma, és nagyon egyszerű magyarázata van.

Avatar
2019. június 18. 10:31 Pénz, Világ

Tengeri olajfúrók papírjait érdemes venni, csak el kell találni, hogy melyik nem megy csődbe

A Brent olaj ára olyan szintre csökkent, hogy lassan érdemes lehet befektetni, most mégis a kivárás mellett érvelünk.

Torontáli Zoltán
2019. június 15. 16:01 Vállalat, Világ

Közeleg a fordulópont, valamiről mindenképp le kell mondani a webáruházaknál

Két karton ásványvizet bolti áron eladni és házhoz vinni olyan tevékenység, amely soha nem lehet nyereséges. A kereskedők már nem sokáig tudják lenyelni a veszteséget.

Fontos

Váczi István
2019. június 23. 16:46 Közélet

Egy lesorosozott civilszervezet ellenőrzi Mészáros Lőrinc közpénzes munkáját

Egy uniós program keretében, a kormány áldásával az általa évek óta támadott Transparency International ellenőriz egy projektet, ahol Mészáros egyik cége dolgozik.

Avatar
2019. június 23. 07:48 Közélet, Tech

Zuckerberg király saját dénárt akar verni, és ennek sokan nem örülnek

A pénzügyi adatainkat összefésülik a médiafogyasztási szokásainkkal, az okoseszközök és szenzorok által biztosított adatokkal, és az egészet egybecsomagolva eladhatják bárkinek.

Kasnyik Márton Hajdu Miklós
2019. június 21. 06:43 Adat

Kettészakadt a budapesti panelmezőny, már nem a Pók utca a legdrágább lakótelep

Új adatbázist építettünk, hogy eldöntsük az örök kérdést: melyik a legdrágább és melyik a legolcsóbb panel lakótelep? Az utóbbi évek eszeveszett áremelkedése nem ugyanúgy érintette a paneleket.