Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. április 28. 07:25 Világ

450 tonna fűvel nem tudnak mit kezdeni Oregonban

Elképesztő mennyiségű fűtől roskadoznak a raktárak az USA egyik északnyugati államában, Oregonban. A hivatalos nyilvántartások szerint több mint 450 tonna (talán jobban felfogható úgy, hogy 450 millió gramm) marihuána hever feleslegesen, amitől a termesztők nem tudnak megszabadulni, írja a Guardian. Oregonban 2016 óta legális a fűbiznisz, és még nem nagyon találta meg az egyensúlyt a piac.

Ez a mennyiség kis híján a háromszorosa a tavalyi összes értékesítésnek. A túlkínálat miatt az árak akkorát estek, hogy egyes portlandi patikákban már grammonként 4 dollárért (ezer forintért) árulják a gyógyászati célra is alkalmazható szert. Ez kevesebb, mint a fele a denveri vagy a seattle-i árnak, pedig ezek is olyan államokban vannak, ahol legális a fű.

A marihuána szabályozásáért felelős amerikai hatóság 2016-ban adta ki az első termesztői jogosítványokat. Ekkor arra számítottak, hogy néhány év alatt 800-1200 vállalkozás szerezheti meg az engedélyt. Ám azóta több mint 1800 marihuánához köthető vállalkozásnak adtak ki engedélyt, amelyek közül közel ezer termesztő. Ám ezen túl is további ezer ültetvényhez kértek még engedélyt, amiket idén jóvá is hagyhatnak.

Az Oregoni Kannabisz Egyesület vezetője szerint egy vadi új piacról van szó, aminek időt kell adni, hogy kialakuljon rajta az egyensúly.

A legalizálást követő első évben a kedvezőtlen időjárás tönkretette a nagyrészt a szabad ég alatt lévő ültetvényeket, ám mivel a kereslet nagy maradt, rögtön több száz új marihuánafarm kapott engedélyt. Most viszont, hogy kedvezően alakult az időjárás, hirtelen annyi fű termett Oregonban, hogy már nem tudnak vele mit kezdeni a termesztők. Ugyan a marihuána több hónapig eláll a polcon, egy idő után kiszárad, így sürgős a dolog.

A farmerek a kannabisz olajat készítő vállalkozásoknak próbálják elsózni nyomott áron a felesleges termést, ám ezzel sem járnak túl jól. Az elkészült olajat ugyanis nem vásárolhatják vissza a törvények szerint.

A szövetségi szintű törvények még mindig tiltják a fűkereskedelmet és -termesztést, ezért az oregoni farmerek legálisan nem tudják a felesleget az állam határain kívül értékesíteni.

És hogy mi lesz ezzel a 450 tonnányi felesleges spanglival? Valószínűleg alvós fű lesz belőle. Idővel ugyanis a kannabiszvirágban lévő kémiai összetevők egy része, amelyek a kábítószeres élményt okozzák, más összetevőkké bomlanak le, amelyektől inkább csak álmosak leszünk.

Világ Marihuána usa Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2018. november 18. 13:36 Élet, Világ

Az almák Ferrarija finom, piros, drága, és hihetetlenül erős marketing van mögötte

Átalakítja a gyümölcstermesztés mögötti üzleti modellt a Pink Lady és a nyomában meginduló klub almák serege, de ennek megvannak a veszélyei is. Magyarország kimarad az új almahullámból.

Rigó Anita
2018. november 16. 12:06 Világ

Az erdőtüzek felgyorsíthatják a klímaváltozást, miközben a klímaváltozás miatt több az erdőtűz

Kutatók aggódnak, hogy az erdőtüzekből származó szén-dioxid kibocsátás nem várt mértékben tovább gyorsíthatja a globális felmelegedést.

Rigó Anita
2018. november 15. 11:05 Világ

100 százalékban megújuló energiára váltana 2050-ig Spanyolország

Már ha a törékeny hatalmú kormány el tudja fogadtatni a törvényjavaslatot.

Fontos

Rigó Anita
2018. november 18. 07:29 Élet

Az általánost végzettek és a tizenévesek körében beindult a baby-boom Magyarországon

Harminc fölött és húsz alatt vállalnak több gyermeket a magyar nők. Több a gyereknélküli vagy a sokgyerekes család, kevesebb a kétgyerekes család.

Jandó Zoltán
2018. november 17. 07:22 Pénz, Piac

Háromszáz milliárdnyi Mészáros-vagyon vált láthatóvá

Hiába estek a Mészáros-részvények, a felcsúti milliárdos nem lett szegényebb. Közel 120 milliárd forintra értékelték az állami megrendelésekkel kipárnázott építőipari cégeit, a Mészáros és Mészáros Kft-t és az R-Kordot.

Wiedemann Tamás
2018. november 16. 17:50 Állam, Piac

A gazdálkodók két százaléka használja a magyar termőföldek kétharmadát

Az Orbán-kormány sem csökkentette érdemben a nagybirtokok arányát. Közben két évtized alatt egymillió ember felhagyott a földműveléssel.