Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. április 13. 11:23 Világ

Trump mégis csatlakozna a kereskedelmi paktumhoz, amiből az első dolga volt kilépni

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön ismét meggondolta magát egy fontos ügyben. Mégiscsak nyitott rá, hogy az Egyesült Államok csatlakozzon a Csendes-óceáni Partnerséghez (TPP). Ez az a szabadkereskedelmi megállapodás, amibe Barack Obama beleegyezett, Trump viszont beiktatása után kiléptette a tárgyalásokból az USA-t. 

Republikánus szenátorok szerint Trump felkérte legközelebbi gazdasági tanácsadóit, hogy vizsgálják meg a csatlakozási lehetőségeket. Igaz, később Trump tisztázta, kizárólag akkor lépne be az egyezménybe, ha az a korábbinál “jelentősen kedvezőbb” feltételeket biztosítana az USA-nak – írja a Reuters.

A Transz-Csendes-óceáni partnerséget alapvetően azért találták ki, hogy az megszüntesse a Csendes-óceáni térség országai közötti kereskedelmi korlátokat, és így ellensúlyozza Kína növekvő gazdasági szerepét. Trump 2017 elején lépett ki a tárgyalásokból, arra hivatkozva, hogy az egyezmény amerikai munkahelyeket veszélyeztetne.

Ám már Trump lépése előtt is erősen kérdéses volt az USA részvétele, mivel a Kongresszus is ellenezte azt. Az USA 2008-ban kezdett el tárgyalni a szabadkereskedelmi egyezményről, azonban az Obama-kormány 2016-ban feladta, hogy átnyomja próbálkozásait a törvényhozáson.

A másik 11 tagállam*Ausztrália, Brunei, Chile, az Egyesült Államok, Japán, Kanada, Malajzia, Mexikó, Peru, Szingapúr, Új-Zéland és Vietnam ugyanakkor az USA kilépése után idén márciusban egyezségre jutott, többek között úgy, hogy kihagyta a beruházásokról, a közbeszerzésekről és a szellemi tulajdonról szóló fejezeteket, amelyekhez Washington korábban ragaszkodott. A másik tizenegy ország, beleértve a fontos szövetséges Japánt, nyitva hagyta a kaput az USA előtt, ám egy esetleges amerikai csatlakozási szándék esetén teljesen újra kellene tárgyalni a feltételeket. Az országok vezetői egyelőre szkeptikusak Trump kijelentésével szemben, és hiszik, ha látják a csatlakozási szándékot.

Nagy a nyomás az amerikai elnökön, mivel a nemzetközi közösség és amerikai mezőgazdasági szektor is erősen ellenzi a Kínával szemben indított kétoldalú kereskedelmi háborúját. Az amerikai farmerek lobbiznak az ellen, hogy az USA behozatali vámot vezessen be a kínai termékekre, mivel az erre várható kínai válaszlépés nagy csapást mérne az amerikai mezőgazdasági exportra, főleg az amerikai szójakivitelre. Trump tegnap egyébként éppen optimistán beszélt a Kínával folyó tárgyalásokról, aminek eredményeképp szerinte lehet, hogy nem vezetnek be újabb szigorításokat egymással szemben – írja a Bloomberg.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Donald Trump kereskedelem tpp usa Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.