Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. március 28. 11:54 Világ

Rászóltak Svájcra, hogy üldözze jobban a vállalati korrupciót

Svájcnak még több erőfeszítést kell tennie annak érdekében, hogy a vállalati vesztegetési ügyek bíróság elé kerüljenek, és szigorúbb büntetéseket kell alkalmaznia – állapította meg az OECD kedden, amely öt év után ismét megvizsgálta, hogyan halad a vesztegetésellenes egyezmény betartása az alpesi országban.

A szervezet ugyanakkor dicsérte a svájci ügyészség munkáját, amely 2011 és 2016 között közel meghatszorozta a pénzmosással és vesztegetéssel kapcsolatos nyomozások számát (24-ről 137-re nőtt). Az elmúlt négy évben hat természetes személy és öt vállalat ellen született jogerős ítélet, de ezek száma az OECD szerint tovább növekedhet, mivel a svájci igazságügy magasabb szinten is képes érvényesíteni a jogot, beleértve a svájci vállalatok korrupciós ügyei elleni fellépést is.

Az alpesi ország hatóságait arra sürgették, hogy biztosítsanak nagyobb védelmet azoknak, akik az illegális tevékenységekről bejelentést tesznek, vizsgálják felül a más országokkal folytatott jogi segítségnyújtás szabályait, illetve hogy a vesztegetésért járó szankciók legyenek hatékonyak, arányosak és visszatartó erejűek. Az OECD szerint a büntetések összege a vizsgált időszakban nem volt elég magas, így azok nem hatékonyak és valószínűtlen, hogy elrettentésre alkalmasak lennének. A már lefolytatott külföldi vesztegetési ügyek legnagyobb részét a bíróságon kívül rendezték, bíró nélkül.

Az OECD megjegyezte azt is, hogy a bírósági határozatok szűken értelmezik a külföldi személyekre irányuló megvesztegetés bűncselekményét és a vállalati felelősséget, ami potenciálisan akadályozhatja az ügyészség munkáját, hogy bizonyos ügyeket bíróság elé vigyenek.

A globális mércével is jelentős pénzügyi szektor, illetve az exportfüggőség miatt nagy a korrupciós kockázat Svájcban. Nem véletlen, hogy az országról sokan a kétes pénzügyi tranzakciókra és a titkos ügyletek megkötésének egyik legfontosabb helyszínére gondolnak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ korrupció oecd Svájc vesztegetés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.