Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. február 26. 15:28 Világ

Szeretnéd tudni, honnan jön a legtöbb vér és hol köt ki a legtöbb gyémánt?

Az MIT világkereskedelmi adatbázisából könnyen össze lehet szedni, hogy mi az 18 termékcsoport, amiben a leginkább a pörög a globális kereskedelem. Mint kiderül az adatokból, a világ teljes külkereskedelmének (pontosabban a külkereskedelem értékének) harmada ezekben a termékcsoportokban volt 2016-ban.

Amellett, hogy az adatok között akad pár érdekes, már arról is elég jó képet mutatnak, hogy miként épül fel a globális külkereskedelem. A másfél tucatnyi terméktípusból például 12-t az Egyesült Államokba visznek be a legnagyobb értékben. Nem véletlenül, hiszen az USA, amellett, hogy a világ legnagyobb gazdasága, a világ legnagyobb importőre is, 2016-ban 2210 milliárd dollárért vásároltak külföldről.


Top Imports and Exports Around the World - TeletracNavman.com Infographic

Infographic created by TeletracNavman.com

A kivitel szempontjából azonban már nincs amerikai túlsúly, sőt, a 18-ból csak két termék esetében végzett az USA az élen, miközben Kína öt, Németország pedig három termék kivitelét uralja. Az amerikaiak két olyan termékcsaládban hozták össze világviszonylatban a legtöbb exportot, amelyeknél a legnagyobb importőrök is ők voltak (a finomított olajtermékeknél és az orvosi műszereknél).
 

Két éve egyébként a legnagyobb értékben autókkal kereskedtek egymás között a különböző országok. Gépkocsikat összesen 1350 milliárd dollárért adtak-vettek, az export kilencede Németországból érkezett. Bár ez alapján úgy tűnhet, hogy az autóipar elég koncentrált, valójában vannak olyan szektorok, ahol ennél sokkal nagyobb egy-egy ország súlya. A különböző tévés felszereléseknek például nagyjából 30 százaléka, a számítógépeknek pedig közel a negyede Kínából származik, ahogy minden hatodik telefon is. Ennek megfelelően a világ legnépesebb állama importálja a legtöbb integrált áramkört: ilyen termékek 128 milliárd dollár értékben vittek be az országba. (Ez lényegében megegyezik a magyar GDP-vel, és 16 százaléka a az áramkörök teljes globális külkereskedelmének.)

Már ennek a termékcsoportnak a masszív harmadik helye is érdekes, ennél is meglepőbb azonban, hogy a 14. legnagyobb értékben exportált, illetve importált termék az emberi és állati vér. Ennek a szektornak a külkereskedelme az MIT adatbázisa szerint az elmúlt években nagyon dinamikusan fejlődött, az évezred eleje óta értékben megtízszereződött. A legtöbb vér Svájcból származik, a fő importőr pedig az Egyesült Államok.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ export import külkereskedelem németország usa Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.