Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. február 15. 11:20 Világ

Fenntarthatatlan minden ország, ahol jó élni

Lehetséges jó életet biztosítani a Föld mind a 7,5 milliárd lakosának anélkül, hogy tönkretegyük a bolygót? Ezt a fenntarthatóságra vonatkozó kulcskérdést próbálták megválaszolni a Leeds University környezetközgazdász professzora, Daniel O’Neill és kollégái a Nature-ben múlt héten megjelent publikációjukban.

A kutatók több, mint 150 országnál vizsgálták meg, hogy a lakosok életminősége hogyan viszonyul az erőforrások felhasználásához. Az eredmény a kutatókat is meglepte: nem találtak olyan országot, amely fenntartható módon tudja biztosítani polgárainak a jó élethez szükséges alapvető emberi szükségleteket.

O’Neill és csapata előzetesen azt feltételezték, hogy biztos lesz egy olyan ország, ahol magas az életszínvonal és kevés erőforrást használnak, de egy ilyet sem találtak. A vizsgált országok közül még Vietnam áll a legközelebb az optimumhoz, vagyis Vietnam hasonlít a leginkább egy fenntarthatóan működő mintaállamra.

Az egyes országok életminőségét tizenegy mutató alapján határozták meg, köztük például az élettel való elégedettség szintjével, a várható élettartammal, a jövedelmi színvonallal, az oktatással és a társadalmi kapcsolatokkal. A fenntarthatóságnál hét mutatót vettek figyelembe, mint például a szén-dioxid-kibocsátást vagy az ökológiai lábnyomot. A kutatáshoz 2011-es adatokat használtak, mert frissebb adatok nem álltak rendelkezésre minden ismérvre.

A függőleges tengely az életszínvonal alapján rangsorolja az országokat, a vízszintes az erőforrás-felhasználás alapján. Forrás: Nature

Az Egyesült Államokban – amely nyilván a legmagasabb életszínvonalú országokhoz tartozik – például az egy főre jutó éves szén-dioxid-kibocsátás 21,2 tonna, míg a tanulmány szerint a fenntarthatóság küszöbértéke 1,6 tonna, tehát kevesebb mint az amerikai érték tizede. Magyarország nagyjából a középmezőnyben helyezkedik el, az átlagosnál magasabb életszínvonallal és erőforrás-felhasználással.

A tanulmány szerint még a várható népességnövekedés mellett (2100-ra 11 milliárdos népességet becsülnek) is lehetséges lenne nagyjából fenntartható szinten kielégíteni az alapvető fiziológiai szükségleteket, mint amilyen például a táplálkozás vagy az energiához való hozzáférés. Az életminőség további növelése (várható élettartam, társadalmi kapcsolatok vagy demokrácia minősége) ugyanakkor már sokkal nagyobb hatékonyságot feltételezne. O’Neill szerint legalább kétszer olyan hatékonyan kellene felhasználni az erőforrásainkat ahhoz, hogy a Föld minden lakosa jó életszínvonalon tudjon élni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ fenntarthatóság környezetszennyezés környezetvédelem Vietnam Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.