Hírlevél feliratkozás
Avatar
2018. február 12. 06:55 Világ

Miért pont a finnekbe kellett beleszállni?

Viszont a finn gyerekek állítólag nagyon boldogok, ebbéli örömük kifejezésére templomokat, katedrálisokat gyújtanak fel, néha véres utcai zavargásokat provokálnak és egyes iskolákban a szülői fegyverrel tömeggyilkosságokat rendeznek osztálytársaik körében. (…) Közben az iskolarendszerből kikerült nemzedék körében kimagasló lett a gyilkossági ráta, jelentős az öngyilkossági arány, súlyos probléma az alkoholizmus.

jelent meg tavaly év vége felé a kormányközeli tulajdonba került tucatnyi vidéki lapban a cikk, ami magyar szemszögből szállt bele páros lábbal a finn oktatási rendszerbe. A szerző nélküli publicisztikára még az ELTE finnugor tanszéke is reagált.

Pedig lehet, hogy mielőtt Finnországot is egy nagy no-go zónának nyilvánítanánk, Magyarországnak lenne mit tanulnia abból, amit a finnek kihoztak az elmúlt száz évből. Ők ugyanis megcsinálták azt, amire mi – az uniós tagság adta lehetőségek és pénzeső ellenére – eddig nem voltunk képesek.

Leszakadóból éllovas

Finnország csak nagyon lassan, a 20. század elején kezdett el igazán iparosodni, akkor az orosz birodalom autonóm részeként még túlnyomórészt faiparából élő agrárország volt. Az egy főre jutó GDP mértéke ekkoriban még körülbelül a fele volt az amerikainak vagy a britnek. Később mégis sikerült felzárkózniuk a nyugat-európai szinthez, ami nagyon kevés másik országnak sikerült.

A nyugat-európai országok átlagának körülbelül 60 százalékán volt a múlt század elején az egy főre jutó finn GDP, mostanra viszont, főleg a második világháború után gyors, de utána is kitartó fellendülésnek köszönhetően az uniós átlag 109 százalékát hozzák. Magyarország eközben hasonló szintről indult, de a húszas években már elszakadt egymástól a két ország, a hetvenes évekre pedig a finn GDP a magyar duplájára nőtt.

A felzárkózást eleinte a gyors exportnyitás hajtotta, a második világháború után aztán sikeresen váltottak a fa- és papíripari termékek kiviteléről főleg ipari berendezések és speciális hajók exportjára. Az elektronikai iparág nemzetközi viszonylatban is látványos felfutása a nyolcvanas években kezdődött és 2000 körül ért a csúcsra, amikor a Nokia egyedül a finn GDP négy százalékát állította elő, és az ország exportjának 25 százalékáért felelt. Később az országnyi értéket termelő vállalat összezsugorodása sem küldte padlóra a finn gazdaságot.

Minden mutatóban legelöl

Ez a felívelés nem a véletlen műve volt, szükség volt hozzá egy megfelelő jogi, politikai és gazdasági keretrendszerre is. A finn statisztikai hivatal a tavaly – az ország százéves születésnapja előtt tisztelegve, szerénynek nem nevezhető módon – összeállított egy listát, hogy mi mindenben a legjobbak a finnek. Eszerint a tulajdonjogok védelme a második legerősebb a világon, itt működik a legfüggetlenebb jogrendszer a világon, Finnországban a legstabilabbak a bankok a világon, itt érhető el a legjobban a hivatalos információ az EU-n belül. A szabályoknak, jogrendnek való engedelmeskedésben a harmadik helyen állnak.

Finnországban a legjobb a kormányzás a világon, sorolja tovább a finn statisztikai hivatal, a korrupció területén pedig a harmadik legalacsonyabb mutatóval rendelkeznek. Finnország a negyedik leginnovatívabb a világon, a digitális versenyképesség területén szintén a negyedik helyen szerepelnek, a vállalati etika a második helyen áll a világon és itt a harmadik legjobb vállalkozni Európában. (Magyarország ezek közül az összes mutatóban a finnektől csúnyán leszakadva áll: a korrupciós listán például az 57., a jó kormányzást illetően az 56., az innováció területén a 62., de Európában is csak a 28. helyen állunk az üzleti környezetet illetően.)

A gazdasági mutatók mellett azonban talán a társadalmi fejlődés területén elért eredmények azok, amelyekre a finnek igazán büszkék. Ide tartoznak olyan mutatók, mint például az, hogy Finnország a legstabilabb, legszabadabb és legbiztonságosabb ország a Földön, de itt a legalacsonyabb a szervezett bűnözés mértéke is, és a finnek – a dánokkal holtversenyben – szavaznak a legszabadabb és megbízhatóbb választásokon. De az emberi jóllét, vagy a személyi szabadság tekintetében is az első helyen állnak.

A finnek mindeközben a világ legboldogabb emberei közé tartoznak.

Az ENSZ 2017-es World Happiness Report-jában ugyanis az ötödik helyen szerepelnek, Svájc és Hollandia közé beékelődve (a legendásan rosszkedvű Magyarország a 75.). A finnek mindemellett igencsak elégedettek az életükkel is: a 28 uniós tagállam közül ők állnak a második helyen.

Az oktatás sem rossz, hanem a legjobb

Ezen a ponton nem lehet meglepetés, hogy a finnek az oktatásban is remekül teljesítenek, írjanak bármit a magyar vidéki lapok. Különböző szervezetek – mint például az OECD, UNICEF, Európai Bizottság, WEF, EIU, Save the Children – az összes fontos mutatóban is a világ élvonalába sorolják Finnországot. Elég csak párat megemlíteni:

  • alapfokú oktatásban az első helyen állnak a WEF szerint (Magyarország a 102. a 137 vizsgált országból),
  • szintén a WEF szerint az oktatás minősége a harmadik legjobb a finneknél (Magyarország a 92. helyen),
  • az élethosszon át tartó tanulásban (lifelong learning) az Európai Bizottság szerint (EB) az EU-ban a harmadik helyen vannak (Magyarország a 21. a 27-ből):
  • az olvasási és numerikus képességeket tekintve a harmadikak az OECD tagországai közül,
  • az OECD az oktatás egészét illetően szintén az első helyre rangsorolja a finneket (Magyarország a 17. helyen áll a 38-ből):
  • a világon itt a második legkisebb az egyenlőtlenség a gyerekek között (Magyarország a 14.),
  • a negyedikesek természettudományos tudása a hetedik legjobb a vizsgált 47 ország közül (Magyarország itt a többi mutatóhoz képest felülteljesít, a 12.):
  • a finnek Európa második legnagyobb könyvtár-látogatói (Magyarország a 12.).

A mérhető eredmények mellett ráadásul a finn 11 és 15 év közötti fiatalok teljesen elégedettek az életükkel: az UNICEF által vizsgált 29 ország közül a negyedik helyen végeztek, míg Magyarország a 20. helyen található. A finnek e mutatón belül különösen az anyagi jólét (második hely), a legkisebb arányú gyerekszegénység (első hely), a gyerek deprivációs ráta (negyedik hely), oktatási jóllét (negyedik hely), a PISA eredmények (első hely) és az egészség és biztonság (harmadik hely) állnak jól.

A finn gyerekek kevesebb, mint 30 százaléka került fizikai kontaktussal járó összetűzésbe (ez a második legkedvezőbb arány), miközben Magyarországon ez az arány majdnem az 50 százalékot is elérte, és így a magyar gyerekek a vizsgált országok között legalábbis a legverekedősebbek közé tartoznak. Tízéves időtávon nézve a jelentés megállapítja, hogy míg Finnország és Hollandia a vizsgált időtávon belül az élvonalban maradt, addig az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Görögország és Ausztria után Magyarország továbbra is a lista végén található. Az UNICEF a jelentés végén külön kiemeli Finnországot, mint kiemelkedően teljesítő országot.

De persze a finn oktatással is vannak bajok, a gyerekkori alkoholizálás és a megfélemlítés (bullying) pont olyan terjedt a finn 11-15 éves gyerekek között, mint a magyaroknál. A PISA teszteken emellett egy ideje már nagyobb a finn lányok és fiúk közötti eltérés a természettudományokban a legjobban teljesítők között – az OECD országai között egyedülálló módon a lányok javára.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ finnország oktatás pannon lapok Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.