Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. február 8. 10:20 Világ

A korrupció sem tesz be a Samsungnak

A dél-koreai rendőrség csütörtökön azzal gyanúsította meg a Samsung elnökét, Li Kunhit, hogy részt vett egy 8,2 milliárd von (7,5 millió dollár vagy kétmilliárd forint) értékű adócsalásban. Az elmúlt években számos hasonló botrány rázta meg a legnagyobb koreai vállalatot, amely a GDP 20 százalékát állítja elő.

A dél-koreai rendőrség szerint Li és egy másik, meg nem nevezett vezető összesen 260 bankszámlát vezetett, amelyek 72 különböző Samsung-alkalmazott nevén futottak, és ezeknek a bankszámláknak a segítségével csalták el a kétmilliárd forint értékű adót.

A 76 éves Li csak formálisan vezeti a Samsungot, miután 2014-ben szívrohamot kapott. Azóta egy szöuli kórház lakója, és állapota nem javul érdemben. Nehéz vele a kommunikáció, és a rendőrség sem tudta kihallgatni a meggyanúsítás előtt. Szívrohama után fia és örököse, Li Dzsejong irányította a vállalatcsoportot, amíg vesztegetés és korrupció miatt le nem csukták.

A bíróság szerint a fiatalabb Li mintegy 38 millió dollár kenőpénzt adott a korábbi koreai elnöknek, Pak Kunhjének, és körének különböző üzleti előnyökért cserébe. Az egy évig bebörtönzött fiatalabb Lit éppen a múlt héten engedték ki, miután fellebbezése után felére, két és fél évre csökkentették börtönbüntetését, amelyet ráadásul négy évre felfüggesztettek.

A botrányok nincsenek jelentős hatással a Samsung üzleti sikereire. A fiatalabb Li bebörtönzése alatt rekordprofitot ért el a vállalat, amely a világ legnagyobb okostelefon-gyártójaként 2017-ben is növelni tudta piaci részesedését.

Az idősebb Lit már 2008-ban is meggyanúsították adócsalással. Akkor lemondott pozíciójáról, de két évvel később visszatért. Li akkor azt mondta, erkölcsi és jogi felelősséget vállal tettéért.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkItt a vége: 1,5 milliárdnál több okostelefon nem kell egy évbenNem okostelefont vettek karácsonyra az emberek, mert azok túl drágának tűntek ahhoz képest, hogy mennyi újdonság volt bennük.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ dél-korea okostelefon Samsung Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.