Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. február 7. 14:13 Világ

A német nagyiparnak nem tetszik Merkel koalíciója

Hónapok óta tartó tárgyalássorozat ért ma délelőtt véget Németországban, miután az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) és testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) megállapodott a Német Szociáldemokrata Párttal (SPD) a kormányalakításról és a programról. A nagykoalíciós megállapodásról még a tagságnak is szavazni kell, de délutánig ezen is túl lesznek a pártok.

A három párt megállapodott a minisztériumok elosztásában is, a korábbi kormányhoz képest újdonság, hogy a szociáldemokraták megkapják a pénzügyminisztériumot, amelyet 2009-től 2017-ig a CDU-s Wolfgang Schäuble vezetett, a CSU pedig megkapja a belügyminisztériumot, amelyet Horst Seehofer pártelnök vezethet. (A külügyi, szociális, igazságügyi és környezetvédelmi minisztert eddig is az SPD adta, az új külügyminiszter Martin Schulz lesz.)

A német gazdasági élet legnagyobb hangú szereplői nem fogadták túl nagy örömmel a megállapodást, főleg azért, mert a szociáldemokratákhoz került a pénzügyminisztérium. Dieter Kempf, a német iparszövetség elnöke szerint a kiadásoknál a “jövő biztosítása helyett az újraelosztás politikája fog érvényesülni”, és általában is felváltja az eddigi költségvetési fegyelmet a költekezés. Az adócsökkentések pedig elmaradhatnak, a német iparosok különösen annak örülnének, ha a cégek kutatás-fejlesztésre szánt összegei után kevesebbet kellene adózni.

Lenne is miből adót csökkenteni, hiszen a német gazdaság szárnyal, a GDP tavaly 2,2 százalékkal nőtt, a költségvetés 38,4 milliárd eurós többlettel zárt. Az export 6,4, míg az import 7,9 százalékkal emelkedett, miközben a munkanélküliség már évek óta 5 százalék körül stabilizálódott.

 

Mások, például Michael Frantzscher közgazdász viszont üdvözölték a megállapodást és a programot, részben a régóta hiányzó keresletélénkítő lépések – például egy infrastruktúrafejlesztési program -, de főleg az európai integráció mélyítése melletti elkötelezettség miatt.

Fontos lesz követni, hogy milyen hatással lesz az új nagykoalíciónak a német gazdaságra. A társadalom nagy része egyre kritikusabb a 2008-as pénzügyi válság óta folytatott túl szigorú költségvetési politikával. Ha sikerül is a lazább államháztartás irányába elmozdulni, óriási viták várhatók. A konzervatív, a nemzetgazdaság érdekeit jobban szem előtt tartó CSU/CDU a cégeknek nyújtana adókedvezményt, míg a szociáldemokraták – történelmi hagyományoknak megfelelően – a munkavállalók érdekképviseletét, a nekik juttatott adókedvezmények szélesítését szeretné elérni.

Az SPD például azt javasolja, hogy a 250, vagy annál kevesebb munkavállalót foglalkoztató cégeknek legfeljebb öt olyan alkalmazottja lehet, akinek úgy van határozott idejű munkaszerződése, hogy annak nincs gazdasági indoka. A 250 fő feletti cégeknél ez az arány két százalék lehet. Ez egyértelmű szigorítás jelent, hiszen a jelenlegi munka törvénykönyve nem ismeri a „gazdasági indok” jogi fogalmát. A szociáldemokraták javaslata azt szeretné elérni, hogy a munkavállalás esetében a határozatlan idejű foglalkoztatás legyen a főszabály.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ angela merkel koalíció németország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.