Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. február 5. 16:32 Világ

Drágulhat a hummusz, mert nem terem elég csicseriborsó

Szomorú hír a hummuszimádóknak, hogy a globális csicseriborsó-hiány van, és ezért az árak is elindultak felfelé. Legalábbis az Egyesült Királyságban biztosan. A brit Grocer magazin felmérése szerint a 310 grammos kiszerelésű hummusz egy év alatt 29 százalékkal drágult, így már 1,47 fontba kerül. De Magyarországon is drágult a csicseriborsó-konzerv, a G-Roby webshopjában például 299 forintról 324-349 forintra emelkedett a 400 grammos kiszerelés.

A jelenlegi kínálat nem tudja kielégíteni a csicseriborsó iránti világpiaci keresletet, mondta a Grocer magazinnak egy természetes élelmiszereket forgalmazó cég, az EHL Ingridiens vezetője. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az elmúlt egy évben több fontos termelő országban is kevés volt a termés – írja a Quartz.

A világ legnagyobb csicseriborsó termesztője egyébként India, őt Ausztrália és Pakisztán követi, ám a Közel-Keleten, a Földközi-tenger térségében és az Egyesült Államokban is sok az ültetvény.

A csicseriborsó termesztéssel a legnagyobb baj, hogy elképesztően vízigényes, a szarvasmarha tenyésztés után ez a növény igényli a legtöbb vizet a mezőgazdaságban. Egy uncia (kb. 30 gramm) csicseriborsó termesztéséhez 288 liter vízre van szükség. Ez 114 literrel több, mint amennyit a sertéstenyésztés igényel, míg a csirketartáshoz 80 liter szükséges.

Vagyis nem túl hatékony dolog csicseriborsót termeszteni, és néhány ország azért sem képes erre, mert nem rendelkezik annyi vízforrással, hogy megfelelően locsolni tudja az ültetvényeket. 

Update: Egy a csicseriborsó témában nálunk sokkal jártasabb olvasónk felhívta rá a figyelmünket, hogy a csicseriborsó valójában egy szárazságtűrő növény. “Csupán a kelés és a kezdeti fejlődés időszakában igényli a csapadékot”, írja honlapján a Nébih.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ aszály csicseriborsó drágulás hummusz mezőgazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.