Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. január 31. 14:25 Világ

Oroszországban röhögnek az oligarcháikról összeollózott amerikai listán

A moszkvai üzleti élet befolyásos vezetői hónapokon keresztül aggódtak, hogy megjelenik-e a nevük az Egyesült Államok hétfőn közzétett listáján, amelyen Oroszország befolyásos politikai és gazdasági szereplőit gyűjtötték össze. A Quartz szerint több orosz oligarcha hónapokon keresztül lobbizott az amerikai kormányzati szerveknél, hogy információkat szerezzen a készülő listáról. Többen csak amiatt mondtak le előre leszervezett programokat, hogy ne lássák együtt őket Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Voltak olyanok is, akik előremenekülve a cégeiket számolták fel.

Bár a listán való szereplés önmagában semmilyen jogi következménnyel nem jár, az üzletemberek attól tartottak, hogy komolyan árthat üzleteiknek, likviditásuknak vagy európai utazásai terveiknek, ha összemossák őket a Putyinhoz közeli oligarchákkal. A féléves várakozás után publikált lista végül általános derültséget keltett Oroszországban.

A 210 embert tartalmazó listát ugyanis lényegében két publikus forrásból ollózták össze. A felsorolás 114 magas rangú kormányzati szereplőt tartalmaz, úgy, ahogy a Kreml angol nyelvű honlapján szerepelnek. A listán szereplő 96 milliárdost pedig lényegében a leggazdagabb oroszokat listázó Forbes-kiadványból másoltak át. A listát összeállító Pénzügyminisztérium el is ismerte, hogy felhasználták a Forbes kiadványát.

A listára nem került fel Putyin, aki azzal viccelt, hogy emiatt sértve érzi magát. Dimitrij Medvegyev miniszterelnök pedig azzal, hogy okot adott volna a lemondására, ha nem került volna fel a listára.

Az oroszországi Forbes lista korábbi vezető szerkesztője, Leonid Bershidsky szerint hízelgő, hogy az ő gyűjtésükre hivatkozva alapozták a listát, de szerinte sosem állították azt, hogy a Forbes-lista teljes lenne és pontosak lennének a vagyonbecsléseik. Amikor 2004-ben először összeállították a listát, a benne szereplők leggyakoribb reakciója az volt, hogy kinevették a vagyonukra vonatkozó becsléseket.

Bershidsky szerint az amerikai Pénzügyminisztérium listája azért is szégyenletes, mert a Forbes-gyűjtés másolásából fakadóan olyan emberek is szerepelnek rajta, akik kifejezetten távol állnak Putyin kormányától (például az Európába menekült vodkamilliárdos Juri Sefler, vagy a korábbi kaszinómágnás Oleg Bojko). Ezzel szemben több olyan befolyásos oligarchát is kihagytak, akik fontos szereplők Putyin holdudvarában, csak a Forbes egy milliárd dollárnál kevesebbre becsülte a vagyonukat, akárcsak a Putyin rendszerét szintén fenntartó bírákat, politikusokat és más vezetőket.

Az Egyesült Államok először azt követően vezetett be szankciókat Oroszországgal szemben, hogy oroszok által támogatott fegyveresek szálltak meg kelet-ukrajnai területeket és a Krím félszigetet. Később további szankciókat vezettek be az amerikai választási folyamatba történt állítólagos orosz beavatkozás miatt. Az USA több Putyin-közeli politikai szereplő és üzletember ellen beutazási tilalmat rendelt el, és az USA-ban lévő vagyoneszközeiket befagyasztották. A mostani listán szereplők ellen egyelőre nem lépnek életbe hasonló szankciók, de világosan mutatja, hogy a poénkodások ellenére tovább romlik a két ország kapcsolata.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ amerikai egyesült államok gazdasági szankció Oroszország usa vlagyimir putyin Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Bucsky Péter
2024. március 28. 04:34 Közélet, Pénz

Több százmilliárdos állami forrás olajozhatta meg Tiborcz és Jellinek terjeszkedését

A NER nagyvállalkozói akkor is bőkezű állami segítséget élveznek, ha nem indulnak közbeszerzéseken.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.