Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. január 20. 10:02 Világ

Lehúzza a rolót az amerikai szövetségi kormány, és nincs megoldás a láthatáron

Bezár egy időre az amerikai szövetségi kormány, mert a Fehér Ház, a republikánusok és a demokraták nem tudtak megállapodni egymással az intézményrendszer finanszírozást legalább átmenetileg megoldó törvényről. Ugyan a törvényhozás mindkét házát a republikánusok irányítják, de a Szenátusban szükség van nyolc-kilenc demokrata szavatra is. És ez sem elég, mert az elnöknek is alá kell írnia a törvényt, ezért hiába állapodnak meg egymással a demokraták és republikánusok, ha Trumpnak nem tetszik, akkor nincs egyezség.

A kudarcnak az az oka, hogy több olyan kérdést is a tárgyalások részévé tettek, amelyek az ideológiai árkok miatt szinte megoldhatatlanok. A felek ezért olyan helyzetbe kerültek, hogy szavazói bázisa miatt senki nem engedhette meg magának, hogy kompromisszumot kössön. A fő vitakérdések közül

  • demokrata oldalról az USA-ban született bevándorlók gyerekeinek legális státuszát lehetővé tevő törvény (DACA) és egy gyerekegészségügyi program (CHIP) meghosszabbítása,
  • Donald Trump elnök és a hozzá hűséges republikánusok részéről pedig a mexikói határra építendő fal finanszírozása

vált megkerülhetetlenné. Utóbbi azért ironikus, mert Trump kampánybeli ígéretei közül a legemlékezetesebb éppen az volt, hogy a mexikóiak fognak fizetni a falért (ezt most furfangos érveléssel magyarázzák).

A tárgyalások körül egyébként is teljes volt a káosz, Trump előbb nagy nyilvánosság előtt elmondta a szenátoroknak, hogy bármit tesznek le elé, alá fogja írni, majd pár nappal később zárt ajtók mögött dühösen beszélt arról, hogy ha nincs fal, akkor nincs megállapodás, és egyébként is minden afrikai ország egy “szarfészek”, nem szeretne onnan és Haitiről bevándorlókat látni. A republikánus szenátusi vezető, Mitch McConnell többször is arról beszélt, hogy fogalma sincs, milyen kívánalmai vannak az elnöknek. Péntek éjfél előtt néhány perccel a Fehér Ház szóvivője arról adott ki közleményt, hogy a “lúzer és obstrukcionlista demokraták” miatt nem lesz megállapodás, és “ha a demokraták úgy döntenek, újra adnak fizetést a hadseregnek, akkor újrakezdhetjük a tárgyalásokat”. Ez megint csak nem a megállapodás irányába mutat.

Az amerikai kormány mindenesetre szombat nulla óra óta hivatalosan be van zárva. Ez egyébként percre pontosan Donald Trump elnökségének első évfordulója. 

A szövetségi kormány bezárása a gyakorlatban főleg azt jelenti, hogy a minisztériumok munkavállalóinak nagy részét felfüggesztik, nem kapnak fizetést és nem kell bejárniuk dolgozni. Az oktatási és a környezetvédelmi minisztérium alkalmazottait szinte mind, de felerészben a Pentagon civil alkalmazottait és a pénzügyminisztériumi dolgozókat is kényszerszabadságra küldik. Nagyjából egymillió katona sem kap fizetést átmenetileg, igaz, ők szolgálatban maradnak.

Legutóbb 2013 október első két hetében zárt be az amerikai szövetségi kormány, azelőtt pedig 1995-ben és 1996-ben, szintén néhány napig. Ezekben az esetekben demokrata elnök – republikánus többségű törvényhozás volt a felállás, korábban pedig fordítva, a republikánus George H. W. Bush és Ronald Reagan idején demokrata törvényhozás nem tudott alkut kötni a kormánnyal pár napig. Ezért viszonylag új, hogy most egypárti hatalom mellett nem sikerült megoldani a kormányzat finanszírozását.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Donald Trump egyesült államok kongresszus usa Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.