Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. január 12. 13:23 Világ

Budapest a kilencedik legnépszerűbb világörökségi helyszín a világon

A Wikipédia oldalának látogatottsága alapján Budapest az ötödik legnépszerűbb világörökségi helyszín volt Európában 2015-ben, az egész világon pedig a kilencedik.

Ez egy big data projekt eredményeiből olvasható ki, amelyben több mint ezer UNESCO világörökségi helyszín Wikipédia-cikkének látogatottságát vizsgálták meg.

Az UNESCO Világörökség Programját 1972-ben alapították. Célja, hogy nyilvántartásba vegye az emberiség kulturális és természeti örökségét. Az országoknak, amelyeket bekerülnek a programba, vállalniuk kell, hogy a területükön fekvő világörökségi helyszíneket megóvják és megőrzik a későbbi generációk számára.

Budapesti helyszín először 1987-ben került a listára, ez a Duna-part látképe és a Budai várnegyed volt, majd 2002-től az Andrássy út és történelmi környezete került fel a világörökségi listára. A fővároson kívül több magyar helyszín is szerepel az 1073 helyszínből álló Világörökségi Listán, ezek az Aggteleki- és a Szlovák-karszt barlangjai, a Pécsi ókeresztény sírkamrák, a Fertő-tó, Hollókő, Hortobágy, Pannonhalma és a Tokaji borvidék.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Budapest Eurostat UNESCO Világörökség Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.