Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2017. december 28. 07:50 Világ

Egy sikeres évtized után megtorpant az éhezés felszámolása

Míg az előző évtizedben jelentősen csökkent az éhezők aránya Fekete-Afrikában, 2010 óta a trend megfordulni látszik. A ENSZ élelmezési szervezete, a FAO éves jelentése szerint az alultálpált emberek aránya 2000 és 2010 között 28 százalékról 20,6 százalékra esett (növekvő lakosságszám mellett 178 millió emberről 171 millióra), majd ez az arány öt éven át nagyjából stagnált.

Tavaly azonban jelentősen, 22,7 százalékra nőtt az alultápláltak aránya Fekete-Afrikában, azaz egy év alatt 24 millió emberrel lett több éhező a FAO szerint. Ez azt jelenti, hogy a 815 milliós szubkontinens lakosságának negyede nem jut annyi táplálékhoz, amennyire szüksége lenne.

Alultápláltság Fekete-Afrikában. Forrás: FAO

A növekvő éhínségben elsősorban az éghajlatváltozás és a háborúk játszanak szerepet. A világon zajló fegyveres konfliktusok több mint harmada Fekete-Afrikában zajlik. Az éhezők valós száma még nagyobb ennél, a világ legszegényebb országai közé tartozó Dél-Szudánról vagy a Kongói DK-ról például adatai sincsenek a FAO-nak, pedig a közel 80 milliós Kongói DK-ban a lakosság többsége napi egyszer étkezik. Érdekes jelenség, hogy az éhínség növekedésével párhuzamosan az elhízás is egyre gyakoribb Afrikában.

A FAO adatai szerint a legtöbb afrikai éhező Etiópiában van, közel 29 millió ember. Arányuk viszont közel a felére esett vissza tizenöt év alatt, és Etiópia példája jól mutatja, hogy hogyan lehetett sikeres több ország is az éhezés elleni küzdelemben. A mezőgazdaságban elkezdtek szárazságtűrő magokat és több műtrágyát használni, talajkímélő technológiákat alkalmazni vagy modernizálni a gépparkot. A modernebb technológiákat használó etióp farmerek 14 százalékkal tudták növelni a terméshozamukat.

A The Conversation szerint Ruandában napenergiával működtetett öntözési rendszerrel sikerült növelni a terméshozamokat, Nigériában pedig olyan olcsó okostraktorokat kezdtek használni, amelyeket mobiltelefonnal is lehet irányítani. A beruházásokhoz azonban pénzre van szükség, ez pedig általában nehézséget jelent a földművelők számára, ugyanis az összes hitel mindössze hat százaléka megy a mezőgazdaságba.

Emiatt több országban indultak agrártámogatási programok. Nigéria 290 millió dolláros (75 milliárd forintos) programot indított kezdő földművelők beruházásainak támogatására. Ruandában pedig arról döntöttek, hogy 44 ezer hektárnyi földterületet látnak el öntözéssel. A Ruandánál közel négyszer nagyobb Magyarországon az öntözött területek nagysága 100 ezer hektár.

Bár a legtöbb éhező Fekete-Afrikában él, globális szinten is nőtt az alultápláltak aránya a FAO szerint. A 2015-ös 777 millió emberről egy év alatt 815 millióra nőtt a számuk, ez azt jelenti, hogy a Föld lakosságának 11 százalékát érinti az éhezés. Az éhínség elleni harc mindemellett kifejezetten sikeresnek mondató az elmúlt tizenöt évet tekintve, ugyanis 2000-ben még a Föld lakosságának 15 százaléka volt alultáplált, számuk viszont még úgyis több mint százmillióval csökkent, hogy közben a Föld lakossága több mint egymilliárddal nőtt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Afrika éhezés éhínség FAO mezőgazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.