Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2017. október 28. 15:49 Élet, Világ

Megvalósult az európai egység, sokaknak elege van az óraátállításból

Pavel Svoboda cseh európai parlamenti képviselő megalkotta a lehető legnagyobb európai nagykoalíciót. A politikus azért lobbizik, hogy tilos legyen az óraátállítás az unióban, és ehhez sikerült minden egyes politikai parlamenti tömörülésből támogatókat szereznie. Úgy tűnik, hogy az órák állítgatása sokaknak ideológiáktól függetlenül idegesítő jelenség, és ezzel talán lehet valamit kezdeni Brüsszelben.
Svoboda egy sajtótájékoztatón azt mondta, neki mindegy, hogy nyári vagy téli az időszámítás, azt döntse el az Európai Bizottság, de a háta mögött felsorakozó parlamenti képviselők egyöntetűen azt szeretnék, hogy soha ne kelljen átállítani az órákat. És nem kevesen állnak már mögötte, mind a nyolc európai parlamenti tömörülésből sikerült támogatókat szereznie az egyelőre még csak informális munkacsoporthoz. Összesen több mint 70 aláírást gyűjtött össze, ami körülbelül 10 százaléka a honatyáknak.

A támogatói listán két magyar neve is szerepel, Szanyi Tiboré és Schöpflin Györgyé, az MSZP-s politikus azonban megkeresésünkre azt mondta, szerinte tévedésből vették fel. Schöpflin György valóban támogatja a kezdeményezést, azt mondta nekünk, hogy szerinte egyszerűbbé tenné az európaiak életét. Egyes parlamenti képviselők egyébként is minden héten állítgatják az óráikat oda-vissza, amikor az unión belülről, de egy másik időzónából ingáznak a parlamentbe. Pavel Svobodával jó munkakapcsolatban van, és alapvetően támogatja az ötleteit. 

Svoboda titkára azt mondta nekünk, hogy egyrészt elképzelhető Szanyi Tibor téves szerepeltetése, másrészt viszont az ügy szempontjából nem döntő, hiszen a kezdeményezés támogatottsága egyre nő.

Az elképzelések szerint a brüsszeli politikai csoportok közlekedési területen dolgozó szakemberei fognak napirendre tűzni egy határozati javaslatot, akár már decemberben. Ha elfogadják, akkor ez a határozat fogja felkérni az Európai Bizottságot, hogy dolgozzon ki javaslatot az óraátállítás eltörlésére. Fontos részlet, hogy nem a kérdést jelenleg szabályozó direktíva visszavonására fogják kérni a Bizottságot, mert akkor a tagállamok saját hatáskörben dönthetnének arról, alkalmazzák-e a nyári és téli időszámítást. Ennél jóval többet akarnak, egész pontosan azt, hogy irányelv mondja ki az óraátállítás tiltását, mert ezt kötelező lenne minden tagállamnak átvennie. A lobbi azért a közlekedési szakpolitika területén támad, mert annak biztosa Violeta Bulc, aki állítólag támogatja az elképzelést. Márpedig ha a határozat megszületik, akkor az ügy automatikusan hozzá kerül.

Svobodáék mögött eddig két ország kormánya sorakozott fel informálisan, a lengyel és a finn kabinet egyaránt azt szeretné, ha nem kellene az órákat átállítani.

Az érvek a szokásosak. Az átállítás ellenzői új tanulmányokra hivatkozva megkérdőjelezik a nyári időszámítás gazdasági előnyeit, az emberi bioritmus megzavarását károsnak tartják. Arra is rámutatnak, hogy Izland, Fehéroroszország, Oroszország és Törökország is leállt a rendszerrel, majdnem egész Dél-Amerika és Afrika felhagyott vele, nem is szólva arról, hogy a világ számos országában soha be sem vezették a nyári időszámítást.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ Európai Parlament nyári időszámítás óraátállítás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.