Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2017. október 10. 10:34 Világ

Megvalósult a legenda: létezik a bolygó hollandi, ráadásul négy is van belőle

A világ egyetlen kikötőjében sem köthet ki mostantól két észak-koreai, egy comore-szigeteki és egy Szent Kitts és Nevis lobogójával jelzett teherhajó. A rendkívül szigorú szankcióról az ENSZ biztonsági tanácsa döntött hétfőn, miután a gyanú szerint az érintett tengerjárók a nemzetközi tiltás ellenére árut szállítottak Észak-Koreából.

Az ENSZ az elmúlt években számos szankcióval sújtotta Észak Koreát a kommunista állam nukleáris kísérletei miatt. Az eddigi legszigorúbb intézkedések idén augusztusban léptek életbe, amikor is teljesen megtiltották a szén, a vas, az ólom és a tenger gyümölcseinek a kihozatalát. A lépés nagyon érzékenyen érintette az ország gazdaságát, becslések szerint ugyanis Észak Korea teljes, 3 milliárd dolláros éves exportjának harmadát ezek a termékek adják.

A gazdasági nyomásgyakorlás célja az lett volna, hogy a kommunista rezsimet párbeszédre kényszerítse, ezt azonban nem sikerült elérni. Phenjan kifejezetten agresszíven reagált: azzal fenyegették meg az Egyesült Államokat, hogy „ezerszeresen fognak megfizetni” országuk szuverenitásának megsértéséért. A szintén nem a visszafogottságáról híres Donald Trump amerikai elnök az észak-koreai keménykedésre hasonló választ adott, aminek eredményeként a következő hetekben rendre atomcsapásokkal fenyegette egymást a két ország.

Phenjan ráadásul úgy gondolta, hogy szavait nyomatékosítani kell, és szeptember elején kísérleti hidrogénbomba-robbantást hajtott végre. Erre válaszul érkezett az ENSZ újabb szankciócsomagja, amely már a textilexportot is tiltólistára helyezte, a nyersolaj bevitelének pedig felső határt szabott.

A hajók kikötői kitiltását a szankciók betartását felügyelő szakértői bizottság vezetője jelentette be, Hugh Griffiths arról azonban nem beszélt, hogy pontosan milyen termékeket szállítottak a tengerjárók. Korábban voltak már hírek arról, hogy egyes hajók rendre megsértik a szankciókat, saját üzemanyagtartályukban dízelolajat szállítva az Észak-Koreába. A Reuters által felvázolt módszer lényege, hogy a tengeri járművek eredetileg távolabbi úti célt adnak meg, és ennek megfelelő mennyiségű üzemanyagot tankolnak, majd menet közben változtatnak az útirányon, és végül (féltanknyi dízellel) Észak-Koreában kötnek ki.

Nagy valószínűség szerint most azonban nem erről volt szó: az érintett hajók nem a beviteli, hanem a kihozatali szankciókat szeghették meg. Erre utal legalábbis, hogy döntését tiltott áru szállításával indokolta az ENSZ.

Érdekes kérdés, hogy a tengerjárók végül hol kötnek majd ki, és mi lesz az általuk szállított áruval. Mindenesetre létezik egy 17. századi tengerészlegenda, egy hajóról, ami arra ítéltetett, hogy az idők végezetéig hajózzon a világ tengerein. Most kiderült, hogy a bolygó hollandi tényleg létezik ráadásul nem is csak egy ilyen hajó van.

Fotó: AFP/Europress

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ ensz észak-korea hajózás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.