Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2017. október 6. 15:08 Világ

Több száz millió euróba került Spanyolországnak a katalóniai erőszak

Közel három éve nem vittek ki annyi pénzt a spanyol piacról, mint a múlt héten: a Financial Times szerint az október 4-vel záródó héten 229 millió dollárt (több, mint 61 milliárd forintot) vontak ki spanyol tőkealapokból. A spanyol hatóságok múlt hétvégén erővel próbálták meggátolni a központi kormányzat által törvénytelennek tartott katalán elszakadásról szóló népszavazást.

A rendőri brutalitásról szóló képek bejárták a nemzetközi sajtót, a túl erőszakos fellépés miatt komoly kritikákat kapott a spanyol kormány. Mindezzel ráadásul valószínűleg csak rontottak a helyzeten, mert a referendum eredményét – részben épp a hatóságok közbeavatkozása miatt – nem lehet készpénznek venni, a tartomány elszakadása továbbra is napirenden van. Sőt, a hétvégi botrányt követően több szakértő is úgy vélekedett: akár napokon belül kikiálthatja függetlenségét Katalónia.

A katalán elszakadástól nem véletlenül tartanak a befektetők, a régió ugyanis a spanyol gazdaság egyik legfontosabb motorja. A teljes spanyol GDP ötödét adja a tartomány, az egy főre jutó GDP pedig nemcsak a spanyol, de az uniós átlagot is meghaladja. A szakadást tehát csúnyán megszenvedné a spanyol gazdaság. Igaz, ugyanez elmondható Katalóniáról is, amely minden nemzetközi szerződését tárgyalhatná újra, és évekre kizuhanna az Európai Unióból.

Ezért kezdtek nagyütemben tőkét kivonni az országból a befektetők. Egy héten belül a mostaninál több pénz utoljára 2014 novemberében hagyta el az országot, igaz, akkor bő félmilliárd dollárnál. Azóta viszont – különösen az év első felében – sokkal inkább ellentétes pénzmozgás volt jellemző, azaz egyre szívesebben fektettek pénzt spanyol eszközökbe.

Legutóbb egyébként szintén a katalán elszakadás okozott hasonló riadalmat a piacon: 2014 novemberében is egy népszavazást követően kezdtek el elszállingózni a befektetők. Akkor hónapokig tartott a tőkekivonás: 2015 tavaszáig kellett várni a fordulatra. Most a Financial Timesnak nyilatkozó szakértők többsége arra számít (vagy inkább abban bízik), hogy hamarabb megnyugszanak a kedélyek. Sokan úgy vélik, hogy a piac túlreagálta a történéseket, hiszen a legkedvezőtlenebb forgatókönyvnek, tehát a katalán elszakadásnakmég mindig nagyon csekély az esélye. De az már sokkal valószínűbb, hogy a katalán, és a spanyol kormányzat közötti feszültség tartós marad.

Mindenesetre a spanyol tőzsde teljesítményét a szakértők egy része biztatónak tartja. Bár a legfontosabb helyi index elég nagyot zuhant a hétvégi eseményeket követően, a visszaesést csütörtökön nagyrészt korrigálta (igaz pénteken ismét csökkenni kezdett).

Fotó: AFP/Europress

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Katalónia Spanyolország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.