Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2017. szeptember 29. 21:16 Világ

Az USA szerint a britek tartoznak nekik, a britek szerint meg fordítva, és senki nem tudja, hol az igazság

Egy fontos matematikai lehetetlenség megoldásán dolgoznak mostanában a brit és az amerikai statisztikusok: ki kell deríteniük, hogy hogyan lehetséges, hogy az Egyesült Királyság és az USA is pozitív külkereskedelmi egyenleget tart nyilván a másikkal szemben.

A Financial Times cikke szerint az elmúlt egy évtizedben többször is előjött ez a probléma, de most lett csak igazán égető, hogy a britek távozni készülnek az EU-ból, és új külkereskedelmi egyezményeket kell kötniük.

A külkereskedelmi egyenleg a kivitel és a behozatal különbsége. Ha például “A” ország egymillió dollár értékben exportál ananászt “B” országba, akkor az “B” ország részéről egymillió dollárnyi C-vitamin dús gyümölcs importjának felel meg. Ha más termékkel nem kereskednek egymás között, akkor ilyenkor “A” ország 1 millió dolláros külkereskedelmi többletet tart nyilván B országgal szemben, míg B országnak egymillió dolláros külkereskedelmi hiányt kell kimutatnia.

Na most ehhez képest a britek tavaly 10 milliárd fontos külkereskedelmi többletet számoltak el az USA felé, miközben az USA is egymilliárd dolláros többletről jelentett. Az ellentmondás akkor is fennmarad, ha figyelembe veszik a devizaárfolyamok közötti különbségeket és hosszabb időtávon is összevetik a jelentett adatokat.

A két ország statisztikai hivatalaiban próbálják feloldani az ellentmondást, ám ehhez mélyebben meg kell érteniük az eltérés okait. A magyarázat része lehet, hogy az USA az Egyesült Királyság részének tekinti a Csatorna-szigeteket, amelyek bár a brit korona fennhatósága alá tartoznak (brit koronafüggőségek), nem képezik az Egyesült Királyság részét. A brit külkereskedelmi mérlegben ezért nem is szerepelnek.

A Csatorna-szigetek közül több komoly offshore pénzügyi központként működik, így számbavételük jelentősen befolyásolhatja az adatokat. Csak Jersey szigetén közel 33 ezer aktív vállalkozás és 27 bank működik, utóbbiakban 114 milliárd fontnyi betétállomány pihen. Ezen kívül több mint ezer befektetési alap is ide van bejegyezve. A cégek közül 91 tőzsdei vállalat, részvényeik összesített piaci értéke eléri a 279 milliárd fontot.

Ebből sejthető, hogy a Csatorna-szigetek hatása főleg a szolgáltatások területén jelentkezhet. És tényleg, itt nagyobbak az eltérések. Az ENSZ adatbázisa szerint szolgáltatásokban az USA 13 milliárd dolláros kereskedelmi többletet tart nyilván az Egyesült Királysággal szemben, míg a szigetország 34 milliárdos többletet lát a maga részéről.

Fotó: AFP/Europress

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ egyesült államok külkereskedelem nagy-britannia statisztika Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.