Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. június 7. 09:35 Pénz, Vállalat

Elindult az első magyar neobank, kinek lehet jó, és mire lehet főleg használni?

Ha valaki ismeri vagy használ már Revolut, Wise vagy hasonló pénzügyi szolgáltatásokat, akkor nagyjából rögtön érteni fogja, mit jelent, hogy BinX néven elindult egy ezekhez sok elemében hasonlító, de céges ügyfelekre szakosodott magyar tulajdonú neobank.

Akinek ez a terület még inkább fehér folt a pénzügyi világ térképén, azok úgy képzelhetik el a BinXet, mint egy internetre áramvonalasított speciális pénzintézetet, amely bizonyos banki szolgáltatásokat ki tud váltani a céges ügyfeleknél.

Nézzünk alább egy egyszerű példát arra, hogy mire, de főképp miért lehet jó a BinX mondjuk egy kis- vagy közepes méretű magyar vállalkozásnak, esetleg egyéni vállalkozónak.

A mikrocéges világban ma a bejövő számlák ellenértékének kifizetése többnyire manuális, nem automatizált módon történik. Az egyéni vállalkozó vagy a céges ügyeket intéző alkalmazott belép az internetes banki alkalmazásba és átutalja a megfelelő bankszámlaszámokra a megfelelő összegeket. De mennyivel jobb lenne, ha a vállalkozó csak egyetlen, ehhez hasonló üzenetet kapna a mobiljára: „Az ön cégének az alábbi partner X forint összegű számlát küldött, ha ki akarja fizetni, kattintson ide!”

A BinX többek között ezt is tudhatja, ha olyan ügyfélről van szó, aki a Számlázz.hu rendszerét használja. A két szolgáltatás ugyanis együttműködik, a BinXet a Számlázz.hu korábbi tulajdonosai hozták létre, miután abból kiszálltak, de a stratégiai tervezésben még részt vesznek.

A neobanknak (egyelőre) nem célja, hogy teljes mértékben kiváltható legyen vele egy hagyományos bank. Amennyiben például egy vállalkozásnak hitelre vagy bonyolultabb termékre van szüksége, azt a BinXen nem fogja megtalálni. Sőt, egyáltalán nem szokványos módon a neobank mögött még a háttérben sem húzódik meg egyetlen kereskedelmi bank sem, mert a BinX számláját a Magyar Nemzeti Bank vezeti.

Ahogy azt a Revolut-Wise féle fintech megoldásoknál már megszokhattuk, nincs fizikai bankfiók, ahova be kellene menni, a szolgáltatás csak applikációban és webes felületen fut, a számlanyitáshoz sem kell elmozdulni a karosszékből vagy a cégvezetői íróasztaltól. A regisztrációt a BinX mindenkinek rendkívül egyszerűnek és gyorsnak ígéri, de azoknak főleg, akik már a Számlázz.hu ügyfelei („ha egy adatot egyszer valahol már digitalizáltak, azt nem szabad még egyszer digitalizálni”). A Számlázz.hu ügyelek egyébként jelenleg már közel 750 ezren vannak, és főleg ez lesz az a vállalkozói kör, ahol a BinX elkezdheti gyűjteni a saját ügyfeleit.

Csak azokat fogjuk megkeresni a binxes ajánlatokkal, akikről az adataink alapján biztosan tudjuk, hogy jól jöhet nekik

– ígérik a vezetők, vagyis nem lesz úthengermarketing a Számlázz.hu felületén.

A BinX a jelenlegi formájában elsősorban a kis- és közepes vállalati körben az átutalások indítását és fogadását teheti a jelenleginél sokkal egyszerűbbé. A fintech világban megszokott módon a BinX ügyfelek egymás között korlátlan alkalommal és díjmentesen mozgathatnak bármennyi pénzt, kifelé pedig egységesen 199 forintba kerül majd egy tranzakció.

A vállalkozók számára a pénzügyi tranzakciós díjak, amelyeknek része az illeték is, sokszor okoznak fejfájást, ám a BinX egyik legfontosabb különbsége a bankokhoz képest, hogy e-pénzt használ, amely csak részben tartozik az illetéktörvény hatálya alá

– mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Így a Számlázz.hu ügyfelei egymás között a rendszeren belül ingyen egyenlíthetik ki a kiállított számlákat. Ezzel próbálják majd ösztönözni azt, hogy minél többen csatlakozzanak a BinX/Számlázz.hu belső elszámolási körhöz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFolytatódnak az áremelések, amik miatt megorrolt a bankokra és a telekomcégekre a jegybankÁtlagosan 28 százalékkal kerülnek többe idén a nagyobb bankoknál nyitható egyszerűbb számlák tavalyhoz képest.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkItthon is elterjedhet a csúsztatott fizetés, ami túlvásárlásra ösztönözA héten megjelent a magyar piacon a svéd Klarna, amely nemrég még a legértékesebb európai startup volt, és ingyenes részletfizetést ígér.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat átutalás bank binx fintech neobank számlázz.hu Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Váczi István
2024. július 17. 11:14 Pénz

Miért dönt naponta rekordot az arany ára, ha nincs válság?

Kedden és szerdán is történelmi csúcsot döntött az arany ára, ami az utóbbi évek jó szériájának folytatódása, pedig magasak voltak a kamatok, és éppen közeli válság sem fenyeget.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 15:54 Pénz, Világ

Nem erőltetik, ami nem megy, 20 év után adta fel romániai ambícióit az OTP

A nagy terjeszkedés közben távozott a bankcsoport azokról a piacokról, ahol nem sikerült nagyra nőni, és erre esélyt sem látott a vezetőség.

Stubnya Bence
2024. július 15. 05:32 Pénz, Tech

Egyre többen látják pesszimistán a mesterséges intelligencia jövőjét

Energiaigényes infrastruktúra, kis haszon nagy költségek mellett, a dotkomhoz hasonló piaci buborék: egyre több a borúlátó elemzés az elmúlt másfél év slágertechnológiájáról.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.