Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. május 25. 10:22 Vállalat

Egy kiszivárgott dokumentum szerint Szerbiában terjeszkedne az MVM, a helyi minisztérium tagadja

Tagadja a szerb energetikai minisztérium, hogy a Szerbiai Villanygazdaság (Elektroprivrede Srbije – EPS) közös vállalat létrehozását tervezné az MVM Zrt.-vel, amelybe 11 EPS-hez tartozó vízerőművet is kiszerveznének.

  • A tárca egy ellenzéki képviselő által publikált dokumentumra reagált, ami alapján az állami tulajdonban lévő áramszolgáltató cég felügyelőbizottsági ülésén egy ilyen tervet mutattak be.

Számokban: Helyi sajtóértesülések szerint az MVM 600 millió euróval szállt volna be a cégbe, de a tervet az ülésen elvetették.

Reakciók: Van ráció az ilyesfajta együttműködésekben, de az ár erősen alulértékeltnek tűnik a Deloitte Serbia partnere szerint.

  • Nem példa nélküli, hogy az EPS közös céget hoz létre szomszédos országok energiacégeivel, egy boszniai vízerőművet például egy helyi céggel közösen üzemeltetnek – jegyezte meg Željko Marković a Balkan Green Energy Newsnak nyilatkozva.

Előzmények: Az MVM tavaly szerzett kisebbségi részesedést Szerbia vezető energetikai kivitelezőjének (Maneks) két vállalatában, és ennek bejelentésekor jövőbeli közös projektekről is volt szó.

  • A cég korábbi elnök-vezérigazgatója több interjúban is regionális terjeszkedési célokról beszélt, Szerbiát Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Észak-Macedónia és Bulgária felé nyíló kapunak nevezve.

Felülnézet: Az MVM külföldi piacain 2021-ben 17 százalékos kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredményének (EBITDA) 25 százalékra emelését tűzte ki 2025-ig.

Igen, de: Miközben az állami cég terjeszkedésre költene, évről-évre több száz milliárdos vesztesége keletkezik a rezsicsökkentés miatt. 2021-ben emiatt például 208 milliárd forintnyi közpénzből emelték az állami cég alaptőkéjét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOrbán szerb szövetségesének súlyos maffiamódszereire világít rá egy embereket daráló bűnszervezet pereLehallgatások és fényképek is azt mutatják, hogy egy brutális, több tucat gyilkosságot elkövető bűnbanda Vucic elnök kérésére jött létre, és az ő érdekeit szolgálta.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA stadion lett Magyarország legújabb exporttermékeNéhány héten belül a második komolyabb régiós stadionfejlesztés környékén tűnnek fel magyar cégek. Ez lehet az egyik kitörési pont a kormányközeli építőipari vállalatoknak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMennyit ér Szerbia fehér aranya?Mekkora környezetkárosítás vállalható be több ezer munkahelyért, a gazdaság fellendítéséért? A kérdésre egyelőre nincs egyértelmű válasz Szerbiában.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat mvm Szerbia vízerőmű Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2023. június 2. 12:41 Vállalat

Akkor is drágulhat a benzin a magyar kutakon, ha az olajár nem változik és a forint se gyengül

Nincs jó alkupozícióban a Mol, amikor a tranzitdíjakról kell megállapodnia azzal a két országgal, ahonnan az olajvezetékek jönnek.

Torontáli Zoltán
2023. június 1. 15:03 Vállalat

Árverezik a fantomgyárat, amelyen 7-8 milliárdot bukott a magyar állam

A rejtélyes történetű befőtt-, ásványvíz- és konzervgyárhoz az utóbbi évek gazdaságtörténetének egyik legfurcsább üzleti története kapcsolódik.

Torontáli Zoltán
2023. június 1. 04:31 Közélet, Vállalat

Elindult a kötelező akciózás, megnéztük, melyik boltban mi lett olcsóbb

Avokádó, mangó, Pur Pur zsemle és tökmagolaj – nem csak az egyre vékonyabb pénztárcájú rétegek örülhetnek az intézkedésnek.

Fontos

Stubnya Bence
2023. június 2. 09:22 Adat

A szállodák és panziók már túl drágák, olcsóbb szállásokat keresnek a belföldön pihenők

A belföldi turizmus forgalmán is látszik, hogyan eszi meg a fizetéseket az infláció. Főleg a kisebb, vidéki szálláshelyek vannak most nagy bajban.

Torontáli Zoltán
2023. június 1. 17:11 Pénz

Hova lehet menni a megtakarításokra kivetett 13 százalékos adó elől?

Az állampapírokon kívül szinte sehova, hiszen ez az intézkedés lényege, de mi a helyzet a tartós befektetési számlával vagy a külföldre vitellel?

Stubnya Bence
2023. június 1. 13:20 Közélet, Pénz

Azokat a megtakarítási formákat is megadóztatja a kormány, amikbe a lakosság az év elején menekült

Az állampapírokon és a ingatlanalapok befektetési jegyein kívül minden befektetési forma adóját csaknem duplázza a kormány júliustól.