Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. május 25. 10:22 Vállalat

Egy kiszivárgott dokumentum szerint Szerbiában terjeszkedne az MVM, a helyi minisztérium tagadja

Tagadja a szerb energetikai minisztérium, hogy a Szerbiai Villanygazdaság (Elektroprivrede Srbije – EPS) közös vállalat létrehozását tervezné az MVM Zrt.-vel, amelybe 11 EPS-hez tartozó vízerőművet is kiszerveznének.

  • A tárca egy ellenzéki képviselő által publikált dokumentumra reagált, ami alapján az állami tulajdonban lévő áramszolgáltató cég felügyelőbizottsági ülésén egy ilyen tervet mutattak be.

Számokban: Helyi sajtóértesülések szerint az MVM 600 millió euróval szállt volna be a cégbe, de a tervet az ülésen elvetették.

Reakciók: Van ráció az ilyesfajta együttműködésekben, de az ár erősen alulértékeltnek tűnik a Deloitte Serbia partnere szerint.

  • Nem példa nélküli, hogy az EPS közös céget hoz létre szomszédos országok energiacégeivel, egy boszniai vízerőművet például egy helyi céggel közösen üzemeltetnek – jegyezte meg Željko Marković a Balkan Green Energy Newsnak nyilatkozva.

Előzmények: Az MVM tavaly szerzett kisebbségi részesedést Szerbia vezető energetikai kivitelezőjének (Maneks) két vállalatában, és ennek bejelentésekor jövőbeli közös projektekről is volt szó.

  • A cég korábbi elnök-vezérigazgatója több interjúban is regionális terjeszkedési célokról beszélt, Szerbiát Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Észak-Macedónia és Bulgária felé nyíló kapunak nevezve.

Felülnézet: Az MVM külföldi piacain 2021-ben 17 százalékos kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredményének (EBITDA) 25 százalékra emelését tűzte ki 2025-ig.

Igen, de: Miközben az állami cég terjeszkedésre költene, évről-évre több száz milliárdos vesztesége keletkezik a rezsicsökkentés miatt. 2021-ben emiatt például 208 milliárd forintnyi közpénzből emelték az állami cég alaptőkéjét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOrbán szerb szövetségesének súlyos maffiamódszereire világít rá egy embereket daráló bűnszervezet pereLehallgatások és fényképek is azt mutatják, hogy egy brutális, több tucat gyilkosságot elkövető bűnbanda Vucic elnök kérésére jött létre, és az ő érdekeit szolgálta.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA stadion lett Magyarország legújabb exporttermékeNéhány héten belül a második komolyabb régiós stadionfejlesztés környékén tűnnek fel magyar cégek. Ez lehet az egyik kitörési pont a kormányközeli építőipari vállalatoknak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMennyit ér Szerbia fehér aranya?Mekkora környezetkárosítás vállalható be több ezer munkahelyért, a gazdaság fellendítéséért? A kérdésre egyelőre nincs egyértelmű válasz Szerbiában.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat mvm Szerbia vízerőmű Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Stubnya Bence
2023. december 7. 12:41 Közélet, Vállalat

Olyan magasra került a léc idén, hogy jövőre már nehezen jut a húzóágazatok közé a magyar agrárium

25 százalékkal nőtt idén a magyar mezőgazdaság termelése, a növénytermesztésé pedig ezen belül csaknem 50 százalékkal.

Váczi István
2023. december 5. 04:34 Adat, Vállalat

Szapulták az autógumi-üzemeket, de az akkugyárak sokkal rosszabbak lehetnek

Olyan ágazatra fekszik rá az ország hatalmas erővel, amelynek nagyon alacsony a hozzáadott értéke. Ennél a korábbi mumus abroncsgyárak is többet tesznek hozzá a magyar gazdasághoz.

Váczi István
2023. december 4. 12:25 Élet, Vállalat

Egyre több szabályt hajlítanak meg a gödi akkumulátorgyár kedvéért

Nagyon meglepő lett volna az elmúlt évek folyamatai alapján, ha tényleg nem termelhetne éjszakánként a Samsung szinte folyamatosan bővített üzeme.

Fontos

Váczi István
2023. december 10. 04:34 Világ

Ki éli túl a telet Ukrajnában?

Fogyatkozó és bizonytalan nyugati támogatás mellett kell talpon maradnia Ukrajnának, de a fronton lévő orosz katonák helyzete semmivel sem könnyebb, mint az ukránoké.

Hajdu Miklós
2023. december 8. 17:03 Élet

Most épp hihetetlennek tűnik, de 2023 már biztosan az eddigi legmelegebb év lesz

Visszatért idén az El Niño, és rekordmagasba röpítette a klímaváltozással a 2023-ra vonatkozó globális átlaghőmérsékleti adatot.

Hajdu Miklós
2023. december 8. 16:12 Világ

Egyre több osztrák karácsonyi vásárban üti fel a fejét sztrájk, mert a dolgozók bére nem követi az inflációt

Ausztriában éles ellentét bontakozott ki a kiskereskedelmi dolgozók és munkaadók béremeléssel kapcsolatos elképzeléseit illetően.