Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. május 25. 10:22 Vállalat

Egy kiszivárgott dokumentum szerint Szerbiában terjeszkedne az MVM, a helyi minisztérium tagadja

Tagadja a szerb energetikai minisztérium, hogy a Szerbiai Villanygazdaság (Elektroprivrede Srbije – EPS) közös vállalat létrehozását tervezné az MVM Zrt.-vel, amelybe 11 EPS-hez tartozó vízerőművet is kiszerveznének.

  • A tárca egy ellenzéki képviselő által publikált dokumentumra reagált, ami alapján az állami tulajdonban lévő áramszolgáltató cég felügyelőbizottsági ülésén egy ilyen tervet mutattak be.

Számokban: Helyi sajtóértesülések szerint az MVM 600 millió euróval szállt volna be a cégbe, de a tervet az ülésen elvetették.

Reakciók: Van ráció az ilyesfajta együttműködésekben, de az ár erősen alulértékeltnek tűnik a Deloitte Serbia partnere szerint.

  • Nem példa nélküli, hogy az EPS közös céget hoz létre szomszédos országok energiacégeivel, egy boszniai vízerőművet például egy helyi céggel közösen üzemeltetnek – jegyezte meg Željko Marković a Balkan Green Energy Newsnak nyilatkozva.

Előzmények: Az MVM tavaly szerzett kisebbségi részesedést Szerbia vezető energetikai kivitelezőjének (Maneks) két vállalatában, és ennek bejelentésekor jövőbeli közös projektekről is volt szó.

  • A cég korábbi elnök-vezérigazgatója több interjúban is regionális terjeszkedési célokról beszélt, Szerbiát Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Észak-Macedónia és Bulgária felé nyíló kapunak nevezve.

Felülnézet: Az MVM külföldi piacain 2021-ben 17 százalékos kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredményének (EBITDA) 25 százalékra emelését tűzte ki 2025-ig.

Igen, de: Miközben az állami cég terjeszkedésre költene, évről-évre több száz milliárdos vesztesége keletkezik a rezsicsökkentés miatt. 2021-ben emiatt például 208 milliárd forintnyi közpénzből emelték az állami cég alaptőkéjét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOrbán szerb szövetségesének súlyos maffiamódszereire világít rá egy embereket daráló bűnszervezet pereLehallgatások és fényképek is azt mutatják, hogy egy brutális, több tucat gyilkosságot elkövető bűnbanda Vucic elnök kérésére jött létre, és az ő érdekeit szolgálta.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA stadion lett Magyarország legújabb exporttermékeNéhány héten belül a második komolyabb régiós stadionfejlesztés környékén tűnnek fel magyar cégek. Ez lehet az egyik kitörési pont a kormányközeli építőipari vállalatoknak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMennyit ér Szerbia fehér aranya?Mekkora környezetkárosítás vállalható be több ezer munkahelyért, a gazdaság fellendítéséért? A kérdésre egyelőre nincs egyértelmű válasz Szerbiában.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat mvm Szerbia vízerőmű Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. július 10. 13:31 Közélet, Vállalat

Hiába az állami tulajdon, a budapesti reptér zsúfoltságát még nagyon sokáig nem enyhíti új terminál

A nemrég kivásárolt üzemeltető korábbra tervezte a hármas terminál megvalósítását, de a friss bejelentés szerint erre legalább 2032-ig várni kell.

Stubnya Bence
2024. július 10. 05:02 Közélet, Vállalat

Komoly probléma vagy autóipari kamu, hogy nincs elég elektromos töltő?

A szigorúbb klímavédelmet követelők azzal vádolják az autóipart, hogy ürügyként használja az infrastruktúra hiányát, hogy késleltesse az elektromos átállást. De mit mutatnak a számok?

Torontáli Zoltán
2024. július 9. 16:54 Közélet, Vállalat

A kormány mint biztosítási ügynök: vásárlás után eladás Tiborcznak és az osztrákoknak

A tavalyi eladással messzebbre került a többségi magyar tulajdon a biztosítási szektorban, de most legalább Tiborcz István cégbirodalmát sikerül gyarapítani.

Fontos

Stubnya Bence
2024. július 11. 16:15 Közélet

Új módszerrel próbál meg 300 ezer embert munkába állítani a kormány

A lakhatási támogatások, a fiatalok aktivizálása, a munkásszállók építése után a munkába állók szochójának elengedésével is megpróbálkoznak.

Stubnya Bence
2024. július 11. 13:16 Közélet

Megnehezítheti a 2026-os választás előtt a kormány dolgát az újraszabott uniós kényszerzubbony

A kormány azzal számol, hogy a túlzottdeficit-eljárásban négy évig kell majd bizonyos mértékben csökkenteni a költségvetési hiányt.

Mészáros R. Tamás
2024. július 11. 05:08 Közélet, Világ

Szédítő pávatáncot hozott, de csak mérsékelten növeli Orbán befolyását az EP jobbra tolódása

A jobbszél nagy sajtót kapott helyezkedésénél fontosabbak lesznek néhány tagállam belpolitikai folyamatai az EU jövőjét illetően.