Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. március 31. 15:10 Vállalat

Az amerikai piacot is egyre inkább beveszi a Debrecenben gyárat építő CATL

A Tesla a Debrecenben is beruházó CATL-el közös akkumulátorgyár építéséről egyeztetett a napokban a Fehér Házban a Bloomberg értesülései szerint. A két cég közötti együttműködés nem előzmények nélküli, a Ford a múlt hónapban jelentette be új gyárberuházását Michiganben, ami bár tulajdonjogi szempontból az amerikai céghez köthető, a kínai gyártótól licencelt technológiával valósulhat meg – a Tesla és a CATL között is hasonló megállapodás körvonalazódhat.

Az egyre élesebb versennyel szembesülő Tesla a 22 milliárd dolláros készpénzállományából finanszírozhatja a termelés bővítését és a költségek csökkentését célzó beruházást, aminek sikerét az a lítium-vasfoszfát használatán alapuló akkumulátortechnológia adhatja, amiben a nyugati akkumulátorgyártókkal szemben a CATL-nek jelentős gyakorlata van. A gyár Texasban épülhet meg, és a Tesla ottani összeszerelő üzemét láthatja majd el a kínai technológiával készült akkumulátorcsomagokkal.

A Tesla és a CATL közötti megállapodás – hasonlóan a Ford és a CATL együttműködéséhez – komoly politikai visszhangot kaphat, az Egyesült Államok törvényhozása ugyanis az autóipar Kínára utaltságának mérséklésén igyekszik. Az egyik vonatkozó törvény záradéka szerint például nem járnak adókedvezmények olyan elektromos járművek vásárlásakor, amelyek akkumulátoraiban kínai részegységek találhatók. Ezt a célt viszonylagos konszenzus övezi az amerikai politikában, a Ford beruházását például demokrata és republikánus szenátorok is kifogásolták, a kínai vállalat amerikai támogatásokból képződő bevételeit firtatva.

A hírt, illetve a beruházás helyszínét hivatalosan egyik szereplő sem erősítette meg, a CATL részvényárfolyama mindenesetre 2,3 százalékot emelkedett pénteken.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk64 millió forintba kerül egy akkumulátorgyári munkahely a magyar állam számáraSokféle formában támogatja a kormány az akkumulátorgyárak letelepedését, és az összegek is olyan jelentősek, hogy abból több évnyi bért ki lehet fizetni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA legfontosabb dokumentum alapján továbbra is zavaros a debreceni akkuüzem vízfogyasztásaA teljes vízfogyasztással és a felhasznált víz forrásával kapcsolatban sem tisztáz minden nyitott kérdést a kínai akkuüzem környezethasználati engedélye.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország az akkumulátorgyártásban is az olcsó munkaerőre és erőforrásokra építHogy futott fel itthon az akkugyártás? Milyen hatása van ennek az ország világgazdasági pozíciójára és a munkaerőpiacára? A G7 Podcast vendége Czirfusz Márton.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat akkumulátorgyár catl elektromos autó tesla Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2023. június 1. 15:03 Vállalat

Árverezik a fantomgyárat, amelyen 7-8 milliárdot bukott a magyar állam

A rejtélyes történetű befőtt-, ásványvíz- és konzervgyárhoz az utóbbi évek gazdaságtörténetének egyik legfurcsább üzleti története kapcsolódik.

Torontáli Zoltán
2023. június 1. 04:31 Közélet, Vállalat

Elindult a kötelező akciózás, megnéztük, melyik boltban mi lett olcsóbb

Avokádó, mangó, Pur Pur zsemle és tökmagolaj – nem csak az egyre vékonyabb pénztárcájú rétegek örülhetnek az intézkedésnek.

Jandó Zoltán
2023. május 31. 18:17 Vállalat

Lehet óránként 35 millió forint bevételt csinálni az építőiparban

A Market Zrt. két év alatt több mint 50 milliárd forintnyi osztalékot fizetett ki tulajdonosainak, köztük Orbán Viktor túravezetőjének.

Fontos

Stubnya Bence
2023. június 2. 09:22 Adat

A szállodák és panziók már túl drágák, olcsóbb szállásokat keresnek a belföldön pihenők

A belföldi turizmus forgalmán is látszik, hogyan eszi meg a fizetéseket az infláció. Főleg a kisebb, vidéki szálláshelyek vannak most nagy bajban.

Torontáli Zoltán
2023. június 1. 17:11 Pénz

Hova lehet menni a megtakarításokra kivetett 13 százalékos adó elől?

Az állampapírokon kívül szinte sehova, hiszen ez az intézkedés lényege, de mi a helyzet a tartós befektetési számlával vagy a külföldre vitellel?

Stubnya Bence
2023. június 1. 13:20 Közélet, Pénz

Azokat a megtakarítási formákat is megadóztatja a kormány, amikbe a lakosság az év elején menekült

Az állampapírokon és a ingatlanalapok befektetési jegyein kívül minden befektetési forma adóját csaknem duplázza a kormány júliustól.