Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. február 24. 10:46 Vállalat, Világ

A nagyvállalatok nyomására terjedhet a zöldenergia Lengyelországban

Számos multinacionális nagyvállalat és iparági érdekképviseleti szervezet kérte levélben a lengyel parlamentet és a miniszterelnököt, hogy támogassák a zöld energia terjedését az országban, és egyben lazítsanak a szélerőműveket telepítését szabályozó törvényen – írja a Notesfrompoland.com a lengyel állami hírügynökség közleménye alapján.

Habár a megújuló energiaforrások részesedése – részben statisztikai trükközéssel –  Lengyelország energiamixében 7-ről 17 százalékra emelkedett 2010 és 2021 között, az országban túlnyomó részt még mindig szénből állítják elő az áramot (71 százalékban, ami a legmagasabb arány az EU-ban).

A parlament alsóháza, a Szejm, nemrég fogadta el azt a kormány által felterjesztett törvényjavaslatot, amely megkönnyítené a szárazföldi szélerőművek építését azáltal, hogy csökkenti az új projekteknél elvárt épületekhez képest számított minimális távolságot. A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) viszont egy utolsó pillanatban benyújtott módosítással szigorította a javaslatot, és a minimális távolságot 500 méterről 700 méterre növelte, ami szélenergiával foglalkozó cégek szerint jelentősen korlátozza az új kapacitások kiépítését.

A többek között az Amazon, a Google, a Mercedes, az Ikea, és a lengyel autópari, acélipari és építőanyagipari kamarák által aláírt levél ezzel egyetértve megjegyzi, hogy a vállalatok jövőbeli új beruházásainak helyszínének kiválasztásakor is fontos szempont lesz, hogy az országban elérhető lesz-e megfelelő mennyiségű zöld energia. A levélben a cégek felvetik, hogy a kapacitások fejlesztésének hiányában Lengyelország új beruházások és a versenyképessége elvesztését kockázatja.

Lengyelországban az elmúlt években jelentős tőkebefektetéseket megvalósító multinacionális cégek kérése mögött az állhat, hogy az elmúlt években egyre több nagyvállalat tűzött ki kibocsátáscsökkentési célokat. Emiatt a termelésük dekarbonizációja szempontjából kulcsfontosságúvá válik a megújuló energiához való hozzáférés, és mindez a beruházási döntéseket is meghatározza. 

Hasonló kritika egyébként Magyarországgal kapcsolatban is felmerült. A Reuters egy decemberi riportjában a hírügynökségnek nyilatkozó európai és ázsiai autóipari szereplők a magyarországi befektetésekkel kapcsolatos kockázatként említették, hogy túl alacsony a megújuló források aránya, miközben a gyártók mind marketingszempontból, mind a formálódó európai uniós környezetvédelmi szabályok alapján kénytelenek csökkenteni a gyártási folyamat karbonlábnyomát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA szigorodó szabályok miatt zöldebb energiát akarnak az akkugyárak MagyarországonAz EU alakuló szabályozása korlátozná az akkumulátorgyártás karbonlábnyomát, emiatt a Magyarországra települő akkuüzemek is több zöldenergiát kérnek a kormánytól.

Vállalat Világ beruházás fdi Lengyelország megújuló energia Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2023. március 24. 12:20 Vállalat

Hónapokig üres volt egy hálátlan, de fontos pozíció a Silicon Valley Banknál a csőd előtt

Épp akkor nem ült senki a kockázatkezelésért felelős vezetői székben, amikor csúcsra jártak a Silicon Valley Bank működését fenyegető veszélyek.

Stubnya Bence
2023. március 23. 16:55 Vállalat

A járvány óta kikészít minket a munka

A járvány miatt is terjedő munkahelyi digitalizáció csökkenheti a munkavállaló önállóságot, miközben növelheti a munkahelyi kontrollt. A kettő együtt pedig szörnyű hatással van a mentális egészségre.

Váczi István
2023. március 21. 17:59 Vállalat

Heteken belül hozzájuthatnak pénzükhöz a Wizz Air pórul járt utasai

A légitársaság vezérigazgatója elismerte, hogy tavaly nyáron lényegében összeomlott a működésük, de szavai szerint hamarosan felszámolják ennek következményeit.

Fontos

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.

Torontáli Zoltán
2023. március 26. 04:34 Adat, Világ

Tényleg kell nekünk ennyi élelmiszerbolt?

Európai összehasonlításban viszonylag sok dolgozóval érünk el viszonylag kis forgalmat, esélyes, hogy a magyar boltosok szétaprózzák a piacot.