Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. február 24. 10:46 Vállalat, Világ

A nagyvállalatok nyomására terjedhet a zöldenergia Lengyelországban

Számos multinacionális nagyvállalat és iparági érdekképviseleti szervezet kérte levélben a lengyel parlamentet és a miniszterelnököt, hogy támogassák a zöld energia terjedését az országban, és egyben lazítsanak a szélerőműveket telepítését szabályozó törvényen – írja a Notesfrompoland.com a lengyel állami hírügynökség közleménye alapján.

Habár a megújuló energiaforrások részesedése – részben statisztikai trükközéssel –  Lengyelország energiamixében 7-ről 17 százalékra emelkedett 2010 és 2021 között, az országban túlnyomó részt még mindig szénből állítják elő az áramot (71 százalékban, ami a legmagasabb arány az EU-ban).

A parlament alsóháza, a Szejm, nemrég fogadta el azt a kormány által felterjesztett törvényjavaslatot, amely megkönnyítené a szárazföldi szélerőművek építését azáltal, hogy csökkenti az új projekteknél elvárt épületekhez képest számított minimális távolságot. A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) viszont egy utolsó pillanatban benyújtott módosítással szigorította a javaslatot, és a minimális távolságot 500 méterről 700 méterre növelte, ami szélenergiával foglalkozó cégek szerint jelentősen korlátozza az új kapacitások kiépítését.

A többek között az Amazon, a Google, a Mercedes, az Ikea, és a lengyel autópari, acélipari és építőanyagipari kamarák által aláírt levél ezzel egyetértve megjegyzi, hogy a vállalatok jövőbeli új beruházásainak helyszínének kiválasztásakor is fontos szempont lesz, hogy az országban elérhető lesz-e megfelelő mennyiségű zöld energia. A levélben a cégek felvetik, hogy a kapacitások fejlesztésének hiányában Lengyelország új beruházások és a versenyképessége elvesztését kockázatja.

Lengyelországban az elmúlt években jelentős tőkebefektetéseket megvalósító multinacionális cégek kérése mögött az állhat, hogy az elmúlt években egyre több nagyvállalat tűzött ki kibocsátáscsökkentési célokat. Emiatt a termelésük dekarbonizációja szempontjából kulcsfontosságúvá válik a megújuló energiához való hozzáférés, és mindez a beruházási döntéseket is meghatározza. 

Hasonló kritika egyébként Magyarországgal kapcsolatban is felmerült. A Reuters egy decemberi riportjában a hírügynökségnek nyilatkozó európai és ázsiai autóipari szereplők a magyarországi befektetésekkel kapcsolatos kockázatként említették, hogy túl alacsony a megújuló források aránya, miközben a gyártók mind marketingszempontból, mind a formálódó európai uniós környezetvédelmi szabályok alapján kénytelenek csökkenteni a gyártási folyamat karbonlábnyomát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA szigorodó szabályok miatt zöldebb energiát akarnak az akkugyárak MagyarországonAz EU alakuló szabályozása korlátozná az akkumulátorgyártás karbonlábnyomát, emiatt a Magyarországra települő akkuüzemek is több zöldenergiát kérnek a kormánytól.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ beruházás fdi Lengyelország megújuló energia Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Váczi István
2023. december 4. 12:25 Élet, Vállalat

Egyre több szabályt hajlítanak meg a gödi akkumulátorgyár kedvéért

Nagyon meglepő lett volna az elmúlt évek folyamatai alapján, ha tényleg nem termelhetne éjszakánként a Samsung szinte folyamatosan bővített üzeme.

Hajdu Miklós
2023. december 3. 15:38 Vállalat

A Volkswagent már megfogták az európai autóipar új kihívói

Az élesedő piaci versenyben a Volkswagen már az elektromos autók gyártására átállított üzemeit érintő megszorításokat kénytelen meglépni.

Stubnya Bence
2023. december 3. 13:17 Élet, Vállalat

A kiskereskedelmi dolgozók tizede maradhat otthon karácsonykor a boltzár miatt

Kevés dolgozót és boltot érint majd idén a karácsonyi boltzár, de árbevétel alapján népszerűbb kiskereskedelmi egységek zárnak be idén december 24-én.

Fontos

Pálos Máté
2023. december 3. 04:34 Közélet

Milyen a jó halál és ki döntheti el?

A Karsai vs. Magyarország per évtizedekre meghatározhatja az eutanáziáról szóló magyar párbeszédet. Megnéztük a strasbourgi tárgyalást és átvettük a létező európai szabályozásokat.

Stubnya Bence
2023. december 2. 13:08 Vállalat

5 év alatt feleződött a makói Continental állománya, most újra embereket küldenek el

2018 szeptemberében még több mint háromezren, idén szeptemberben már csak a 1660-an dolgoztak a makói üzemben.

Nagy Zsolt
2023. december 2. 04:34 Közélet, Podcast

Minden élőlényben ott ketyeg egy belső óra, de mi a sajátunkat egy évszázada elállítottuk

A G7 Mentés másként című podcastjának vendége Dr. Purebl György pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója.