Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. január 14. 04:00 Vállalat

Vitatta azokat az eredményeket a klímaváltozással kapcsolatban az Exxon, amelyeket saját kutatásai is kimutattak

Az Exxon belső elemzéseiben az 1970-es években előrejelezte a klímaváltozást, amit aztán nyilvánosan vitatott az üzleti érdekeit védelmezve. Más olajipari szereplők az ötvenes években felismerték a felmelegedés kockázatait.

Miért fontos ez? A fosszilis energiahordozók égetése évtizedenként 0,2 Celsius-fokos felmelegedést okoz az Exxon számításai szerint. Hasonló eredményre jutottak az Exxon által kritizált akadémiai és állami elemzések is.

Számokban: mindez több, mint száz cégen belüli és tudományos kutatás eredményeinek összehasonlítása során derült ki, amit a Harvard Egyetem és a Potsdam Intézet kutatói végeztek.

Tágabb kontextus: az Exxon már az ezredforduló környékén jelezte a kibocsátás-kereskedelem szükségességét, azonban még 2013-ban is hiteltelenítette az éghajlatváltozást bizonyító eredményeket az akkori igazgató.

Reakciók: sajnálatos, hogy a vállalat amellett, hogy nem vette figyelembe az általa is feltárt veszélyeket, szembe is ment a klímakutatókkal valószínűleg azért, hogy több pénzt keressen a Cornell Egyetem szakértője szerint.

Mit mondanak ők? Hasonló vádak érték már a céget, 2019-ben bíróság tárgyalt egy kapcsolódó ügyet, ami az olajtársaság elemzési, tervezési és könyvelési kultúráját méltatva zárult, nyilatkozta az Exxon szóvivője a The Guardian-nek.

Vállalat éghajlatváltozás Exxon klímaválság klímaváltozás Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Stubnya Bence
2023. március 28. 09:34 Vállalat, Világ

Segíti az infláció csökkenését, hogy egyre olcsóbb a tengeri szállítás

Már majdnem olyan áron lehet helyet foglalni a konténerszállító hajókon, mint a járvány előtt, és a díjak innen is tovább csökkenhetnek. Ez a vásárlók pénztárcájára is pozitív hatással lehet.

Hajdu Miklós
2023. március 24. 12:20 Vállalat

Hónapokig üres volt egy hálátlan, de fontos pozíció a Silicon Valley Banknál a csőd előtt

Épp akkor nem ült senki a kockázatkezelésért felelős vezetői székben, amikor csúcsra jártak a Silicon Valley Bank működését fenyegető veszélyek.

Stubnya Bence
2023. március 23. 16:55 Vállalat

A járvány óta kikészít minket a munka

A járvány miatt is terjedő munkahelyi digitalizáció csökkenheti a munkavállaló önállóságot, miközben növelheti a munkahelyi kontrollt. A kettő együtt pedig szörnyű hatással van a mentális egészségre.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Magyarics Tamás
2023. március 27. 17:07 Világ

Az Orbán-kormány azokat a határokat feszegeti, amelyekre Amerika érzékeny

Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel, ha egy szövetségese túl közel kerül Oroszországhoz és Kínához.

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.