Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. január 4. 17:02 Vállalat

Több munkahelyet teremtenek a családi vállalkozások, mint a tőzsdei cégek Németországban

A családi tulajdonban lévő közepes és nagyobb vállalatok a német gazdaság fontos részét képezik, és időnként magyar kormányzati szereplőktől is elhangzik többé-kevésbé konkretizálva, hogy idehaza is több ilyen vállalkozásra lenne szükség.

A német családi vállalkozások a lobbizásban sem akarnak lemaradni, ennek keretében rendelt meg az ezt a kört segítő müncheni alapítvány*Stiftung Familienunternehmen egy a cégek munkahelyteremtő tevékenységét felmérő kutatást, amelyet a Mannheimi Egyetem középvállalati kutatásokra szakosodott intézete végzett el. A felmérésben a 26 legnagyobb családi tulajdonú német vállalatot hasonlították össze a DAX tőzsdeindexben szereplő 26 nem ilyen hátterű céggel. Azért pont ennyit, mert a DAX-nak ugyan 30 tagja van, de közülük a Beiersdorf, a Henkel, a Merck és a Volkswagen többsége családi tulajdonban van, így ebben a csoportban vették őket számításba.

Az eredmények szerint 2011 és 2020 vége között a családi hátterű vállalatok 837 ezer munkahelyet hoztak létre világszerte, ezen belül Németországban 267 ezret. Az egyéb tulajdonosi szerkezetű tőzsdei vállalatoknál ez a szám összesen 390 ezer, amelyből csak 48 ezer jutott Németországra – írja az eredményeket ismertetve a Spiegel.

A családi hátterű cégeken belül a Lidl és Kaufland boltláncokat összefogó Schwarz csoport volt a legnagyobb munkahelyteremtő 190 ezerrel, amelyet a Volkswagen (160 ezer), a Bosch (92 ezer) és az Aldi csoport (84 ezer) követett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHogy lehet egy isten háta mögötti német kisvárosban világrekord magas a GDP?Ahol több a családi tulajdonú közepes méretű vállalat, ott kisebb a munkanélküliség, nagyobb a GDP-növekedés, és kevésbé akarnak elvándorolni a fiatalok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNincs, aki megörökölje a családi céget NémetországbanLatin-amerikai szappanoperák hősszerelmesét játsszák a német aranyifjak, akiknek nincs kedvük átvenni a családi céget.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Aki most akar eladni, az már elkésett.” Kemény időszak előtt a kiszállásra készülő vállalkozókAz idősödő magyar kkv-szektorban egyre égetőbb kérdés az utódlás rendezése. Százmilliókat bukhat az, aki nem épít idejében stratégiát.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Aldi Bosch családi vállalatok családi vállalkozások henkel Lidl Volkswagen Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.