Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. január 4. 17:02 Vállalat

Több munkahelyet teremtenek a családi vállalkozások, mint a tőzsdei cégek Németországban

A családi tulajdonban lévő közepes és nagyobb vállalatok a német gazdaság fontos részét képezik, és időnként magyar kormányzati szereplőktől is elhangzik többé-kevésbé konkretizálva, hogy idehaza is több ilyen vállalkozásra lenne szükség.

A német családi vállalkozások a lobbizásban sem akarnak lemaradni, ennek keretében rendelt meg az ezt a kört segítő müncheni alapítvány*Stiftung Familienunternehmen egy a cégek munkahelyteremtő tevékenységét felmérő kutatást, amelyet a Mannheimi Egyetem középvállalati kutatásokra szakosodott intézete végzett el. A felmérésben a 26 legnagyobb családi tulajdonú német vállalatot hasonlították össze a DAX tőzsdeindexben szereplő 26 nem ilyen hátterű céggel. Azért pont ennyit, mert a DAX-nak ugyan 30 tagja van, de közülük a Beiersdorf, a Henkel, a Merck és a Volkswagen többsége családi tulajdonban van, így ebben a csoportban vették őket számításba.

Az eredmények szerint 2011 és 2020 vége között a családi hátterű vállalatok 837 ezer munkahelyet hoztak létre világszerte, ezen belül Németországban 267 ezret. Az egyéb tulajdonosi szerkezetű tőzsdei vállalatoknál ez a szám összesen 390 ezer, amelyből csak 48 ezer jutott Németországra – írja az eredményeket ismertetve a Spiegel.

A családi hátterű cégeken belül a Lidl és Kaufland boltláncokat összefogó Schwarz csoport volt a legnagyobb munkahelyteremtő 190 ezerrel, amelyet a Volkswagen (160 ezer), a Bosch (92 ezer) és az Aldi csoport (84 ezer) követett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHogy lehet egy isten háta mögötti német kisvárosban világrekord magas a GDP?Ahol több a családi tulajdonú közepes méretű vállalat, ott kisebb a munkanélküliség, nagyobb a GDP-növekedés, és kevésbé akarnak elvándorolni a fiatalok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNincs, aki megörökölje a családi céget NémetországbanLatin-amerikai szappanoperák hősszerelmesét játsszák a német aranyifjak, akiknek nincs kedvük átvenni a családi céget.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Aki most akar eladni, az már elkésett.” Kemény időszak előtt a kiszállásra készülő vállalkozókAz idősödő magyar kkv-szektorban egyre égetőbb kérdés az utódlás rendezése. Százmilliókat bukhat az, aki nem épít idejében stratégiát.

Vállalat Aldi Bosch családi vállalatok családi vállalkozások henkel Lidl Volkswagen Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Stubnya Bence
2023. március 28. 09:34 Vállalat, Világ

Segíti az infláció csökkenését, hogy egyre olcsóbb a tengeri szállítás

Már majdnem olyan áron lehet helyet foglalni a konténerszállító hajókon, mint a járvány előtt, és a díjak innen is tovább csökkenhetnek. Ez a vásárlók pénztárcájára is pozitív hatással lehet.

Hajdu Miklós
2023. március 24. 12:20 Vállalat

Hónapokig üres volt egy hálátlan, de fontos pozíció a Silicon Valley Banknál a csőd előtt

Épp akkor nem ült senki a kockázatkezelésért felelős vezetői székben, amikor csúcsra jártak a Silicon Valley Bank működését fenyegető veszélyek.

Stubnya Bence
2023. március 23. 16:55 Vállalat

A járvány óta kikészít minket a munka

A járvány miatt is terjedő munkahelyi digitalizáció csökkenheti a munkavállaló önállóságot, miközben növelheti a munkahelyi kontrollt. A kettő együtt pedig szörnyű hatással van a mentális egészségre.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Magyarics Tamás
2023. március 27. 17:07 Világ

Az Orbán-kormány azokat a határokat feszegeti, amelyekre Amerika érzékeny

Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel, ha egy szövetségese túl közel kerül Oroszországhoz és Kínához.

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.