Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. január 4. 17:02 Vállalat

Több munkahelyet teremtenek a családi vállalkozások, mint a tőzsdei cégek Németországban

A családi tulajdonban lévő közepes és nagyobb vállalatok a német gazdaság fontos részét képezik, és időnként magyar kormányzati szereplőktől is elhangzik többé-kevésbé konkretizálva, hogy idehaza is több ilyen vállalkozásra lenne szükség.

A német családi vállalkozások a lobbizásban sem akarnak lemaradni, ennek keretében rendelt meg az ezt a kört segítő müncheni alapítvány*Stiftung Familienunternehmen egy a cégek munkahelyteremtő tevékenységét felmérő kutatást, amelyet a Mannheimi Egyetem középvállalati kutatásokra szakosodott intézete végzett el. A felmérésben a 26 legnagyobb családi tulajdonú német vállalatot hasonlították össze a DAX tőzsdeindexben szereplő 26 nem ilyen hátterű céggel. Azért pont ennyit, mert a DAX-nak ugyan 30 tagja van, de közülük a Beiersdorf, a Henkel, a Merck és a Volkswagen többsége családi tulajdonban van, így ebben a csoportban vették őket számításba.

Az eredmények szerint 2011 és 2020 vége között a családi hátterű vállalatok 837 ezer munkahelyet hoztak létre világszerte, ezen belül Németországban 267 ezret. Az egyéb tulajdonosi szerkezetű tőzsdei vállalatoknál ez a szám összesen 390 ezer, amelyből csak 48 ezer jutott Németországra – írja az eredményeket ismertetve a Spiegel.

A családi hátterű cégeken belül a Lidl és Kaufland boltláncokat összefogó Schwarz csoport volt a legnagyobb munkahelyteremtő 190 ezerrel, amelyet a Volkswagen (160 ezer), a Bosch (92 ezer) és az Aldi csoport (84 ezer) követett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHogy lehet egy isten háta mögötti német kisvárosban világrekord magas a GDP?Ahol több a családi tulajdonú közepes méretű vállalat, ott kisebb a munkanélküliség, nagyobb a GDP-növekedés, és kevésbé akarnak elvándorolni a fiatalok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNincs, aki megörökölje a családi céget NémetországbanLatin-amerikai szappanoperák hősszerelmesét játsszák a német aranyifjak, akiknek nincs kedvük átvenni a családi céget.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Aki most akar eladni, az már elkésett.” Kemény időszak előtt a kiszállásra készülő vállalkozókAz idősödő magyar kkv-szektorban egyre égetőbb kérdés az utódlás rendezése. Százmilliókat bukhat az, aki nem épít idejében stratégiát.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Aldi Bosch családi vállalatok családi vállalkozások henkel Lidl Volkswagen Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Stubnya Bence
2023. december 2. 13:08 Vállalat

5 év alatt feleződött a makói Continental állománya, most újra embereket küldenek el

2018 szeptemberében még több mint háromezren, idén szeptemberben már csak a 1660-an dolgoztak a makói üzemben.

Torontáli Zoltán
2023. december 1. 04:34 Élet, Vállalat

Már nem igaz, hogy a munkaerőhiány miatt könnyű állást találni

Elég furcsa helyzet alakult ki a magyar munkaerőpiacon, mert a magas infláció miatt elkezdtek tömegével új állást keresni azok, akiknek egyébként van munkájuk.

Jandó Zoltán
2023. november 30. 04:34 Pénz, Vállalat

Magyar csúcsgazdag példája mutatja, hogyan falja fel a gazdaságot a NER

A magyar gazdaság szereplői elkezdték elhinni, hogy ez a dolgok normál működése, így lehet érvényesülni. Egyfajta túlélési reflexé vált a betagozódás a NER-be.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. december 1. 13:06 Élet

Nem biztos, hogy akkora büszkeség a saját tulajdonú lakásban élők magas aránya

A saját tulajdonú ingatlanokban élők magas arányát a kormány sikerként tartja számon, pedig az nem jelent minden esetben megnyugtató lakhatási megoldást.

Stubnya Bence
2023. november 30. 19:06 Közélet

Kamatstop-hosszabbítás, mini-Dubaj, reptérvásárlás – a kormányinfó legfontosabb bejelentései

Heteken belül megvenné az állam a ferihegyi repteret, konzultálnának a rákosrendezői beruházásról.

Avatar Fazekas Dóra
2023. november 30. 16:11 Világ

A COP28 megrendezésével Dubaj kihívja maga ellen a sorsot

A fosszilis energiahordozók nagyobb hangsúlyt kaphatnak, mint bármelyik korábbi klímakonferencián.