Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. január 1. 15:58 Vállalat

Alapjaiban változtatná meg a tetoválóipart egy vegyészmérnök, aki az immunrendszerrel tüntettetné el a mintákat

Brennal Pierre vegyészmérnök épp befejezte a doktori tanulmányait, és elkezdett tanítani az egyetemen, amikor egyik hallgatója feltette neki a kérdést: el lehetne távolítani egy tetoválást egy enzim segítségével? Pierre elgondolkodott a válaszon, és arra jutott, hogy a ma használatos tetováló festékeket ugyan nem lehetne így eltüntetni, de meg kellene fordítani az alapállást, és megpróbálni olyan festékeket fejleszteni, amelyek biológiai úton lebomlanak.

Így született meg ezen a tanórán egy amerikai induló vállalkozás, az Ephemeral ötlete. Pierre egy doktori iskolai társával, az indiai származású Vandan Shahhal egyébként is sokat beszélt már arról, hogy mindketten szeretnék tetováltatni magukat, de attól tartottak, hogy a családjuk nem nézi jó szemmel, és hiányolták, hogy nincs a piacon olyan készítmény, amely nem egy sima leázós matrica, de mégsem tart örökké.

A két egykori doktoranduszhoz 2014-ben Joshua Sakhai csatlakozott, és a három vegyész hat évig dolgozott azon, hogy kifejlesszen egy biológiai úton lebomló festéket.

A feladat azért nem egyszerű, mert olyan anyagokat kell találni, illetve olyan új anyagokat kell kitalálni, amelyeket a jogszabályok megengednek a bőrbe vinni. A ma használt hagyományos tetováló festékek alapvetően fémeket, úgynevezett poliaromás szénhidrogéneket és színező pigmenteket tartalmaznak. Amikor a festéket a bőr legfelső rétege alá helyezik, az anyagok olyan nagyobb részecskékké állnak össze, amelyekkel az immunrendszer nem tud megküzdeni, vagyis hiába érzékeli idegen behatolónak, nem tudja kilökni. És mivel ez a helyzet nem változik, az idegen anyag bennmarad a bőrben.

Az Ephemeral célja viszont pont az, hogy a tetoválás után összeálló nagyobb részecskék idővel automatikusan kezdjenek el kisebb egységekre bomlani, és fokozatosan érjék el azt a méretet, amivel az ember immunrendszere már képes megküzdeni. Ennek az az eredménye, hogy a tetoválás 9-15 hónap alatt szép lassan elhalványul, majd magától el is tűnik.

Ezzel a piacnak egy új szegmense nyílhat meg, hiszen sokan azért ódzkodnak a tetoválásoktól, mert az örökre ott marad, de legalábbis elég macerás lézeres kezeléssel leszedni, ráadásul olyanok is elkezdhetik magukat tetoválni, akik – mondjuk divatból – 1-2 évente más mintákat szeretnének magukon látni.

Az Ephemeral 2021-ben 20 millió dollár tőkét kapott, jelenleg még 50 tetoválót foglalkoztat az öt amerikai szalonjában, de egy tucat magasan képzett szakembert mozgat meg annak érdekében, hogy a festékeit fejlessze.

Egyelőre csak a festék alapvető összetétele van meg, vagyis ma még kizárólag egyszerűbb, egyszínű, fekete motívumokat tudnak tetoválni. A színező pigmentek fejlesztését nagyon megnehezíti, hogy nem csak olyan anyagnak kell lenniük, amelyek nem akadályozzák meg a tetoválás lebomlását, hanem olyanoknak is, amelyek az egészségügyi szabályok szerint világszerte elfogadottak. Márpedig ez utóbbi sok esetben eltér, például Európa és Amerika, vagy akár egyes országok között is.

Az egyszerű fekete vonalakkal ma már nem lehet felvenni a versenyt a hagyományos, színes tetoválásokkal szemben, így a cég sikere mindenképpen azon múlik, hogy megtalálja-e azokat a pigment megoldásokat, amelyek globálisan használhatók.

Mivel az elhalványodás és az eltűnés a szervezet immunrendszerének munkája, az Ephemeral nem tudja pontosan megmondani, hogy kinek mennyi ideig tart majd a tetoválása.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat fejlesztés immunrendszer kémia startup tetoválás Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.