Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. január 1. 15:58 Vállalat

Alapjaiban változtatná meg a tetoválóipart egy vegyészmérnök, aki az immunrendszerrel tüntettetné el a mintákat

Brennal Pierre vegyészmérnök épp befejezte a doktori tanulmányait, és elkezdett tanítani az egyetemen, amikor egyik hallgatója feltette neki a kérdést: el lehetne távolítani egy tetoválást egy enzim segítségével? Pierre elgondolkodott a válaszon, és arra jutott, hogy a ma használatos tetováló festékeket ugyan nem lehetne így eltüntetni, de meg kellene fordítani az alapállást, és megpróbálni olyan festékeket fejleszteni, amelyek biológiai úton lebomlanak.

Így született meg ezen a tanórán egy amerikai induló vállalkozás, az Ephemeral ötlete. Pierre egy doktori iskolai társával, az indiai származású Vandan Shahhal egyébként is sokat beszélt már arról, hogy mindketten szeretnék tetováltatni magukat, de attól tartottak, hogy a családjuk nem nézi jó szemmel, és hiányolták, hogy nincs a piacon olyan készítmény, amely nem egy sima leázós matrica, de mégsem tart örökké.

A két egykori doktoranduszhoz 2014-ben Joshua Sakhai csatlakozott, és a három vegyész hat évig dolgozott azon, hogy kifejlesszen egy biológiai úton lebomló festéket.

A feladat azért nem egyszerű, mert olyan anyagokat kell találni, illetve olyan új anyagokat kell kitalálni, amelyeket a jogszabályok megengednek a bőrbe vinni. A ma használt hagyományos tetováló festékek alapvetően fémeket, úgynevezett poliaromás szénhidrogéneket és színező pigmenteket tartalmaznak. Amikor a festéket a bőr legfelső rétege alá helyezik, az anyagok olyan nagyobb részecskékké állnak össze, amelyekkel az immunrendszer nem tud megküzdeni, vagyis hiába érzékeli idegen behatolónak, nem tudja kilökni. És mivel ez a helyzet nem változik, az idegen anyag bennmarad a bőrben.

Az Ephemeral célja viszont pont az, hogy a tetoválás után összeálló nagyobb részecskék idővel automatikusan kezdjenek el kisebb egységekre bomlani, és fokozatosan érjék el azt a méretet, amivel az ember immunrendszere már képes megküzdeni. Ennek az az eredménye, hogy a tetoválás 9-15 hónap alatt szép lassan elhalványul, majd magától el is tűnik.

Ezzel a piacnak egy új szegmense nyílhat meg, hiszen sokan azért ódzkodnak a tetoválásoktól, mert az örökre ott marad, de legalábbis elég macerás lézeres kezeléssel leszedni, ráadásul olyanok is elkezdhetik magukat tetoválni, akik – mondjuk divatból – 1-2 évente más mintákat szeretnének magukon látni.

Az Ephemeral 2021-ben 20 millió dollár tőkét kapott, jelenleg még 50 tetoválót foglalkoztat az öt amerikai szalonjában, de egy tucat magasan képzett szakembert mozgat meg annak érdekében, hogy a festékeit fejlessze.

Egyelőre csak a festék alapvető összetétele van meg, vagyis ma még kizárólag egyszerűbb, egyszínű, fekete motívumokat tudnak tetoválni. A színező pigmentek fejlesztését nagyon megnehezíti, hogy nem csak olyan anyagnak kell lenniük, amelyek nem akadályozzák meg a tetoválás lebomlását, hanem olyanoknak is, amelyek az egészségügyi szabályok szerint világszerte elfogadottak. Márpedig ez utóbbi sok esetben eltér, például Európa és Amerika, vagy akár egyes országok között is.

Az egyszerű fekete vonalakkal ma már nem lehet felvenni a versenyt a hagyományos, színes tetoválásokkal szemben, így a cég sikere mindenképpen azon múlik, hogy megtalálja-e azokat a pigment megoldásokat, amelyek globálisan használhatók.

Mivel az elhalványodás és az eltűnés a szervezet immunrendszerének munkája, az Ephemeral nem tudja pontosan megmondani, hogy kinek mennyi ideig tart majd a tetoválása.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat fejlesztés immunrendszer kémia startup tetoválás Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. július 10. 13:31 Közélet, Vállalat

Hiába az állami tulajdon, a budapesti reptér zsúfoltságát még nagyon sokáig nem enyhíti új terminál

A nemrég kivásárolt üzemeltető korábbra tervezte a hármas terminál megvalósítását, de a friss bejelentés szerint erre legalább 2032-ig várni kell.

Stubnya Bence
2024. július 10. 05:02 Közélet, Vállalat

Komoly probléma vagy autóipari kamu, hogy nincs elég elektromos töltő?

A szigorúbb klímavédelmet követelők azzal vádolják az autóipart, hogy ürügyként használja az infrastruktúra hiányát, hogy késleltesse az elektromos átállást. De mit mutatnak a számok?

Torontáli Zoltán
2024. július 9. 16:54 Közélet, Vállalat

A kormány mint biztosítási ügynök: vásárlás után eladás Tiborcznak és az osztrákoknak

A tavalyi eladással messzebbre került a többségi magyar tulajdon a biztosítási szektorban, de most legalább Tiborcz István cégbirodalmát sikerül gyarapítani.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 17. 05:46 Adat

Sosem volt még ilyen durva hőhullám Magyarországon

Volt már az előzőnél melegebb hét Magyarországon, de csak egyszer, 2007-ben, akkor pedig tíz nap után enyhült a kánikula. A mostani hőhullám hosszúsága és intenzítása is rekordot dönthet.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 15:54 Pénz, Világ

Nem erőltetik, ami nem megy, 20 év után adta fel romániai ambícióit az OTP

A nagy terjeszkedés közben távozott a bankcsoport azokról a piacokról, ahol nem sikerült nagyra nőni, és erre esélyt sem látott a vezetőség.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.