Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. december 19. 11:52 Vállalat

Miért karácsony előtt rúgnak ki sok embert a cégek?

Az elmúlt hetekben a felszámolás előtt álló Tungsram még megmaradt mintegy ezer dolgozója kapta meg a felmondását vagy távozik közös megegyezéssel, a felmondási idő január közepéig tart – írta meg a Népszava. Az időzítés ebben az esetben valószínűleg véletlen – a vállalat agóniája hosszú hónapok óta tart –, az Egyesült Államokban viszont egyáltalán nem számít ritkának a karácsony előtti kirúgás: decemberhez képest csak januárban mondanak fel több embernek a 2000-ig visszanyúló munkaerőpiaci alapján.

Pedig ez nem volt mindig így. A Wall Street Journal cikkében megszólaltatott egyik munkaerőpiaci szakember szerint az 1970-80-as években a vállalatok még ügyeltek arra, hogy ne a hálaadási-karácsonyi szezonban váljanak meg alkalmazottaiktól. Ezt követően azonban már ez a szempont nem érvényesült.

Idén ez különösen látványos a tengerentúlon, hiszen egy sor technológiai vállalat vágja vissza jelentősen a létszámát, és több neves befektetési bank is hasonló terveket jelentett be. Pedig az ünnepi időszakban végrehajtott elbocsátásoknak tényleg rossz lehet az optikájuk: egy toborzással foglalkozó szakember arról beszélt az üzleti lapnak, hogy ügyfeleinek azt szokta tanácsolni, hogy csak ezt követően lépjék meg a csoportos létszámleépítést – különösen akkor, ha erre azért van szükség, mert nem sokkal korábban túl nagyra növelték a létszámot. Az érzéketlen kirúgások ugyanis ronthatják az adott vállalat munkaerőpiaci megítélését, így később nehezebbé válik számukra a toborzás.

A jelenség legvalószínűbb oka egyébként az, hogy sok vállalat december végén zárja le az üzleti évét, a következőbe pedig a teljesítménynek és az üzleti várakozásoknak megfelelő létszámmal akar belevágni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz irodai dolgozók sorait tizedelte meg eddig a kialakulóban lévő válságKorábban eltartott egy darabig, amire a szellemi munkaköröket is elérték a recesszió következményei, ez a most kibontakozó válság esetében azonban másként alakul.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre valószínűbb a globális gazdasági recesszióEgyre több elemzés számol jelentős világgazdasági lassulással jövőre, ami a folyamatok szerencsétlen együttállása esetén recesszióvá is alakulhat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTovább romlott a hangulat a gazdaságban, már a toborzási kilátások is negatívba fordultakEgyelőre csak éppen hogy rosszabb a helyzet az átlagosnál, de nagyon sok múlik azon, hogy konkrétan melyik iparágról van szó.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat karácsony kirúgás leépítés tungsram Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.