Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. december 19. 11:52 Vállalat

Miért karácsony előtt rúgnak ki sok embert a cégek?

Az elmúlt hetekben a felszámolás előtt álló Tungsram még megmaradt mintegy ezer dolgozója kapta meg a felmondását vagy távozik közös megegyezéssel, a felmondási idő január közepéig tart – írta meg a Népszava. Az időzítés ebben az esetben valószínűleg véletlen – a vállalat agóniája hosszú hónapok óta tart –, az Egyesült Államokban viszont egyáltalán nem számít ritkának a karácsony előtti kirúgás: decemberhez képest csak januárban mondanak fel több embernek a 2000-ig visszanyúló munkaerőpiaci alapján.

Pedig ez nem volt mindig így. A Wall Street Journal cikkében megszólaltatott egyik munkaerőpiaci szakember szerint az 1970-80-as években a vállalatok még ügyeltek arra, hogy ne a hálaadási-karácsonyi szezonban váljanak meg alkalmazottaiktól. Ezt követően azonban már ez a szempont nem érvényesült.

Idén ez különösen látványos a tengerentúlon, hiszen egy sor technológiai vállalat vágja vissza jelentősen a létszámát, és több neves befektetési bank is hasonló terveket jelentett be. Pedig az ünnepi időszakban végrehajtott elbocsátásoknak tényleg rossz lehet az optikájuk: egy toborzással foglalkozó szakember arról beszélt az üzleti lapnak, hogy ügyfeleinek azt szokta tanácsolni, hogy csak ezt követően lépjék meg a csoportos létszámleépítést – különösen akkor, ha erre azért van szükség, mert nem sokkal korábban túl nagyra növelték a létszámot. Az érzéketlen kirúgások ugyanis ronthatják az adott vállalat munkaerőpiaci megítélését, így később nehezebbé válik számukra a toborzás.

A jelenség legvalószínűbb oka egyébként az, hogy sok vállalat december végén zárja le az üzleti évét, a következőbe pedig a teljesítménynek és az üzleti várakozásoknak megfelelő létszámmal akar belevágni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz irodai dolgozók sorait tizedelte meg eddig a kialakulóban lévő válságKorábban eltartott egy darabig, amire a szellemi munkaköröket is elérték a recesszió következményei, ez a most kibontakozó válság esetében azonban másként alakul.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre valószínűbb a globális gazdasági recesszióEgyre több elemzés számol jelentős világgazdasági lassulással jövőre, ami a folyamatok szerencsétlen együttállása esetén recesszióvá is alakulhat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTovább romlott a hangulat a gazdaságban, már a toborzási kilátások is negatívba fordultakEgyelőre csak éppen hogy rosszabb a helyzet az átlagosnál, de nagyon sok múlik azon, hogy konkrétan melyik iparágról van szó.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat karácsony kirúgás leépítés tungsram Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2023. december 1. 04:34 Élet, Vállalat

Már nem igaz, hogy a munkaerőhiány miatt könnyű állást találni

Elég furcsa helyzet alakult ki a magyar munkaerőpiacon, mert a magas infláció miatt elkezdtek tömegével új állást keresni azok, akiknek egyébként van munkájuk.

Jandó Zoltán
2023. november 30. 04:34 Pénz, Vállalat

Magyar csúcsgazdag példája mutatja, hogyan falja fel a gazdaságot a NER

A magyar gazdaság szereplői elkezdték elhinni, hogy ez a dolgok normál működése, így lehet érvényesülni. Egyfajta túlélési reflexé vált a betagozódás a NER-be.

Stubnya Bence
2023. november 27. 04:34 Közélet, Vállalat

Kell-e félteni a magyar dolgozókat a vendégmunkásoktól?

Az ellenzék szerint káros a vendégmunkásokat hazai jelenléte, a kormány szerint a magyar munkahelyeket védik. De mi történik eközben a munkahelyeken?

Fontos

Stubnya Bence
2023. november 30. 19:06 Közélet

Kamatstop-hosszabbítás, mini-Dubaj, reptérvásárlás – a kormányinfó legfontosabb bejelentései

Heteken belül megvenné az állam a ferihegyi repteret, konzultálnának a rákosrendezői beruházásról.

Avatar Fazekas Dóra
2023. november 30. 16:11 Világ

A COP28 megrendezésével Dubaj kihívja maga ellen a sorsot

A fosszilis energiahordozók nagyobb hangsúlyt kaphatnak, mint bármelyik korábbi klímakonferencián.

Stubnya Bence
2023. november 30. 13:23 Közélet

Zuhanórepülésbe kezdtek a kormánynak kedves demográfiai mutatók

Harmadik hónapja csökkent a születések száma, miközben az év első 9 hónapjában a házasságok száma is zuhant.