Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. november 11. 04:34 Pénz, Vállalat

A méregdrága gázzal működő erőműveket adóztatja a kormány a napelemek miatt

Érdekes helyzetet teremt a villamosenergia-piacon az a különadó, amit szerdán jelentett be Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón arról beszélt, hogy a kabinet döntése értelmében jövőre nem emelkedhet a villanyszámla tetemes részét kitevő rendszerhasználati díj. Ahhoz pedig, hogy ennek fedezetét előteremtsék „extraprofitadót fognak kivetni a kiegyenlítő szolgáltatást nyújtó erőművekre”. Márpedig ezek jellemzően épp a gázzal működő erőművek.

A kormány tehát első ránézésre kissé paradox módon azt a szegmenst adóztatja, amelynek a költségei a legnagyobb mértékben emelkedtek, és amely miatt a villamosenergia ára is hatalmasat nőtt az elmúlt másfél évben. Mindezt ráadásul végső soron a napelemek miatt.

Csapok és dugók

A furcsa ellentmondás magyarázata a villamosenergia-piac sajátosságaiban keresendő. Ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója pár éve egy cikkünkben találó hasonlattal magyarázta el, hogyan is működik ez a szektor. Eszerint a villamosenergia-rendszer olyan, mint egy nagy kád. Van kismillió lefolyó alul (ezek a fogyasztók), amiket néha bedugnak, néha kihúznak, és néhány nagyobb, illetve több kisebb csap (ezek az áramot előállító termelők), amelyekből különböző intenzitással folyik a víz.

A cél pedig végső soron az, hogy a kádban mindig ugyanannyi víz legyen.

Amikor otthon bekapcsoljuk a tévét, akkor kihúzunk egy kis dugót, amikor lekapcsoljuk a lámpát akkor pedig bedugunk egyet. Ugyanígy amikor a paksi atomerőmű termel, akkor egy hatalmas csapból folyik a víz, míg amikor a háztetőnkön lévő napelem elől eltakarja a napot egy felhő, akkor egy sokkal kisebb csap elzárul.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkUgyanaz a baj a megújulókkal, mint amiért nem alszik el otthon a lámpádVan egy nagy kádunk kismillió lefolyóval és jó néhány csappal, annyi a feladat, hogy mindig ugyanannyi víz legyen benne.

A kihívást az elmúlt években épp az jelentette, hogy nagyon megszaporodtak az olyan csapok, amelyekből ha nem is teljesen előre jelezhetetlenül, de némileg azért össze-vissza folyik a víz. Könnyen szabályozható, egyszerűen nyitható és zárható csapból viszont nem lett több. Előbbi kategóriába az időjárásfüggő megújulók, utóbbiba a hagyományos, jellemzően gázalapú hőerőművek tartoznak.

Annak a biztosítása, hogy a kádban mindig ugyanannyi víz legyen, a rendszerirányító (Magyarországon a Mavir) feladata. A Mavir ezt úgy tudja megtenni, hogy elég nagy pontossággal előre megbecsüli a lefolyókon elfolyó és a csapokból beömlő víz mennyiségét, tehát az áramfogyasztást és a termelést is*Valójában a termelők és a nagyobb fogyasztók maguk adnak előrejelzést, amit ha nem tudnak tartani, akkor fizetniük kell.

Teljesen pontosan azonban egyiket sem lehet előre jelezni, így 

szükség van vészmegoldásokra: kellenek olyan csapok, amelyeket ha kell meg lehet nyitni, vagy el lehet zárni.

Ezért a Mavir megállapodik erőművekkel, amelyek vállalják, hogy meghatározott kapacitással működnek, szükség esetén azonban csökkentik, vagy növelik a termelésüket. Alapjáraton a csap meg van nyitva, de nem teljesen, így ha kell lehet növelni vagy akár csökkenteni a befolyó víz mennyiségét*Valójában ez a teljes rendszerre igaz, vannak erőművek, amelyek növelik és vannak, amelyek csökkentik a termelést szükség esetén.. Ezt hívjuk kiegyenlítő energiának.

Fontos azonban, hogy a csapok könnyen nyithatóak és zárhatóak legyenek. Magyarul ezt csak olyan erőművekkel lehet eljátszani, amelyek teljesítménye könnyen és gyorsan szabályozható. A gázos létesítmények pedig ilyenek.

Elszálló árak

Ahogy már említettük, az elmúlt években az változott meg, hogy rengeteg napelem lépett be a rendszerbe, ezek pedig olyan csapok, ahol nem lehet szabályozni a víz mennyiségét, sőt előre jelezni is csak bizonyos korlátok között képesek a várható mennyiséget. Emiatt nehezebb lett a Mavir feladata: gyakrabban és többet kellett tekergetni a könnyen nyitható és zárható csapokat, amelyekből viszont nem lett több.

Ez elég kényelmes piaci pozíciót teremtett az ilyen csapok tulajdonosainak, azaz azoknak, akik gázos erőműveket működtetnek. A kereslet viszonylag stabil kínálat mellett ugrott meg, ami természetesen az árak emelkedésével járt.  Ahogy a fenti ábrán is látszik, a kiegyenlítő áramnak az ára (a többletvíznek, ami a kádba folyik a szabályozható csapokból) már a nyári hónapokban is négy-hatszorosa volt a korábbi években megszokottnak.

Bár magáért az áramért azok fizetnek, akik miatt szükség volt rá, ám a rendszerirányítónak is fizetnie kell egy kapacitásdíjat azért, hogy az adott erőművek rendelkezésre álljanak, és szükség esetén kérésre többet vagy éppen kevesebbet termeljenek. Márpedig ezek a díjak is jócskán emelkedtek, így a Mavir költségei is havi több milliárd forinttal ugrottak meg.

A Mavir persze ezt nem saját zsebből fizeti, később visszakapja, méghozzá úgy, hogy a költségeket beépítik a rendszerhasználati díjba, tehát szétterítik az összes fogyasztón. Így kapcsolódik a villanyszámlának ez a díjtétele a kiegyenlítő áramhoz, tehát a kád csapjainak kényszerű nyitogatásához. Emiatt teljesen logikus lépés a többletköltséget részben azokra terhelni, akiknek ebből többletbevétele van, és ezt is tette most a kormány a különadóval.

A gond csak az, hogy a kiegyenlítő energiát biztosító erőműveknek nem csak a bevétele nőtt meg, hanem – mivel jellemzően gázzal működnek ezért – a költségeik is elszálltak. Így nem teljesen arról van szó, hogy a korábbi bevételek feletti rész teljes egészében extraprofit lenne, a többlet egy jelentős részét biztosan elvitték a működési kiadások.

A nagy kérdés az, hogy mekkora részét. Ha ugyanis nagyot, akkor előfordulhat, hogy a most bejelentett árbevétel arányosan 10-13 százalékos adó mellett már nem minden szereplőnek éri meg ez a tevékenység. Ez azért lenne probléma, mert, ahogy volt róla szó ilyen könnyen tekergethető csapból nincs túl sok. Márpedig ha kevés a kiegyenlítő energia, az ellátási zavarokat okozhat.

Mezősi András a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) főmunkatársa a G7-nek azt mondta, hogy valóban lehet az intézkedésnek ilyen piacszűkítő hatása. A szakértő szerint ugyanakkor valószínűbbnek tűnik, hogy az erőművek többségének még így is megéri majd kiegyenlítő energiát termelni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.