Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. november 3. 14:03 Vállalat

Még mindig felülmúlják a várakozásokat a nagy autógyártók eredményei, de az infláció miatt lassan nekik is fájhat a fejük

A magyar gazdaság szempontjából is fontos nagy autógyártók, a szentgotthárdi üzemében benzinmotorokat gyártó Stellantis, és a Debrecenben üzemet építő, a tervek szerint 2025-től termelő BMW is a vártnál erősebb bevételi számokat közölt a csütörtökön kiadott harmadik negyedéves jelentésében. A jó eredmények ellenére mindkét gyártó hosszabb távú kockázatnak látja, hogy az infláció felfutása a járművek iránti kereslet csökkenésével jár együtt Európában.

Ahogy arról júliusban részletesebben is írtunk, a járműipar az egyre nehezedő gazdasági körülmények ellenére jó eredményeket tudott felmutatni az idén.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJön ki a gödörből a német autógyártás, és a magyar gazdaságot is meglökhetiA VW és a Mercedes átvágta a gordiuszi csomót, drágábban ad el kevesebb autót. Ha tovább enyhül a chiphiány, az erős hátszelet adhat a teljes magyar gazdaságnak.

Ennek főleg az volt az oka, hogy a drágább, vagy egyenesen luxus kategóriájú autók iránti kereslet a járművek általános drágulása ellenére sem esett vissza. Az árak növekedéséhez az is hozzájárult, hogy a kínálat a termelést visszafogó különféle logisztikai nehézségek és főleg a chiphiány miatt a potenciális szintje alatt maradt.

A Stellantis és a BMW csütörtökön növekvő forgalomról számolt be a harmadik negyedévben, a Mercedes-Benz pedig októberben már kétszer módosította a várakozásait pozitív irányba az idei év eredményeire vonatkozóan. A gyártók ugyanakkor arra számítanak, hogy a növekvő infláció miatt visszaeshet a kereslet a termékeik iránt. A BMW csütörtökön az eredményeket kommentálva megjegyezte, hogy a kamatemelések és a magasabb infláció miatt az európai autóipari megrendelések lassulására számít. 

A Stellantis pénzügyi vezetője a Bloombergnek azt mondta, habár a közeljövőben a felhalmozott készleteik miatt biztonságban érzik magukat, és jövő év közepéig nem várnak a kereslet visszaesésére, a makrogazdasági helyzetet nagyon törékenynek látják, különösen Európában. Richard Palmer arról is beszélt, hogy a félvezetőhiány és a teherautósofőrök hiánya miatt Európában még mindig kihívást jelent az autók szállítása az európai vásárlóknak, de ezek a problémák az év utolsó három hónapjában várhatóan már enyhülni fognak.

Hosszabb távon a kereslet potenciális csökkenése mellett az elektromos autók eladásainak növelésére irányuló célok jelenthetik a legnagyobb kihívást a gyártók számára. A Stellantis 2030-ig több mint 75 saját elektromos modellt szeretne piacra dobni, és évi 5 millió ilyen jármű eladását célozza meg. A BMW az elektromos városi terepjáróinak felfutásában lát nagy potenciált: az iX3 nevű modell forgalmában jövőre 70 százalékos növekedést várnak, miután az idei év első kilenc hónapjában több mint kétszerése nőttek az eladásaik ebből az autóból. A cég októberben jelentette be, hogy 1,7 milliárd dollárt fektet be dél-karolinai üzemének bővítésébe, hogy az évtized végéig hat új elektromos modellt gyártson a helyi piac számára.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Tesla lehagyta a Volkswagent, már több elektromos autót vesznek a németek, mint hagyományostMost először nem a nagy német márkák valamelyik típusából adták el a legtöbbet Németországban, hanem a Tesla Model Y-ból.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSokan szeretnék megakadályozni a benzines és dízelautók európai betiltásátNémet, olasz és francia autógyártók is tiltakoznak az új belsőégésű motorok 2035-ös uniós betiltása ellen. A kérdés Németországban koalíciós feszültséget okozhat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat autó elektromos autó Európa feldolgozóipar infláció járműipar Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2023. június 7. 11:51 Adat, Vállalat

Csak az autóipar megy Magyarországon

Egészen egyoldalú iparszerkezeti folymatokra utal a statisztikai hivatal friss jelentése.

Pletser Tamás
2023. június 2. 17:01 Vállalat, Világ

Nem egyértelműen jó hír Magyarországnak a gázár összeomlása, mi lesz a legfontosabb vezetékünkkel?

Újra szerződés szerint jön az orosz gáz Európába, de az árcsökkenéshez hozzájárult az európai ipar recessziója is.

Jandó Zoltán
2023. június 2. 14:19 Vállalat

Jobban látni, miből urizál Matolcsy György fia, miközben százmilliókat bukott a cége

Több mint húszmilliárdnyi vagyon és ugyanennyi hitel jelent meg a jegybankelnök fiának cégében 2022-ben, egy érdekes ügylet végeredményeként.

Fontos

Stubnya Bence
2023. június 8. 11:53 Adat

Májusban újra lassult az infláció, reális az év végi egyszámjegyű adat

2020 novemberében volt utoljára olyan, mint idén májusban: az előző hónaphoz képest csökkentek az árak.

Mészáros R. Tamás
2023. június 8. 04:34 Világ

Kína még nem, Tajvan és Dél-Korea már megszenvedte a csipháborút

A folyamatok megmutatják az amerika-kína csipháború korlátjait is.

Torontáli Zoltán
2023. június 7. 04:34 Adat, Élet

Ha úgy vásárolsz, mint mi, akkor február óta 1800 forintot foghattál egy nagy bevásárláson

Nem tudjuk, meddig megy ez, de megint jóval olcsóbb lett a kosarunk értéke, az inflációt most már csak 27,4 százalékosnak mértük.