Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. november 3. 14:03 Vállalat

Még mindig felülmúlják a várakozásokat a nagy autógyártók eredményei, de az infláció miatt lassan nekik is fájhat a fejük

A magyar gazdaság szempontjából is fontos nagy autógyártók, a szentgotthárdi üzemében benzinmotorokat gyártó Stellantis, és a Debrecenben üzemet építő, a tervek szerint 2025-től termelő BMW is a vártnál erősebb bevételi számokat közölt a csütörtökön kiadott harmadik negyedéves jelentésében. A jó eredmények ellenére mindkét gyártó hosszabb távú kockázatnak látja, hogy az infláció felfutása a járművek iránti kereslet csökkenésével jár együtt Európában.

Ahogy arról júliusban részletesebben is írtunk, a járműipar az egyre nehezedő gazdasági körülmények ellenére jó eredményeket tudott felmutatni az idén.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJön ki a gödörből a német autógyártás, és a magyar gazdaságot is meglökhetiA VW és a Mercedes átvágta a gordiuszi csomót, drágábban ad el kevesebb autót. Ha tovább enyhül a chiphiány, az erős hátszelet adhat a teljes magyar gazdaságnak.

Ennek főleg az volt az oka, hogy a drágább, vagy egyenesen luxus kategóriájú autók iránti kereslet a járművek általános drágulása ellenére sem esett vissza. Az árak növekedéséhez az is hozzájárult, hogy a kínálat a termelést visszafogó különféle logisztikai nehézségek és főleg a chiphiány miatt a potenciális szintje alatt maradt.

A Stellantis és a BMW csütörtökön növekvő forgalomról számolt be a harmadik negyedévben, a Mercedes-Benz pedig októberben már kétszer módosította a várakozásait pozitív irányba az idei év eredményeire vonatkozóan. A gyártók ugyanakkor arra számítanak, hogy a növekvő infláció miatt visszaeshet a kereslet a termékeik iránt. A BMW csütörtökön az eredményeket kommentálva megjegyezte, hogy a kamatemelések és a magasabb infláció miatt az európai autóipari megrendelések lassulására számít. 

A Stellantis pénzügyi vezetője a Bloombergnek azt mondta, habár a közeljövőben a felhalmozott készleteik miatt biztonságban érzik magukat, és jövő év közepéig nem várnak a kereslet visszaesésére, a makrogazdasági helyzetet nagyon törékenynek látják, különösen Európában. Richard Palmer arról is beszélt, hogy a félvezetőhiány és a teherautósofőrök hiánya miatt Európában még mindig kihívást jelent az autók szállítása az európai vásárlóknak, de ezek a problémák az év utolsó három hónapjában várhatóan már enyhülni fognak.

Hosszabb távon a kereslet potenciális csökkenése mellett az elektromos autók eladásainak növelésére irányuló célok jelenthetik a legnagyobb kihívást a gyártók számára. A Stellantis 2030-ig több mint 75 saját elektromos modellt szeretne piacra dobni, és évi 5 millió ilyen jármű eladását célozza meg. A BMW az elektromos városi terepjáróinak felfutásában lát nagy potenciált: az iX3 nevű modell forgalmában jövőre 70 százalékos növekedést várnak, miután az idei év első kilenc hónapjában több mint kétszerése nőttek az eladásaik ebből az autóból. A cég októberben jelentette be, hogy 1,7 milliárd dollárt fektet be dél-karolinai üzemének bővítésébe, hogy az évtized végéig hat új elektromos modellt gyártson a helyi piac számára.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Tesla lehagyta a Volkswagent, már több elektromos autót vesznek a németek, mint hagyományostMost először nem a nagy német márkák valamelyik típusából adták el a legtöbbet Németországban, hanem a Tesla Model Y-ból.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSokan szeretnék megakadályozni a benzines és dízelautók európai betiltásátNémet, olasz és francia autógyártók is tiltakoznak az új belsőégésű motorok 2035-ös uniós betiltása ellen. A kérdés Németországban koalíciós feszültséget okozhat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat autó elektromos autó Európa feldolgozóipar infláció járműipar Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.