Hírlevél feliratkozás
László Pál
2022. október 27. 15:17 Podcast, Vállalat

A 35 százalékos díjnövekedésnél az irodabérlők már megkérdezik, hogy mi van most

Beütött az áremelkedés az irodapiacon is, sokan az elmúlt hetekben szembesültek azzal, hogy a havi üzemeltetési költség a korábbi 4-4,5 euróról 8-9, sőt 12 euróra emelkedett négyzetméterenként. Ez a vártnál nagyobb növekedés a szakértők szerint, de egyben szükségszerű is.

Pál Tamás, a JLL Magyarország  kereskedelmi ingatlan tanácsadó vállalat senior üzletfejlesztési igazgatója és Décsi Gábor, a létesítménygazdálkodással foglalkozó Dome Group Hungary vezérigazgatója voltak a G7 beszélgetések podcast vendégei. Az adást ide kattintva vagy bármely podcastlejátszóban meghallgatható:

2019-ig viszonylag könnyű helyzetben volt az ingatlanszolgáltatási szektor, csökkenő energiaárak, kiegyensúlyozott forintárfolyam ellensúlyozta a 2015-től beindult bérinflációt. Ez a trend 2019-től megfordult, elkezdett gyengülni a forint, és a megugró energiaárak miatt forintalapon számolva a korábbi többszöröse lett a rezsi mostanra.

Idén tavasszal azt jelezték előre a bérbeadók, hogy 2022 végén érkezik el az az időszak, amikor majd nehéz lesz megmagyarázni a bérlőknek ezt az emelkedést. Ehhez képest már októberben eljött a pillanat, amikor a bérlők megkérdezik, hogy mi zajlik most. Erre egyelőre senki nem tudja a választ, mert teljesen új helyzetben vagyunk – mondta Décsi Gábor. Néhány éve egy átlagos irodabérleti díj havi 13-15 euró volt négyzetméterenként, amihez 4 euró üzemeltetési költség és 2 euró rezsi adódott. Ez a 20 euró most akár 30-ra megy fel, a rezsi- és közműköltség növekedése miatt, amivel már muszáj foglalkozni.

Fontos különbség az is a korábbi évekhez képest, hogy régebben jól lehetett tervezni, mert fix ár volt a villamosenergiára és a gázra is. Így egy irodaház fogyasztása nagyon pontosan, akár negyedórás bontásra előre volt tervezhető. Most azonban már hónapok óta nem adnak fix árat a kereskedők, folyamatosan, akár negyedóránként változik az energiaköltség, amivel lehetetlen előre dolgozni.

Emellett fontos hosszútávú trend, hogy az iroda már nemcsak szigorúan vett munkahely, hanem közösségi térré is válik. A home office-ban megtanultuk, hogy dolgozni bárhonnan tudunk, de ideje újraértelmezni, hogy mire való az iroda: egyre inkább a csoportmunka, együtt gondolkozás közösségi tere, egyfajta szociális hely – a munka mellett, de nem kizárólag arra koncentrálva. Itt van egy jelentős fordulat, szemléletváltás a szakértők szerint. Amikor évente több tízezer munkavállalóval csökken a piac, és tényleg harc folyik az irodistákért, már nem lehet csak a bérrel versenyezni. Szolgáltatás is kell, és a szolgáltatás legláthatóbb része az iroda.

Erről  az átalakulásról szól a workplace tanácsadási szolgáltatás, amelynek során átnézik a cég teljes folyamatát, és segítenek átstrukturálni az irodát a jelenlegi és jövőbeni munkavégzéshez. Ez már nem csak ingatlanspecifikus, bőven humántanácsadás, a vállalat szervezeti felépítésének megfelelően, hatékonyabban segítenek használni az irodát: felmérik például, kiket érdemes közel ültetni, hogyan lehet csökkenteni a közlekedést, kiknek szükséges fix napokon találkozni és kiknek nem. Ehhez olyan szinten kell belemenni egy vállalat életébe, amihez elengedhetetlen a bizalom, ez pedig jellemzően megvan a nagy nemzetközi irodapiai tanácsadó cégek felé. Amikor ezek elkezdik az új szolgáltatásokat terjeszteni a piacon, akkor tudnak a helyi innovatív vállalkozások is hozzájuk felzárkózni.

A podcast elkészítését a Jones Lang LaSalle Kft. támogatta.

Podcast Vállalat Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Stubnya Bence
2022. november 26. 04:34 Podcast

Heroikus küzdelmeket vív egy-egy polgármester, de mi kell a hosszú távú sikerhez a leszakadó településeken?

Mi kell ahhoz, hogy egy kistelepülés gazdaságfejlesztési programja sikeres legyen? A G7 Podcast e heti adásában két konkrét eset alapján beszélgettünk erről.

László Pál
2022. november 21. 09:03 Podcast, Támogatói tartalom

Egyre bátrabbak a befektetők, az infláció elhozhatja a részvények reneszánszát Magyarországon

Diverzifikáció, diverzifikáció, diverzifikáció – ez a kulcsa egy jól felépített befektetési portfóliónak. A részvényeknek az utóbbi időben egyre nagyobb súlyuk van az ügyfelek befektetései között.

Holtzer Péter
2022. november 19. 04:34 Podcast

Nem lát olyan potenciált a kormány az oktatási reformban, mint amit Horthy vagy a kommunisták láttak

Az elmúlt 100 évben a magyar politikai elitek számára az oktatás mindig komoly dilemmát jelentett Orbán Krisztián közgazdász szerint.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. november 28. 18:28 Vállalat

Egyre több jel utal arra, hogy a kínai CATL akkumulátorgyár és a BMW együttműködik Debrecenben

A BMW nyáron letette debreceni gyárának alapkövét, majd kisvártatva a kínai CATL hatalmas beruházást jelentett be. A napokban ismét a BMW lépett, a bajor vállalat ugyanis akkumulátorok összeszerelésére alkalmas üzemmel egészíti ki debreceni beruházását.

Stubnya Bence
2022. november 28. 14:28 Támogatói tartalom, Vállalat

Ígéretes eredményekkel zárult a négynapos munkahét eddigi legnagyobb magyarországi kísérlete

Javult a hatékonysága és a munka-magánélet egyensúllyal való elégedettsége a Telekom dolgozóinak, akik négynapos munkahétre álltak át. Februártól a résztvevők számát duplázva folytatódik a tesztidőszak.

Bucsky Péter
2022. november 28. 04:34 Vállalat

Legóból épített százmilliós céget egy magyar vállalkozó

Több száz millió forintos üzlet az egyedi tervek alapján készült legók tervezése és összeállítása.