Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. október 24. 09:24 Tech, Vállalat

Kitalálták, hogyan fűthetnek szinte jéghideg vízzel Helsinkiben

A finn főváros – egész Európával együtt – igyekszik új, megújuló energiaforrásokat találni, hogy csökkentse függését az importált fosszilis energiahordozóktól. Ezért kidolgoztak egy karbonsemleges fűtőrendszert, ami a Balti-tenger mélyének mindig 2 Celsius-fokos vizét használja arra, hogy hőt állítson elő. Egy alagút segítségével mindig azonos hőfokú vizet továbbítanak a tengerfenék közeléből, majd földalatti szivattyúrendszereken eresztik át. A rendszer annyi hőt termel majd a tervek szerint, hogy Helsinki 40 százalékát el lehetne látni vele fűtéssel.

Jelenleg a főváros háztartásainak nagy részéhez olyan rendszereket használnak, amelyek kőolajból és gázból állítanak elő hőt és áramot. A rendszer lecserélése és a tengervíz-erőmű beüzemelése lenne a kulcsa annak, hogy Helsinki elérje 2030-ra a karbonsemlegességet.

A helyi energiavállalat nukleáris és megújuló energiával működtetné a hőszivattyúkat. A mintegy 400 millió eurós projekt kétéves fejlesztési fázisban van jelenleg, utána további öt év kell az 500 megawattos erőmű megépítésére. A vízgyűjtő alagút mintegy 17 kilométer hosszú lesz, és mielőtt a vizet visszaengedik a tengerbe, másfél fokot vonnak ki belőle, majd ezt az energiát és a hőszivattyús rendszert használják arra, hogy elérjék a 80-90 fokot, amivel már működtethető a fűtőrendszer.

A finn tengervizes-szivattyús rendszer a legnagyobb ilyen erőmű lesz a világon, nagyobb, mint a hasonlóan működő alaszkai és norvég létesítmények, írja a Bloomberg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz innovatív magyar cég abban látta meg az üzleti lehetőséget, amit lehúzunk a wc-nA Thermowatt Kft. egy 37 országban levédett saját fejlesztésnek köszönhetően hatékonyabb energetikai megoldást épít, mint a ma leginkább divatosnak számító levegős hőszivattyú.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIlyen az, amikor nem igazán működik az orosz gázfegyverFinnországban nem igazán ijedtek meg attól, hogy az oroszok elzárhatják a gázcsapokat. A lakosságnak például egyáltalán nincs mitől tartania.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan drága az áram, hogy csak éjszaka dolgoznak egy finn házgyárbanEgy gerendaházakat előállító finn vállalat számára kigazdálkodhatatlanul drágává vált az áram nappali ára, ezért jelenleg csak éjszaka termel.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Vállalat energia finnország Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.