Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. október 24. 09:24 Tech, Vállalat

Kitalálták, hogyan fűthetnek szinte jéghideg vízzel Helsinkiben

A finn főváros – egész Európával együtt – igyekszik új, megújuló energiaforrásokat találni, hogy csökkentse függését az importált fosszilis energiahordozóktól. Ezért kidolgoztak egy karbonsemleges fűtőrendszert, ami a Balti-tenger mélyének mindig 2 Celsius-fokos vizét használja arra, hogy hőt állítson elő. Egy alagút segítségével mindig azonos hőfokú vizet továbbítanak a tengerfenék közeléből, majd földalatti szivattyúrendszereken eresztik át. A rendszer annyi hőt termel majd a tervek szerint, hogy Helsinki 40 százalékát el lehetne látni vele fűtéssel.

Jelenleg a főváros háztartásainak nagy részéhez olyan rendszereket használnak, amelyek kőolajból és gázból állítanak elő hőt és áramot. A rendszer lecserélése és a tengervíz-erőmű beüzemelése lenne a kulcsa annak, hogy Helsinki elérje 2030-ra a karbonsemlegességet.

A helyi energiavállalat nukleáris és megújuló energiával működtetné a hőszivattyúkat. A mintegy 400 millió eurós projekt kétéves fejlesztési fázisban van jelenleg, utána további öt év kell az 500 megawattos erőmű megépítésére. A vízgyűjtő alagút mintegy 17 kilométer hosszú lesz, és mielőtt a vizet visszaengedik a tengerbe, másfél fokot vonnak ki belőle, majd ezt az energiát és a hőszivattyús rendszert használják arra, hogy elérjék a 80-90 fokot, amivel már működtethető a fűtőrendszer.

A finn tengervizes-szivattyús rendszer a legnagyobb ilyen erőmű lesz a világon, nagyobb, mint a hasonlóan működő alaszkai és norvég létesítmények, írja a Bloomberg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz innovatív magyar cég abban látta meg az üzleti lehetőséget, amit lehúzunk a wc-nA Thermowatt Kft. egy 37 országban levédett saját fejlesztésnek köszönhetően hatékonyabb energetikai megoldást épít, mint a ma leginkább divatosnak számító levegős hőszivattyú.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIlyen az, amikor nem igazán működik az orosz gázfegyverFinnországban nem igazán ijedtek meg attól, hogy az oroszok elzárhatják a gázcsapokat. A lakosságnak például egyáltalán nincs mitől tartania.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan drága az áram, hogy csak éjszaka dolgoznak egy finn házgyárbanEgy gerendaházakat előállító finn vállalat számára kigazdálkodhatatlanul drágává vált az áram nappali ára, ezért jelenleg csak éjszaka termel.

Tech Vállalat energia finnország Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Kabos Eszter
2022. november 26. 14:34 Tech, Világ

A legnagyobb nyertesek között vannak a magyarok a roamingdíjak eltörlése nyomán

Az európai fogyasztók nyertek a roamingárak letörésével, a magyar felhasználók a legnagyobb nyertesek közé tartoznak.

Nagy Zsolt
2022. november 25. 09:03 Tech, Világ

Az oroszok a világ legfejlettebb elektronikai haditechnikáját vitték Ukrajnába, rá is faragtak

Az invázió első napjaiban lehengerlő erőt mutatott az orosz elektronikai hadviselés. Túlságosan erőset.

Bucsky Péter
2022. november 23. 13:16 Támogatói tartalom, Tech, Vállalat

Kisvállalkozások a kiberbűnözők célkeresztjében

A koronavírus-járvány óta háromszorosára növekedett a kibertámadások száma. A támadások automatizációja és a hibrid munkavégzés terjedése miatt egyre nagyobb a digitális vállalati szolgáltatások fenyegetettsége is. A vállalkozások kiberbiztonsági kérdésekben ma már a nagy technológiai cégek szakembereit is segítségül hívhatják.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. november 28. 18:28 Vállalat

Egyre több jel utal arra, hogy a kínai CATL akkumulátorgyár és a BMW együttműködik Debrecenben

A BMW nyáron letette debreceni gyárának alapkövét, majd kisvártatva a kínai CATL hatalmas beruházást jelentett be. A napokban ismét a BMW lépett, a bajor vállalat ugyanis akkumulátorok összeszerelésére alkalmas üzemmel egészíti ki debreceni beruházását.

Stubnya Bence
2022. november 28. 14:28 Támogatói tartalom, Vállalat

Ígéretes eredményekkel zárult a négynapos munkahét eddigi legnagyobb magyarországi kísérlete

Javult a hatékonysága és a munka-magánélet egyensúllyal való elégedettsége a Telekom dolgozóinak, akik négynapos munkahétre álltak át. Februártól a résztvevők számát duplázva folytatódik a tesztidőszak.

Bucsky Péter
2022. november 28. 04:34 Vállalat

Legóból épített százmilliós céget egy magyar vállalkozó

Több száz millió forintos üzlet az egyedi tervek alapján készült legók tervezése és összeállítása.