Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. október 24. 09:24 Tech, Vállalat

Kitalálták, hogyan fűthetnek szinte jéghideg vízzel Helsinkiben

A finn főváros – egész Európával együtt – igyekszik új, megújuló energiaforrásokat találni, hogy csökkentse függését az importált fosszilis energiahordozóktól. Ezért kidolgoztak egy karbonsemleges fűtőrendszert, ami a Balti-tenger mélyének mindig 2 Celsius-fokos vizét használja arra, hogy hőt állítson elő. Egy alagút segítségével mindig azonos hőfokú vizet továbbítanak a tengerfenék közeléből, majd földalatti szivattyúrendszereken eresztik át. A rendszer annyi hőt termel majd a tervek szerint, hogy Helsinki 40 százalékát el lehetne látni vele fűtéssel.

Jelenleg a főváros háztartásainak nagy részéhez olyan rendszereket használnak, amelyek kőolajból és gázból állítanak elő hőt és áramot. A rendszer lecserélése és a tengervíz-erőmű beüzemelése lenne a kulcsa annak, hogy Helsinki elérje 2030-ra a karbonsemlegességet.

A helyi energiavállalat nukleáris és megújuló energiával működtetné a hőszivattyúkat. A mintegy 400 millió eurós projekt kétéves fejlesztési fázisban van jelenleg, utána további öt év kell az 500 megawattos erőmű megépítésére. A vízgyűjtő alagút mintegy 17 kilométer hosszú lesz, és mielőtt a vizet visszaengedik a tengerbe, másfél fokot vonnak ki belőle, majd ezt az energiát és a hőszivattyús rendszert használják arra, hogy elérjék a 80-90 fokot, amivel már működtethető a fűtőrendszer.

A finn tengervizes-szivattyús rendszer a legnagyobb ilyen erőmű lesz a világon, nagyobb, mint a hasonlóan működő alaszkai és norvég létesítmények, írja a Bloomberg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz innovatív magyar cég abban látta meg az üzleti lehetőséget, amit lehúzunk a wc-nA Thermowatt Kft. egy 37 országban levédett saját fejlesztésnek köszönhetően hatékonyabb energetikai megoldást épít, mint a ma leginkább divatosnak számító levegős hőszivattyú.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIlyen az, amikor nem igazán működik az orosz gázfegyverFinnországban nem igazán ijedtek meg attól, hogy az oroszok elzárhatják a gázcsapokat. A lakosságnak például egyáltalán nincs mitől tartania.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan drága az áram, hogy csak éjszaka dolgoznak egy finn házgyárbanEgy gerendaházakat előállító finn vállalat számára kigazdálkodhatatlanul drágává vált az áram nappali ára, ezért jelenleg csak éjszaka termel.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Vállalat energia finnország Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Váczi István
2023. november 24. 09:19 Tech, Vállalat

Sokkal olcsóbbá válhatnak az e-autók a következő pár évben

A Goldman Sachs kutatói szerint két év múlva már azonos költségszintre kerülnek az elektromos autók a benzinesekkel és a dízelekkel.

Torontáli Zoltán
2023. november 23. 12:17 Közélet, Tech

Nem volt életszerűen kitalálva a napelemes támogatási program, máris módosítják

A jelek szerint a szakmának sikerült meggyőznie a minisztériumot, hogy a piaci körülményeknek megfelelően alakítsa a feltételeket.

Torontáli Zoltán
2023. november 23. 04:37 Élet, Tech

Később szabadulunk meg a bolti papírnyugtától, de kapunk több hasznos funkciót

Jövő július volt a terv, az adótörvény módosításában azonban már 2025 szerepel, de legalább megágyaztak az okos megoldások lehetőségének is.

Fontos

Pálos Máté
2023. december 5. 11:43 Közélet

A TikTokot nem tudja betiltani a kormány, úgyhogy a telefonokat tiltaná ki az osztálytermekből

Legutóbb Nagy-Britanniában léptek az egységes tiltás irányában, de Németországban például az iskolák saját hatásköre a kérdés. Most talán fordulat készül a magyar szabályozásban.

Debreczeni Anna
2023. december 5. 08:48 Élet, Támogatói tartalom

Csaknem egyhavi nettó átlagkeresetet költünk magánegészségügyi ellátásra évente, pedig volna olcsóbb megoldás

Magyarországon csak a lakosság 12 százaléka rendelkezik magán egészségbiztosítással.

Avatar
2023. december 4. 16:22 Közélet

Az MVM innovációja miatt ugrott meg az átalányt fizető gázfogyasztók számlája

Számos átalány fizetést/egyenletes részszámlázást választó háztartás nem érti, miért kaptak kiugró összegű számlákat a 2023-24 első hónapjaiban, miközben várható fogyasztásuk, a számláikban szereplő átalány mennyisége nem nő, esetleg még csökken is.