Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. október 20. 14:11 Vállalat

Jól áll az európai gáztárolók töltöttsége, de mégis sok minden félremehet a télen

Az elmúlt hónapokban rendszeresen lehetett olvasni az európai országok földgáztárolóinak éppen aktuális töltöttségi szintjéről szóló híradásokat, és Magyarországon is rendszeresen számoltak be a lapok erről. A tagállami szintű töltöttségi arányoknak ugyanakkor valójában kicsi a jelentősége: a Bloomberg adatgyűjtése alapján ugyanis

az európai tárolókban tárolt gáznak csupán mintegy 10 százaléka képezi a nemzeti stratégiai tartalékok részét.

Ekkora arány sorsáról döntenek az államok, a többi a nemzetközi kereskedőcégek, energiaszolgáltatók és ipari cégek tulajdonában van, és ezek a szereplők a tárolók tartalmával szabadon kereskedhetnek: a legjobb ajánlatot adónak akkor is eladhatják, ha az egy másik tagállamban van.

Az európai gázpiac úgy lett kialakítva, hogy a tagállamok közötti transzferek hozzátartoznak a normális működéshez. Ebből az következik, hogy ha van elég gáz, akkor rendben működik a rendszer. Viszont még soha nem működött olyan szűkös kínálat mellett, ami idén alakult ki, ezért sok múlik majd azon, hogy mennyire lesz hideg az előttünk álló tél. Ugyanis habár az európai tárolók majdnem teljesen tele vannak, az európai gáztartalék 90 százaléka azé lesz, aki a legtöbb pénzt adja érte. Habár a cikk szerint ugyan nincsenek erről rendes európai adatok, de a gáz nagyobb része energiaszolgáltató cégekhez, kisebb részben kereskedő cégekhez tartozik.

Mivel számos nagy fogyasztó készletei messze nem fedezik a keresletét – Németország például a fogyasztása negyedét tudja tárolni, de Lengyelország is kevesebb gázt tárol, mint a nyolcadakkora népességű Szlovákia -, ezekben az országokban a vevők olyan országokból tudnak vásárolni, amelyek jelentősebb készletekkel rendelkeznek a saját fogyasztásukhoz képest. Jellemzően ilyen szokott lenni Ausztria, Olaszország, és Hollandia, de

Magyarországnak és Csehországnak is relatíve nagy készletei vannak a saját fogyasztásához képest.

A cikk szerint ennek a rendszernek a törékeny egyensúlyát állami és magán szereplők is képesek felkavarni. Az azóta álllami tulajdonban vett német Uniper például a német kormány törekvése ellenére használta fel a fogyasztók kiszolgálása érdekében a készleteket. Viszont a kormányok is előidézhetnek ellátási problémákat, ha szükségállapotra hivatkozva korlátozzák a készletek kivitelét az országból, ezzel hiányt okozva szomszédos országokban.

A politikusok egyelőre igyekeznek eloszlatni az ellátási problémákkal kapcsolatos aggályokat. Olaf Scholz német kancellár egy parlamenti beszédében nemrég azt mondta, Európa összetart, és Németország az elmúlt hetekben és hónapokban mindent megtett azért, hogy összetartva lehessen átvészelni ezt a telet. A Bloomberg emelett idézi az olasz ökológiai átmenetért felelős minisztérium szóvivőjét, aki szerint egyáltalán nem aggódnak amiatt, hogy az olasz tárolókban lévő gázt más országok használják fel.

A válsághelyzet azonban arra készteti az országokat, hogy a jövőbeli válságok kezelése érdekében bővítsék a tárolói kapacitásokat. Claudio Descalzi, az Eni SpA olasz energiaipari óriásvállalat vezérigazgatója szerint a jövő évi tél sokkal nehezebb lehet, mint az idei, és Scholz nemrég arról is beszélt, hogy jövőre közösen kellene feltölteni az európai gáztárolók kapacitásának egy részét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRohamtempóban töltik a magyar gáztárolókat, mégis a téli szállításoktól függ szinte mindenA korábbi késlekedés miatt a tárolók telítettsége nem kiemelkedő, azt pedig elsősorban a téli import határozza majd meg, hogy mire elég a felhalmozott gázkészlet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSemmiképpen nem lesz orosz helyett amerikai gázfüggőség EurópábanNem megalapozott attól tartani, hogy Európa az orosz földgáz helyett az amerikai LNG importjának lesz kiszolgáltatva - mondta Miklós László az e heti G7 Podcastban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába kapott mentőcsomagot, megint a fizetésképtelenség határán a német állami gázcégA cég az orosz gázszállítások letekerése miatt megint közel került a fizetésképtelenséghez.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat EU földgáz gáztároló töltöttség Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Stubnya Bence
2023. június 8. 18:15 Vállalat, Világ

Magyarország bejelentkezett a Közel-Kelet legújabb gigaprojektjébe

17 milliárd dollárból fejlesztenék az iraki közlekedési infrastruktúrát, a magyar nagykövet felajánlotta a magyar cégek közreműködését.

Torontáli Zoltán
2023. június 7. 11:51 Adat, Vállalat

Csak az autóipar megy Magyarországon

Egészen egyoldalú iparszerkezeti folymatokra utal a statisztikai hivatal friss jelentése.

Pletser Tamás
2023. június 2. 17:01 Vállalat, Világ

Nem egyértelműen jó hír Magyarországnak a gázár összeomlása, mi lesz a legfontosabb vezetékünkkel?

Újra szerződés szerint jön az orosz gáz Európába, de az árcsökkenéshez hozzájárult az európai ipar recessziója is.

Fontos

Habár nem úgy tűnik, de végül mindenkinek jobb lesz a szigorú költségvetés

Matolcsy György fél éve még kritizálta a kormány gazdaságpolitikáját. Aztán belenézett a jövő évi költségvetési tervezetbe, és pozitív hangot ütött meg.

Hajdu Miklós
2023. június 9. 11:59 Világ

Áradás elől menekülők haltak meg a gátszakadás utáni támadásokban

Az elárasztott herszoni régióban az evakuálás mellett lövöldözések is zajlanak, az ukránok szerint az oroszok, az oroszok szerint az ukránok zavarják a mentést az ágyúkkal.

Debreczeni Anna
2023. június 9. 09:47 Élet, Tech

Bécs szeretné, hogy megnyissuk azt a rég tervezett cukrászdát

Az osztrák főváros részletes adatokkal segíti azokat, akik vállalkozni szeretnének. Mert egy okos városnak ez is a része.