Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. október 20. 14:11 Vállalat

Jól áll az európai gáztárolók töltöttsége, de mégis sok minden félremehet a télen

Az elmúlt hónapokban rendszeresen lehetett olvasni az európai országok földgáztárolóinak éppen aktuális töltöttségi szintjéről szóló híradásokat, és Magyarországon is rendszeresen számoltak be a lapok erről. A tagállami szintű töltöttségi arányoknak ugyanakkor valójában kicsi a jelentősége: a Bloomberg adatgyűjtése alapján ugyanis

az európai tárolókban tárolt gáznak csupán mintegy 10 százaléka képezi a nemzeti stratégiai tartalékok részét.

Ekkora arány sorsáról döntenek az államok, a többi a nemzetközi kereskedőcégek, energiaszolgáltatók és ipari cégek tulajdonában van, és ezek a szereplők a tárolók tartalmával szabadon kereskedhetnek: a legjobb ajánlatot adónak akkor is eladhatják, ha az egy másik tagállamban van.

Az európai gázpiac úgy lett kialakítva, hogy a tagállamok közötti transzferek hozzátartoznak a normális működéshez. Ebből az következik, hogy ha van elég gáz, akkor rendben működik a rendszer. Viszont még soha nem működött olyan szűkös kínálat mellett, ami idén alakult ki, ezért sok múlik majd azon, hogy mennyire lesz hideg az előttünk álló tél. Ugyanis habár az európai tárolók majdnem teljesen tele vannak, az európai gáztartalék 90 százaléka azé lesz, aki a legtöbb pénzt adja érte. Habár a cikk szerint ugyan nincsenek erről rendes európai adatok, de a gáz nagyobb része energiaszolgáltató cégekhez, kisebb részben kereskedő cégekhez tartozik.

Mivel számos nagy fogyasztó készletei messze nem fedezik a keresletét – Németország például a fogyasztása negyedét tudja tárolni, de Lengyelország is kevesebb gázt tárol, mint a nyolcadakkora népességű Szlovákia -, ezekben az országokban a vevők olyan országokból tudnak vásárolni, amelyek jelentősebb készletekkel rendelkeznek a saját fogyasztásukhoz képest. Jellemzően ilyen szokott lenni Ausztria, Olaszország, és Hollandia, de

Magyarországnak és Csehországnak is relatíve nagy készletei vannak a saját fogyasztásához képest.

A cikk szerint ennek a rendszernek a törékeny egyensúlyát állami és magán szereplők is képesek felkavarni. Az azóta álllami tulajdonban vett német Uniper például a német kormány törekvése ellenére használta fel a fogyasztók kiszolgálása érdekében a készleteket. Viszont a kormányok is előidézhetnek ellátási problémákat, ha szükségállapotra hivatkozva korlátozzák a készletek kivitelét az országból, ezzel hiányt okozva szomszédos országokban.

A politikusok egyelőre igyekeznek eloszlatni az ellátási problémákkal kapcsolatos aggályokat. Olaf Scholz német kancellár egy parlamenti beszédében nemrég azt mondta, Európa összetart, és Németország az elmúlt hetekben és hónapokban mindent megtett azért, hogy összetartva lehessen átvészelni ezt a telet. A Bloomberg emelett idézi az olasz ökológiai átmenetért felelős minisztérium szóvivőjét, aki szerint egyáltalán nem aggódnak amiatt, hogy az olasz tárolókban lévő gázt más országok használják fel.

A válsághelyzet azonban arra készteti az országokat, hogy a jövőbeli válságok kezelése érdekében bővítsék a tárolói kapacitásokat. Claudio Descalzi, az Eni SpA olasz energiaipari óriásvállalat vezérigazgatója szerint a jövő évi tél sokkal nehezebb lehet, mint az idei, és Scholz nemrég arról is beszélt, hogy jövőre közösen kellene feltölteni az európai gáztárolók kapacitásának egy részét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRohamtempóban töltik a magyar gáztárolókat, mégis a téli szállításoktól függ szinte mindenA korábbi késlekedés miatt a tárolók telítettsége nem kiemelkedő, azt pedig elsősorban a téli import határozza majd meg, hogy mire elég a felhalmozott gázkészlet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSemmiképpen nem lesz orosz helyett amerikai gázfüggőség EurópábanNem megalapozott attól tartani, hogy Európa az orosz földgáz helyett az amerikai LNG importjának lesz kiszolgáltatva - mondta Miklós László az e heti G7 Podcastban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába kapott mentőcsomagot, megint a fizetésképtelenség határán a német állami gázcégA cég az orosz gázszállítások letekerése miatt megint közel került a fizetésképtelenséghez.

Vállalat EU földgáz gáztároló töltöttség Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2023. január 30. 04:34 Élet, Vállalat

Hiánycikk lett a fagyasztóláda, az árstopolt húsok felhalmozásának eszköze

A cukrot fel lehet polcozni a kamrában, de hova tegye az ember a csirkemellet? A fagyasztóláda ma a magyar vásárlók slágerterméke.

Jandó Zoltán
2023. január 29. 04:34 Adat, Vállalat

Százmilliárdokat költenek, hogy újra legyen értelme a lakossági napelemeknek, de ez sem elég

Nagyon látványosan pörög fel a hazai villamosenergia-hálózat fejlesztése, de a kormányon múlik, hogy meddig blokkolják a háztartási napelempiacot.

Fabók Bálint
2023. január 27. 04:34 Pénz, Vállalat

Kis alföldi faluból indult, ma már százezrek előtt villog Ferrarijaival a legkülöncebb magyar multimilliárdos

Top 50-es magyar milliárdos még nem engedte be annyira a nyilvánosságot a magánéletébe, mint az életéről milliós nézettségű videókat posztoló Jákob Zoltán.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. január 29. 15:35 Tech

A techcégek válsága közben alakíthatja át az internetes kereséseket a ChatGPT

A Microsoftot és a Google-t is lépéskényszerbe hozta a ChatGPT megjelenése, miközben tízezreket bocsátanak el.

Stubnya Bence
2023. január 28. 15:45 Adat

Visszaesett a megújulók aránya az uniós energiafogyasztásban, de a számokat a tűzifaégetés is nagyon torzítja

2021-ben először fordult elő, hogy csökkent a megújulók aránya az uniós energiafogyasztáson belül. A számokat viszont jelentősen torzítja a biomassza felhasználása, amivel más bajok is vannak klímaszempontból.

Stubnya Bence
2023. január 28. 04:34 Podcast

A magyarok túlnyomó többsége konkrétan meg tudja mondani, hogy mit tenne a fenntarthatóbb életmódért

Van remény arra vonatkozóan, hogy ki tudjunk alakítani egy kisebb környezetterheléssel járó társadalmi működésmódot - mondta Varga Attila a G7 Podcast e heti adásában.