Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. október 19. 14:08 Vállalat

Az orosz lakosság sokszor észre sem veszi, hogy nagy cégek hagyják el az országukat

Valio vagy Viola? Az előbbi egy nagy finn tejipari cég neve és márkája, utóbbi pedig a finnek Oroszországban használt márkaneve. A Valio a háború miatt befejezte oroszországi tevékenységét, és minden orosz érdekeltségét eladta egy helyi befektetőnek – amely aztán Viola néven továbbra is gyártja és forgalmazza az egykori termékek egy részét.

Az Yle finn közszolgálati hírügynökség írásából kiderül, hogy mindez így rendben is van, azaz szó sincs a márkanév illegális használatáról. A Valio úgy adta el az orosz cégét, hogy meghagyta a Viola márkanév használatának jogi lehetőségét. Az áprilisi adásvétel előtt a finnek 180 terméket forgalmaztak Oroszországban, a Viola azonban ezt kénytelen volt 100-ra csökkenteni. Ezen kívül azonban a kivonulás annyira nem okozott semmilyen más változást, hogy a vevők gyakorlatilag észre sem veszik.

És hogy a zavar még nagyobb legyen, a Valio otthon is használja a Viola nevet egyes termékekre, és ez a tervek szerint így is marad.

Szinte ugyanígy járt el a Paulig kávékereskedő is, amely eladta a pörkölőüzemét egy indiai származású befektetőnek, majd a vevő elkezdte a már ismert csomagolásban árulni a kávét, immár Poetti márkanéven forgalmazva azt.

Mindkét esetben igaz az is, hogy a termékek formavilága semmit sem változott, a vásárlók még emiatt sem foghatnak gyanút, hogy a tulajdonos kiléte megváltozott.

Azonban nem minden esetben ilyen zökkenőmentes az átállás.

Fotó:AFP/Europress

Ezen a képen például a Coca-Cola kivonulása után piacra került orosz helyettesítő termékek láthatók, a Fanta helyett Fancy, a Sprite helyett Street, a Coca-Cola helyett pedig Cool Cola kapható a boltokban. A McDonald’s májusban vonult ki az országból és adta el 850 éttermét, melyet a vevő aztán átkeresztelt Vkuszno – i tocska névre (Finom, és ennyi!), a néven kívül máshoz inkább nem nyúlt: (leszámítva, hogy a BigMac például jogi okokból nem kapható) a felhozatal nagyjából fedi azt, amit egy átlag Meki biztosítani szokott. Olyannyira nem erőltették meg magukat a tulajdonosok, hogy azt a képet sugallják, hogy ők nem a McDonald’s, hogy azzal a szlogennel hirdették magukat, hogy “a név változik, a szeretet megmarad”, illetve az alkalmazottak kitűzőt kaptak, amin az állt, hogy “a mosoly ugyanaz!”

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat finn kivonulás márka orosz-ukrán konfliktus Paulig Valio Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.