Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. október 19. 14:08 Vállalat

Az orosz lakosság sokszor észre sem veszi, hogy nagy cégek hagyják el az országukat

Valio vagy Viola? Az előbbi egy nagy finn tejipari cég neve és márkája, utóbbi pedig a finnek Oroszországban használt márkaneve. A Valio a háború miatt befejezte oroszországi tevékenységét, és minden orosz érdekeltségét eladta egy helyi befektetőnek – amely aztán Viola néven továbbra is gyártja és forgalmazza az egykori termékek egy részét.

Az Yle finn közszolgálati hírügynökség írásából kiderül, hogy mindez így rendben is van, azaz szó sincs a márkanév illegális használatáról. A Valio úgy adta el az orosz cégét, hogy meghagyta a Viola márkanév használatának jogi lehetőségét. Az áprilisi adásvétel előtt a finnek 180 terméket forgalmaztak Oroszországban, a Viola azonban ezt kénytelen volt 100-ra csökkenteni. Ezen kívül azonban a kivonulás annyira nem okozott semmilyen más változást, hogy a vevők gyakorlatilag észre sem veszik.

És hogy a zavar még nagyobb legyen, a Valio otthon is használja a Viola nevet egyes termékekre, és ez a tervek szerint így is marad.

Szinte ugyanígy járt el a Paulig kávékereskedő is, amely eladta a pörkölőüzemét egy indiai származású befektetőnek, majd a vevő elkezdte a már ismert csomagolásban árulni a kávét, immár Poetti márkanéven forgalmazva azt.

Mindkét esetben igaz az is, hogy a termékek formavilága semmit sem változott, a vásárlók még emiatt sem foghatnak gyanút, hogy a tulajdonos kiléte megváltozott.

Azonban nem minden esetben ilyen zökkenőmentes az átállás.

Fotó:AFP/Europress

Ezen a képen például a Coca-Cola kivonulása után piacra került orosz helyettesítő termékek láthatók, a Fanta helyett Fancy, a Sprite helyett Street, a Coca-Cola helyett pedig Cool Cola kapható a boltokban. A McDonald’s májusban vonult ki az országból és adta el 850 éttermét, melyet a vevő aztán átkeresztelt Vkuszno – i tocska névre (Finom, és ennyi!), a néven kívül máshoz inkább nem nyúlt: (leszámítva, hogy a BigMac például jogi okokból nem kapható) a felhozatal nagyjából fedi azt, amit egy átlag Meki biztosítani szokott. Olyannyira nem erőltették meg magukat a tulajdonosok, hogy azt a képet sugallják, hogy ők nem a McDonald’s, hogy azzal a szlogennel hirdették magukat, hogy “a név változik, a szeretet megmarad”, illetve az alkalmazottak kitűzőt kaptak, amin az állt, hogy “a mosoly ugyanaz!”

Vállalat finn kivonulás márka orosz-ukrán konfliktus Paulig Valio Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Váczi István
2023. március 21. 17:59 Vállalat

Heteken belül hozzájuthatnak pénzükhöz a Wizz Air pórul járt utasai

A légitársaság vezérigazgatója elismerte, hogy tavaly nyáron lényegében összeomlott a működésük, de szavai szerint hamarosan felszámolják ennek következményeit.

Fabók Bálint
2023. március 21. 08:38 Vállalat

Példátlan, ahogy az eddigi egyik legnagyobb tranzakcióval kimentették a svájci bankot

Precedensértékű, hogy a svájci állam a részvényesek megkerülésével bírt rá egy magánintézményt a tulajdonosváltásra.

Jandó Zoltán
2023. március 20. 10:06 Vállalat

Megindult a licit a bukott magyar ásványvízkirály egymilliárdos jachtjáért

Két jelentkező biztos van a 34 méteres luxushajóra, ennyi licit ugyanis már érkezett. A vevőjelölteknek 30 milliós előleget kellett letennie.

Fontos

Váczi István
2023. március 22. 15:17 Világ

Csillogóan berendezett kirakat lett csak a Putyin-Hszi találkozó

Szép szavakból nem volt hiány, de az orosz-kínai partnerség már nem korlátok nélküli, és egyelőre új gázvezeték sem épül.

Váczi István
2023. március 22. 10:02 Világ

Új csatahelikoptereket kap Szlovákia az Ukrajnának átadott régi vadászgépekért cserébe

A MiG-29-esek kivonását már korábban eldöntötték, így anyagilag valószínűleg remek ügyletet hozott össze a szomszédos ország.

Virovácz Péter
2023. március 22. 04:34 Pénz

Bankválság 2023: ha nincs bizalom, akkor semmi nincs

Mi a különbség a 2008-as és a mostani válság között? Mi a közös az amerikai és az európai bankok megreccsenésében?