Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. október 19. 14:08 Vállalat

Az orosz lakosság sokszor észre sem veszi, hogy nagy cégek hagyják el az országukat

Valio vagy Viola? Az előbbi egy nagy finn tejipari cég neve és márkája, utóbbi pedig a finnek Oroszországban használt márkaneve. A Valio a háború miatt befejezte oroszországi tevékenységét, és minden orosz érdekeltségét eladta egy helyi befektetőnek – amely aztán Viola néven továbbra is gyártja és forgalmazza az egykori termékek egy részét.

Az Yle finn közszolgálati hírügynökség írásából kiderül, hogy mindez így rendben is van, azaz szó sincs a márkanév illegális használatáról. A Valio úgy adta el az orosz cégét, hogy meghagyta a Viola márkanév használatának jogi lehetőségét. Az áprilisi adásvétel előtt a finnek 180 terméket forgalmaztak Oroszországban, a Viola azonban ezt kénytelen volt 100-ra csökkenteni. Ezen kívül azonban a kivonulás annyira nem okozott semmilyen más változást, hogy a vevők gyakorlatilag észre sem veszik.

És hogy a zavar még nagyobb legyen, a Valio otthon is használja a Viola nevet egyes termékekre, és ez a tervek szerint így is marad.

Szinte ugyanígy járt el a Paulig kávékereskedő is, amely eladta a pörkölőüzemét egy indiai származású befektetőnek, majd a vevő elkezdte a már ismert csomagolásban árulni a kávét, immár Poetti márkanéven forgalmazva azt.

Mindkét esetben igaz az is, hogy a termékek formavilága semmit sem változott, a vásárlók még emiatt sem foghatnak gyanút, hogy a tulajdonos kiléte megváltozott.

Azonban nem minden esetben ilyen zökkenőmentes az átállás.

Fotó:AFP/Europress

Ezen a képen például a Coca-Cola kivonulása után piacra került orosz helyettesítő termékek láthatók, a Fanta helyett Fancy, a Sprite helyett Street, a Coca-Cola helyett pedig Cool Cola kapható a boltokban. A McDonald’s májusban vonult ki az országból és adta el 850 éttermét, melyet a vevő aztán átkeresztelt Vkuszno – i tocska névre (Finom, és ennyi!), a néven kívül máshoz inkább nem nyúlt: (leszámítva, hogy a BigMac például jogi okokból nem kapható) a felhozatal nagyjából fedi azt, amit egy átlag Meki biztosítani szokott. Olyannyira nem erőltették meg magukat a tulajdonosok, hogy azt a képet sugallják, hogy ők nem a McDonald’s, hogy azzal a szlogennel hirdették magukat, hogy “a név változik, a szeretet megmarad”, illetve az alkalmazottak kitűzőt kaptak, amin az állt, hogy “a mosoly ugyanaz!”

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat finn kivonulás márka orosz-ukrán konfliktus Paulig Valio Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Váczi István
2023. december 4. 12:25 Élet, Vállalat

Egyre több szabályt hajlítanak meg a gödi akkumulátorgyár kedvéért

Nagyon meglepő lett volna az elmúlt évek folyamatai alapján, ha tényleg nem termelhetne éjszakánként a Samsung szinte folyamatosan bővített üzeme.

Mészáros R. Tamás
2023. december 4. 04:34 Vállalat, Világ

Korea is kipróbálta Matolcsy csodafegyverét, de több kárt hozott, mint hasznot

Dél-Korea 2017 után jelentősen növelte a kkv-k állami hitelezését, de az olcsó hitelek hatására romlott a vállalkozások teljesítménye.

Hajdu Miklós
2023. december 3. 15:38 Vállalat

A Volkswagent már megfogták az európai autóipar új kihívói

Az élesedő piaci versenyben a Volkswagen már az elektromos autók gyártására átállított üzemeit érintő megszorításokat kénytelen meglépni.

Fontos

Pálos Máté
2023. december 5. 11:43 Közélet

A TikTokot nem tudja betiltani a kormány, úgyhogy a telefonokat tiltaná ki az osztálytermekből

Legutóbb Nagy-Britanniában léptek az egységes tiltás irányában, de Németországban például az iskolák saját hatásköre a kérdés. Most talán fordulat készül a magyar szabályozásban.

Debreczeni Anna
2023. december 5. 08:48 Élet, Támogatói tartalom

Csaknem egyhavi nettó átlagkeresetet költünk magánegészségügyi ellátásra évente, pedig volna olcsóbb megoldás

Magyarországon csak a lakosság 12 százaléka rendelkezik magán egészségbiztosítással.

Avatar
2023. december 4. 16:22 Közélet

Az MVM innovációja miatt ugrott meg az átalányt fizető gázfogyasztók számlája

Számos átalány fizetést/egyenletes részszámlázást választó háztartás nem érti, miért kaptak kiugró összegű számlákat a 2023-24 első hónapjaiban, miközben várható fogyasztásuk, a számláikban szereplő átalány mennyisége nem nő, esetleg még csökken is.