Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. október 11. 11:02 Tech, Vállalat

A Magyarországon lerobbant e-Renault akkumulátorokat Lengyelországban javítják

Egy lengyel szaklap, az e-autokult riportot közölt egy Katowice melletti speciális szervizről, amely a komolyabban meghibásodott Renault akkumulátorok egyetlen javítóműhelye a régióban. A szerviz a Baltikumtól Magyarországig fedi le a területet, vagyis minden olyan Renault akkumulátorát ide kell szállítani, amely idehaza romlik el.

Ahogy írják, a kisebb meghibásodásokat bárhol ki tudják javítani, de az akkumulátorok „vörös zónájához” csak ebben a szervizben nyúlhatnak hozzá, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy csak itt szedhetik darabjaira.

Az elmúlt három évben összesen 60 akkumulátort javítottak a szervizben, a komolyan meghibásodott darabokkal ugyanis rengeteg munka van. Egy-egy akkumulátor általában 12 részegységből áll, és ha ezek egyikét cserélni kell, akkor azt mindenképpen itt végzik, hiszen akkor fizikailag szét kell bontani a szerkezetet. Más esetekben az akkumulátorok irányító rendszereit kell megjavítani vagy a kábelezést kicserélni, de ezekhez is speciálisan felszerelt műhelyre, illetve képzett szakemberekre van szükség.

Egy meghibásodott akkumulátor megbontása meglehetősen veszélyes tevékenység, a szerelők állandó hőmérséklet mellett és kizárólag párban dolgozhatnak: ha egyikük megsérül, a másiknak mindig képesnek kell lennie akár az újraélesztésre is. Az akkumulátorok 400 volt feszültségen működnek, és a lap tudósítása szerint sosem lehet biztosra menni azzal, hogy teljesen sikerül feszültségmentesíteni őket.

A Renault nyolc év garanciát ad az elektromos autók akkumulátoraira, illetve azt garantálja, hogy 160 ezer futott kilométer után az akkumulátor még legalább 70 százalékos kapacitással működni fog. Az ezen belül elromló akkumulátorokat a zabrzei szervizben garanciálisan megjavítják, az e határokon túl lévőknél viszont már egyedi döntéseket kell hozni.

Általában a cserére szoruló cellák mennyiségétől és az akkumulátor általános állapotától teszik függővé, hogy megjavítják-e a szerkezetet. Ha nem kerül vissza az akkumulátor az autóba, akkor vagy egyéb energiatárolásra alkalmas készülékekben használják fel az elemeket, vagy szétbontják és újrahasznosítják az anyagukat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kínai iparpolitika zászlóshajója érkezik Magyarországra, amelyre Brüsszelben külön stratégiát dolgoztak kiA Debrecenben beruházó CATL domináns szereplő az elektromosautó-akkumulátorok piacán. A geopolitikai feszültségek és a hazai ipari kapacitások védelme miatt azonban újabban Brüsszelben és Washingtonban sem szeretik a céget.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLítiumhiánytól szenvednek a nagy nyugati autógyártók, és más kulcsnyersanyagból is küszöbön a szűkösségMasszív beruházási hullám zajlik az akkumulátorgyártásban, de a későn kapcsoló európai és amerikai cégek lemaradnak a kínai cégeknél koncentrálódó nyersanyagokról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk2035-től ugyan villanyautóké lenne a főszerep Európában, de odáig eljutni nagyon nehéz lesz2035-től nem lehet olyan új autót forgalomba helyezni az EU-ban, amit fosszilis üzemanyag hajt. A szabályozás elég szigorú, és a szakértők attól tartanak, hogy komoly véráldozatokkal fog járni.

Tech Vállalat akkumulátor elektromos autó javítás Renault Zabrze Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Murka Domonkos
2023. március 21. 10:59 Adat, Tech

Tényleg olyan nagy baj, ha a TikTok tudja, merre járok, mit eszem, vagy milyen cipőt rendelek?

A megfigyelési kapitalizmus korában az ingyenes alapanyagot adatok formájában szolgáltatjuk, amelyből a termék születik: a viselkedésünk, cselekedeteink előrejelzése.

Kolozsi Ádám
2023. március 15. 04:34 Tech, Vállalat

Magyarországon forradalmasítja a rákszűrést a mesterséges intelligencia

Világszinten is élenjáró innovációval teszik hatékonyabbá az emlőszűrést idehaza, az erre szolgáló rendszer tanítása, tesztelése, kipróbálása és finomhangolása jelentős részben Magyarországon történt.

Hajdu Miklós
2023. március 10. 15:21 Tech

Új platformot indítottak az Instagram egykori alapítói, szerintük a siker megismételhető, de nem lesz egyszerű

Egy nem különösebben újszerű ötlettel látják megismételhetőnek az Instagram üzleti sikerét a fényképmegosztó létrehozói.

Fontos

Váczi István
2023. március 22. 15:17 Világ

Csillogóan berendezett kirakat lett csak a Putyin-Hszi találkozó

Szép szavakból nem volt hiány, de az orosz-kínai partnerség már nem korlátok nélküli, és egyelőre új gázvezeték sem épül.

Váczi István
2023. március 22. 10:02 Világ

Új csatahelikoptereket kap Szlovákia az Ukrajnának átadott régi vadászgépekért cserébe

A MiG-29-esek kivonását már korábban eldöntötték, így anyagilag valószínűleg remek ügyletet hozott össze a szomszédos ország.

Virovácz Péter
2023. március 22. 04:34 Pénz

Bankválság 2023: ha nincs bizalom, akkor semmi nincs

Mi a különbség a 2008-as és a mostani válság között? Mi a közös az amerikai és az európai bankok megreccsenésében?