Hírlevél feliratkozás
Avatar
2022. szeptember 18. 11:59 Pénz, Vállalat

A vízfogyasztást akár 95 százalékkal csökkentő kiegészítővel jön ki az Ikea a rezsiválságban

A gyártók állítása szerint rengeteg vizet spórolhat meg a háztartásokban az Ikea és az Altered Company svéd innovációs startup közös fejlesztésén alapuló új termék, amelynek forgalmazását hamarosan nálunk is elkezdi az áruházlánc.

A két cég abból indult ki, hogy a fürdőszobában vagy a konyhában legtöbbször nincs szükség erős és bő vízsugárra. Sok esetben a víz felmelegedéséig felhasználatlanul folyatjuk a lefolyóba a hideg vizet, és egy csaptelep percenként átlagosan közel 6 liter vizet is elpazarol.

Erre a problémára találták ki az eszköz két funkcióját. A permetezés a percenkénti 5,7 literes vízfogyasztást 1,9 literre csökkentheti, ami 65 százalékos spórolás. A párásító funkció pedig 0,25 literes eredményre képes percenként, ami akár 95 százalékos megtakarítást jelenthet.

A porlasztó a csapon. Forrás: Ikea

A terméket itthon hivatalosan még nem kezdték reklámozni, de a német Chip már részletesebben is bemutatta.

Az Ikea azt mondta megkeresésünkre, hogy az Åbäcken néven futó porlasztó októbertől lesz kapható Magyarországon. A közleményük szerint a termékkel a vízfogyasztás csökkentésére szeretnék inspirálni az embereket, mivel 2030-ra emberek milliárdjai nem fognak hozzájutni biztonságos ivóvízhez. A világ édesvízkészletének körülbelül 10 százalékát a háztartások használják fel.

A porlasztó a víz melegítéséhez szükséges energiát is csökkentheti. Az Ikea szerint bármelyik saját márkás keverőcsaphoz és a legtöbb hagyományos csaphoz is csatlakoztatható. A honlapja szerint 2290 forintba fog kerülni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat csaptelep Ikea rezsi víz vízfogyasztás Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.