Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. szeptember 5. 09:47 Élet, Vállalat

Betiltották az egyszer használatos papírszatyrot, erre elkezdték a többször használatosakat egyszer használni

Az emberi leleményességet nem olyan egyszerű kicselezni, ahogy a lustaságot sem, ezért könnyen válnak elbénázott megoldásokká jó szándékú újrahasznosítási kezdeményezések, legyen szó nem visszaváltható, de elvileg többször használatos műanyag pohárról – vagy éppen szatyrokról.

New Jersey-ben nemrég meghozták a világ egyik legszigorúbb szatyorszabályozását: betiltottak minden egyszer használatos műanyag és papírszatyrot a nagyobb élelmiszerboltokban, hogy a saját szatyruk használatára ösztönözzék a vásárolókat. A cél az volt, hogy visszavágják az egyszer használatos műanyagok és papír környezeti terhelését.

Csakhogy számos élelmiszer-házhozszállító és bevásárló szolgáltatás nem alakított semmit az üzletmenetén, hanem egész egyszerűen lecserélték a papírszatyrokat új, vastagabb, többször használható darabokra. Vagyis nem fektettek be abba, hogy megszervezzék a szatyrok visszavételét, hanem egyszerűen megvásároltak a többször használatosból ugyanannyit, mint korábban egyszer használatosból.

Egy bevásárló-kiszállító cégnél dolgozó futár az egészből annyit érzékelt, hogy míg korábban 50 papírszatyor ment át a keze között egy nap alatt, most 50 többször használható, vastagabb táska megy át.

Ennek eredményeképpen ezekből a szatyrokból a vásárolóknál több tucat halmozódott fel rövid idő alatt – óriási halmokban állnak a többször használatos táskák, a New York Times cikke szerint van olyan boldog szatyorhegy-tulajdonos, aki függönyt varrna a rengeteg feleslegessé vált szatyorból.

Természetesen a vastagabb, tartósabb táskák használata csak akkor kíméli kevésbé a környezetet az egyszer használatos papírszatyrokénál, ha előbbieket tényleg többször használjuk. Ha polipropilén szatyorról van szó, akkor tízszer kell használni ahhoz, hogy környezetkímélőbb legyen.

A problémáról állítólag tudnak a döntéshozók, és várhatóan a házhoz szállító szolgáltatásokat kiveszik majd a tiltás hatálya alól.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsak akkor lehetsz környezettudatos, ha egy organikus szövetszatyrot legalább 20 ezerszer használszMegy a harc a hagyományos nejlonszatyrok ellen, de nem könnyű eldönteni, hogy mit lenne jó használni helyettük.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem megy az áruszállítás zöldítése a németeknekTavaly is rekordot döntött a közúti fuvarozás súlya, eközben a vasút részesedése csökkent.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz Alza Csehországban elkezdi az élelmiszerszállítást a csomagautomatákbaA Kifli anyavállalata a partnere, a hűtött rekeszekből három óra alatt kell átvenni a csomagot.

Élet Vállalat egyesült államok házhoz szállítás kiskereskedelem környezetvédelem szatyor újrahasznosítás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Katona Hajnalka
2023. március 19. 14:13 Élet

A rasszizmus is oka lehet annak, hogy alacsonyak a jóléti kiadások Amerikában

Minél magasabbnak hiszik a feketék arányát a támogatott állampolgárok között, annál inkább ellenzik a jóléti kiadásokat.

Pálos Máté
2023. március 18. 17:05 Élet

Ahhoz képest, hogy milyen sokba került, kevesen nézték eddig a Hadikot

Megnéztük a kultúrpolitikai presztízsberuházás, a Hadik első heti számait, az extrém magas állami gyártási támogatás fényében is.

Torontáli Zoltán
2023. március 17. 04:34 Élet, Világ

Miért nem érződik annyira az infláció Ausztriában?

A rendkívül erős szakszervezetek és a munkaadók sorra olyan béremelésekben állapodnak meg, amelyek kompenzálják a drágulást.

Fontos

Váczi István
2023. március 20. 16:40 Világ

Mindenki a lőszerhiánytól fél, pedig van még szabad gyártókapacitás Európában

Sokan keresik az új beszerzési forrásokat az ukrán hadsereg segítése érdekében, miközben az EU legnagyobb lőszergyártója csak a megrendelésekre vár.

Stubnya Bence
2023. március 20. 15:10 Világ

Moszkvába utazik és nem Kijevbe, mégis békítőként pozicionálná magát a kínai elnök

A háború kitörése óta először utazott hétfőn Moszkvába Hszi Csin-ping, ahol úgy kell barátkoznia Putyinnal, hogy közben a nemzetközi színtéren békecsinálóként szeretne fellépni.

Jandó Zoltán
2023. március 20. 10:06 Vállalat

Megindult a licit a bukott magyar ásványvízkirály egymilliárdos jachtjáért

Két jelentkező biztos van a 34 méteres luxushajóra, ennyi licit ugyanis már érkezett. A vevőjelölteknek 30 milliós előleget kellett letennie.