Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. szeptember 5. 09:47 Élet, Vállalat

Betiltották az egyszer használatos papírszatyrot, erre elkezdték a többször használatosakat egyszer használni

Az emberi leleményességet nem olyan egyszerű kicselezni, ahogy a lustaságot sem, ezért könnyen válnak elbénázott megoldásokká jó szándékú újrahasznosítási kezdeményezések, legyen szó nem visszaváltható, de elvileg többször használatos műanyag pohárról – vagy éppen szatyrokról.

New Jersey-ben nemrég meghozták a világ egyik legszigorúbb szatyorszabályozását: betiltottak minden egyszer használatos műanyag és papírszatyrot a nagyobb élelmiszerboltokban, hogy a saját szatyruk használatára ösztönözzék a vásárolókat. A cél az volt, hogy visszavágják az egyszer használatos műanyagok és papír környezeti terhelését.

Csakhogy számos élelmiszer-házhozszállító és bevásárló szolgáltatás nem alakított semmit az üzletmenetén, hanem egész egyszerűen lecserélték a papírszatyrokat új, vastagabb, többször használható darabokra. Vagyis nem fektettek be abba, hogy megszervezzék a szatyrok visszavételét, hanem egyszerűen megvásároltak a többször használatosból ugyanannyit, mint korábban egyszer használatosból.

Egy bevásárló-kiszállító cégnél dolgozó futár az egészből annyit érzékelt, hogy míg korábban 50 papírszatyor ment át a keze között egy nap alatt, most 50 többször használható, vastagabb táska megy át.

Ennek eredményeképpen ezekből a szatyrokból a vásárolóknál több tucat halmozódott fel rövid idő alatt – óriási halmokban állnak a többször használatos táskák, a New York Times cikke szerint van olyan boldog szatyorhegy-tulajdonos, aki függönyt varrna a rengeteg feleslegessé vált szatyorból.

Természetesen a vastagabb, tartósabb táskák használata csak akkor kíméli kevésbé a környezetet az egyszer használatos papírszatyrokénál, ha előbbieket tényleg többször használjuk. Ha polipropilén szatyorról van szó, akkor tízszer kell használni ahhoz, hogy környezetkímélőbb legyen.

A problémáról állítólag tudnak a döntéshozók, és várhatóan a házhoz szállító szolgáltatásokat kiveszik majd a tiltás hatálya alól.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsak akkor lehetsz környezettudatos, ha egy organikus szövetszatyrot legalább 20 ezerszer használszMegy a harc a hagyományos nejlonszatyrok ellen, de nem könnyű eldönteni, hogy mit lenne jó használni helyettük.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem megy az áruszállítás zöldítése a németeknekTavaly is rekordot döntött a közúti fuvarozás súlya, eközben a vasút részesedése csökkent.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz Alza Csehországban elkezdi az élelmiszerszállítást a csomagautomatákbaA Kifli anyavállalata a partnere, a hűtött rekeszekből három óra alatt kell átvenni a csomagot.

Élet Vállalat egyesült államok házhoz szállítás kiskereskedelem környezetvédelem szatyor újrahasznosítás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2022. szeptember 23. 15:28 Élet

Az eredeti jegyár tízszeresébe kerül egy belépő az olaszok elleni meccsre a másodlagos piacon

A stadion befogadóképességének a többszörösét is megtölthették volna, így beindult a másodlagos piac. Eddig 1700 jegynél volt névátírás.

Pálos Máté
2022. szeptember 19. 11:01 Élet

Ha tényleg fontos a fenntarthatóság, akkor meg kell barátkoznunk a rovarevés gondolatával

A hagyományos állattenyésztésnél sokkal fenntarthatóbb, kiválthatja a lisztet is.

Katona Hajnalka
2022. szeptember 13. 10:37 Élet, Világ

Kitalálták, hogyan kellene átalakítani az egyetemi felvételit, hogy ne legyen ennyire stresszes

Egy elméleti modell szerint jobban járhatnának a felvételizők, ha nem függne annyira a pontszámuktól, hogy melyik egyetemre kerülnek be.

Fontos

Kiss Péter
2022. szeptember 25. 16:44 Közélet, Pénz

Alaposan betárazva indul harcba az MNB az infláció ellen

De vajon elegendő lesz-e a muníció a forint árfolyamának stabiliziálásra, és a pénzromlás megfékezésére?

Avatar
2022. szeptember 24. 15:27 Pénz, Világ

Fontos részleteket takar el a nyilvánosság elől a brit udvartartás, a közvélemény ennek ellenére kitart mellettük

III. Károly népszerűsége sokat javult, mióta király lett, bár vannak, akik szerint túl sokba kerül a királyi intézmény fenntartása.

Fabók Bálint
2022. szeptember 24. 07:51 Tech

G7 Reggel: Goudát beérő trappista és egy spórolós óvónő

A kormány recessziós várakozása, egy szemléletformáló élményről és árdrágítók elleni razzia a mai G7 Reggelben.

Ne hagyd ki