Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. szeptember 5. 09:47 Élet, Vállalat

Betiltották az egyszer használatos papírszatyrot, erre elkezdték a többször használatosakat egyszer használni

Az emberi leleményességet nem olyan egyszerű kicselezni, ahogy a lustaságot sem, ezért könnyen válnak elbénázott megoldásokká jó szándékú újrahasznosítási kezdeményezések, legyen szó nem visszaváltható, de elvileg többször használatos műanyag pohárról – vagy éppen szatyrokról.

New Jersey-ben nemrég meghozták a világ egyik legszigorúbb szatyorszabályozását: betiltottak minden egyszer használatos műanyag és papírszatyrot a nagyobb élelmiszerboltokban, hogy a saját szatyruk használatára ösztönözzék a vásárolókat. A cél az volt, hogy visszavágják az egyszer használatos műanyagok és papír környezeti terhelését.

Csakhogy számos élelmiszer-házhozszállító és bevásárló szolgáltatás nem alakított semmit az üzletmenetén, hanem egész egyszerűen lecserélték a papírszatyrokat új, vastagabb, többször használható darabokra. Vagyis nem fektettek be abba, hogy megszervezzék a szatyrok visszavételét, hanem egyszerűen megvásároltak a többször használatosból ugyanannyit, mint korábban egyszer használatosból.

Egy bevásárló-kiszállító cégnél dolgozó futár az egészből annyit érzékelt, hogy míg korábban 50 papírszatyor ment át a keze között egy nap alatt, most 50 többször használható, vastagabb táska megy át.

Ennek eredményeképpen ezekből a szatyrokból a vásárolóknál több tucat halmozódott fel rövid idő alatt – óriási halmokban állnak a többször használatos táskák, a New York Times cikke szerint van olyan boldog szatyorhegy-tulajdonos, aki függönyt varrna a rengeteg feleslegessé vált szatyorból.

Természetesen a vastagabb, tartósabb táskák használata csak akkor kíméli kevésbé a környezetet az egyszer használatos papírszatyrokénál, ha előbbieket tényleg többször használjuk. Ha polipropilén szatyorról van szó, akkor tízszer kell használni ahhoz, hogy környezetkímélőbb legyen.

A problémáról állítólag tudnak a döntéshozók, és várhatóan a házhoz szállító szolgáltatásokat kiveszik majd a tiltás hatálya alól.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsak akkor lehetsz környezettudatos, ha egy organikus szövetszatyrot legalább 20 ezerszer használszMegy a harc a hagyományos nejlonszatyrok ellen, de nem könnyű eldönteni, hogy mit lenne jó használni helyettük.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem megy az áruszállítás zöldítése a németeknekTavaly is rekordot döntött a közúti fuvarozás súlya, eközben a vasút részesedése csökkent.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz Alza Csehországban elkezdi az élelmiszerszállítást a csomagautomatákbaA Kifli anyavállalata a partnere, a hűtött rekeszekből három óra alatt kell átvenni a csomagot.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat egyesült államok házhoz szállítás kiskereskedelem környezetvédelem szatyor újrahasznosítás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.