Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. szeptember 5. 09:47 Élet, Vállalat

Betiltották az egyszer használatos papírszatyrot, erre elkezdték a többször használatosakat egyszer használni

Az emberi leleményességet nem olyan egyszerű kicselezni, ahogy a lustaságot sem, ezért könnyen válnak elbénázott megoldásokká jó szándékú újrahasznosítási kezdeményezések, legyen szó nem visszaváltható, de elvileg többször használatos műanyag pohárról – vagy éppen szatyrokról.

New Jersey-ben nemrég meghozták a világ egyik legszigorúbb szatyorszabályozását: betiltottak minden egyszer használatos műanyag és papírszatyrot a nagyobb élelmiszerboltokban, hogy a saját szatyruk használatára ösztönözzék a vásárolókat. A cél az volt, hogy visszavágják az egyszer használatos műanyagok és papír környezeti terhelését.

Csakhogy számos élelmiszer-házhozszállító és bevásárló szolgáltatás nem alakított semmit az üzletmenetén, hanem egész egyszerűen lecserélték a papírszatyrokat új, vastagabb, többször használható darabokra. Vagyis nem fektettek be abba, hogy megszervezzék a szatyrok visszavételét, hanem egyszerűen megvásároltak a többször használatosból ugyanannyit, mint korábban egyszer használatosból.

Egy bevásárló-kiszállító cégnél dolgozó futár az egészből annyit érzékelt, hogy míg korábban 50 papírszatyor ment át a keze között egy nap alatt, most 50 többször használható, vastagabb táska megy át.

Ennek eredményeképpen ezekből a szatyrokból a vásárolóknál több tucat halmozódott fel rövid idő alatt – óriási halmokban állnak a többször használatos táskák, a New York Times cikke szerint van olyan boldog szatyorhegy-tulajdonos, aki függönyt varrna a rengeteg feleslegessé vált szatyorból.

Természetesen a vastagabb, tartósabb táskák használata csak akkor kíméli kevésbé a környezetet az egyszer használatos papírszatyrokénál, ha előbbieket tényleg többször használjuk. Ha polipropilén szatyorról van szó, akkor tízszer kell használni ahhoz, hogy környezetkímélőbb legyen.

A problémáról állítólag tudnak a döntéshozók, és várhatóan a házhoz szállító szolgáltatásokat kiveszik majd a tiltás hatálya alól.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsak akkor lehetsz környezettudatos, ha egy organikus szövetszatyrot legalább 20 ezerszer használszMegy a harc a hagyományos nejlonszatyrok ellen, de nem könnyű eldönteni, hogy mit lenne jó használni helyettük.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem megy az áruszállítás zöldítése a németeknekTavaly is rekordot döntött a közúti fuvarozás súlya, eközben a vasút részesedése csökkent.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz Alza Csehországban elkezdi az élelmiszerszállítást a csomagautomatákbaA Kifli anyavállalata a partnere, a hűtött rekeszekből három óra alatt kell átvenni a csomagot.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat egyesült államok házhoz szállítás kiskereskedelem környezetvédelem szatyor újrahasznosítás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.

Fontos

Váczi István
2024. július 19. 14:47 Világ

Sokkal drágábban épülhet új atomerőmű Csehországban, mint Pakson

A dél-koreai KHNP építheti meg Csehország új atomerőművét a jelenleg is működő Dukovany atomerőmű telephelyén; 43 százalékkal lehet drágább, mint Paks 2.

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.