Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. augusztus 23. 17:03 Vállalat

Ritka nyersanyagokhoz kap hozzáférést két, Magyarországon is gyártó autóipari csoport

Várhatóan még ma aláírnak a felek egy szándéknyilatkozatot arról, hogy a Mercedes- és a Volkswagen-csoport biztosan hozzáférést kap olyan viszonylag ritka, de annál fontosabb nyersanyagokhoz Kanadában, mint a nikkel, a kobalt és a lítium – írja a Bloomberg.

A jelenleg Kanadában tárgyaló német kancellár már a repülőn arról beszélt, hogy Kanada Oroszországhoz hasonlóan gazdag ásványkincsekben, de az utóbbival ellentétben egy stabil demokrácia, így érdemes vele elmélyíteni az együttműködést. Tegnap pedig Olaf Scholz konkrétabban is beszélt a várható fejleményről:

Nagyon boldog vagyok, hogy a sok-sok, látogatásunk alatt aláírásra váró szándéknyilatkozat között ott vannak például a Volkswagen és a Mercedes által tervezettek is, amelyek szorosabb együttműködést irányoznak elő.

A felsorolt ásványkincsek különösen az elektromos autók gyártásához nélkülözhetetlenek, és első körben az említett két – Magyarországon egyaránt jelen lévő – német autóipari csoport járműveinek észak-amerikai gyártását tehetik majd könnyebbé. Különösen annak fényében, hogy egy új amerikai törvénycsomag értelmében csak olyan elektromos autók vásárlását ösztönzi a szövetségi kormány adókedvezménnyel, amelyhez a kritikus ásványokat odahaza vagy olyan országban termelték ki, amellyel az Egyesült Államoknak szabadkereskedelmi egyezménye van, Kanada pedig ezek közé tartozik. Ugyanez igaz egyébként az akkumulátor meghatározó részegységeire is.

Ez még inkább ösztönzi majd a nagy autógyártó csoportokat, hogy Észak-Amerikában hozzanak létre akkumulátorgyártó kapacitásokat, amit a Volkswagen már amúgy is fontolgat. A kanadai nyersanyagok első körben ezeknek az igényeit elégíthetik ki, de nem kizárt, hogy más kontinensekre is eljussanak. A jelek szerint az autógyártók megtanulták az orosz leckét, és nem akarnak olyan függésbe kerülni kritikus fontosságú ásványoknál, mint Németország az orosz gázzal. Ahogy nemrég írtuk, az akkumulátorok sok hozzávalójánál jelenleg Kínának van domináns szerepe, részben a kitermelésben, de még inkább ezek feldolgozása terén.

A német kancellár egyébként abban is bízik, hogy országa szorult energetikai helyzetén is segíteni tud valamelyest Kanada. Ezzel kapcsolatban azonban egyelőre csak biztató szavakat kapott, miszerint megvizsgálják, hogyan lehetne cseppfolyósított földgázt szállítani Kanada keleti partjaitól, ennek infrastruktúrája ugyanis egyelőre nincs kiépítve.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLítiumhiánytól szenvednek a nagy nyugati autógyártók, és más kulcsnyersanyagból is küszöbön a szűkösségMasszív beruházási hullám zajlik az akkumulátorgyártásban, de a későn kapcsoló európai és amerikai cégek lemaradnak a kínai cégeknél koncentrálódó nyersanyagokról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkForradalmi az amerikai klímavédelmi csomag, de az 1,5 fokos célt bukjuk veleTöbb amerikai elnök is nekifutott már, de ez az első alkalom, hogy egy klímacsomagot sikerült átnyomni a szenátuson. Ez nagy dolog, még ha sok baj is van a törvénnyel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJön ki a gödörből a német autógyártás, és a magyar gazdaságot is meglökhetiA VW és a Mercedes átvágta a gordiuszi csomót, drágábban ad el kevesebb autót. Ha tovább enyhül a chiphiány, az erős hátszelet adhat a teljes magyar gazdaságnak.

Vállalat akkumulátorgyártás autóipar Kanada kobalt lítium mercedes németország nikkel Volkswagen Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Jandó Zoltán
2022. november 30. 04:34 Pénz, Vállalat

Jelentősen drágulhatnak a magyar szállodák, kérdés, mi lesz a vendégekkel

Nagyon durva költségnövekedéssel szembesültek a szállodák. Sokan bezárnak, így szűkül a kínálat, ami a többieknek teret nyithat az áremelésre. Kérdés, meddig lesz, aki kifizesse.

Hajdu Miklós
2022. november 28. 18:28 Vállalat

Egyre több jel utal arra, hogy a kínai CATL akkumulátorgyár és a BMW együttműködik Debrecenben

A BMW nyáron letette debreceni gyárának alapkövét, majd kisvártatva a kínai CATL hatalmas beruházást jelentett be. A napokban ismét a BMW lépett, a bajor vállalat ugyanis akkumulátorok összeszerelésére alkalmas üzemmel egészíti ki debreceni beruházását.

Stubnya Bence
2022. november 28. 14:28 Támogatói tartalom, Vállalat

Ígéretes eredményekkel zárult a négynapos munkahét eddigi legnagyobb magyarországi kísérlete

Javult a hatékonysága és a munka-magánélet egyensúllyal való elégedettsége a Telekom dolgozóinak, akik négynapos munkahétre álltak át. Februártól a résztvevők számát duplázva folytatódik a tesztidőszak.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. december 2. 12:11 Világ

Fagyhalálra ítélné Putyin az ukrán városlakókat, folyamatos tűz alatt tartják az oroszok a civilek energiaellátását

Fél évbe is beletelhet, mire sikerül helyreállítani az ukrán energetikai infrastruktúrát, ami folyamatos orosz támadás alatt áll.

Bucsky Péter Buzder Gábor
2022. december 2. 09:57 Pénz, Támogatói tartalom

Felével csökkenhet a ház vagy lakás rezsije energetikai felújítással

Kevesen döntenek az energetikai korszerűsítés mellett, pedig akár 60-80 százalékos energiamegtakarítást is el lehet érni vele.

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 09:04 Világ

Németország sokkal több unión kívülről érkező bevándorlót szeretne

A munkaerőhiány egyre jobban visszaveti a gazdaságot, és az unión belüli bevándorlók-átköltözők nincsenek elegen a probléma enyhítésére.