Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. augusztus 16. 09:37 Vállalat, Világ

Bill Gates a nukleáris energiára teszi fel a lapjait, egy Magyarországon is termelő akkumulátorgyár már beszállt befektetőként

250 millió dollárt fektet a Magyarországon Komárom mellett hamarosan Iváncsán is akkumulátorgyárat üzemeltető dél-koreai SK csoport Bill Gates energetikai vállalkozásába, a TerraPowerbe, ami így összesen 750 millió dolláros befektetéssel folytatja kisméretű moduláris nukleáris reaktorok (SMR – small modular reactor) fejlesztését – írja a Reuters.

A befektetéssel az SK csoport 2021-es vállalását igyekszik teljesíteni, miszerint 2030-ig 200 millió tonnával csökkenti a szén-dioxid-kibocsátását. A vállalat szerint a kisméretű nukleáris reaktorok a jövőben versenyképes, a jelenleg elterjedt nukleáris erőműveknél jelentősebben olcsóbb alacsonykibocsátású energiaforrássá válhatnak.

Az SK Innovation egy koreai olajipari vállalatból nőtt ki, mára a legnagyobb koreai vegyipari és energetikai céggé vált. A Fortune Global 500 szerint az SK csoport a világ 117. legnagyobb vállalata árbevétel alapján.

“A nukleáris energia alapvető fontosságú része lesz az energetikai átállásnak” – mondta Kim Moohwan, az SK csoport holdingjának, az SK Inc. zöld befektetési központjának alelnöke. “Véleményünk szerint biztonságosságuk, gazdaságosságuk és technológiájuk alkalmazhatósága alapján is kiemelkedőek a TerraPower kisebb reaktorai ” – mondta.

A Gates által 2006-ban alapított cég a tőkeemelésből származó bevételt a nukleáris technológia fejlesztésének folytatására, valamint egy olyan eljárás kutatására fogja fordítani, amely nukleáris izotópokat alkalmaz új rákgyógyszerek kifejlesztésében.

A Bloomberg cikke szerint a kisméretű moduláris atomerőművek fejlesztése világszerte egyre nagyobb lendületet kap, mivel sokan látnak bennük nagy potenciált a kibocsátáscsökkentési célok elérése és az éghajlatváltozás elleni küzdelem szempontjából. A Nemzetközi Energiaügynökség szerint a nukleáris kapacitásoknak meg kell duplázódniuk ahhoz, hogy a világ az évszázad közepére elérje a nettó nulla kibocsátást*Ez leegyszerűsítve azt az állapotot jelzi, amikor az emberi tevékenységből származó károsanyag-kibocsátást különféle módszerekkel ellensúlyozzák, azaz végső soron nettó értelemben karbonsemleges az egyenleg. .

A tervek szerint a TerraPower reaktorait üzemekben gyártanák, majd onnan szállítanák ki arra a helyszínre, ahol üzembe helyeznék őket. Ezzel egyszerre lehetne a költségeket csökkenteni, és megakadályozni az építkezések esetleges elhúzódását.

Az első tesztüzem egy bezárt wyomingi szénbánya területén kezdődhet meg 2028-ban. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint világszerte több mint 70 kisméretű moduláris reaktoros projekt indult el. Kim Moohwan szerint az SK piackutatások alapján arra számít, hogy 2050-re a kisebb reaktorok teszik majd ki a globális nukleáris kapacitások több mint felét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyetlen országban tudnak olcsón atomerőművet építeni, de még ott is lemondtak rólaMíg a fejlett világban egyre drágább, Dél-Koreában csökken az atomerőművek fajlagos költsége. Ám az ezt lehetővé tevő központosított rendszer a korrupció melegágyává vált.

Vállalat Világ atomreaktor bill gates dél-korea nukleáris energia SK Innovation Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2022. szeptember 27. 04:34 Adat, Vállalat

Mennyivel olcsóbbak az árstopos magyar termékek, mint a szabadpiaci szlovák áruk?

Megnéztünk a szlovák és a magyar Lidl árait, látszik-e rajtuk, hogy az árstop miatti veszteséget hogyan kompenzálják.

Hajdu Miklós
2022. szeptember 23. 12:55 Vállalat

A Volkswagen kivonulhat Kelet-Európából a gázárak miatt

A drága és bizonytalan energiaellátás kedvezőtlen feltételeket teremt a feldolgozóiparnak Európában.

Jandó Zoltán Stubnya Bence
2022. szeptember 23. 04:34 Vállalat

Lehet, hogy nincs, de legalább olcsó: nem nagyon volt realitása a hatósági ár eltörlésének

A legnehezebb időszakot túlélte az árstop. A Mol nyeresége alacsonyabb, de még mindig magas lehet, a kisebb kutak üzleti helyzete tovább romlik, az áruhiány pedig marad.

Fontos

Avatar
2022. szeptember 26. 16:23 Világ

Nem a jobboldal nyert nagyot, a baloldal bukott hatalmasat Olaszországban

A három jobboldali párt stabil parlamenti többsége a néhány százalékos javításuk mellett elsősorban a baloldal megosztottságának köszönhető.

Fenyő D. György
2022. szeptember 26. 14:27 Élet, Közélet

Nagyságrendekkel kevesebb tananyagot kellene megtanítani az iskolában

Sok idő szabadulhat így fel, amit képességfejlesztésre lehet fordítani. Ha valaki nem képes szöveget értelmezni, akkor nemcsak egy új tudományt, hanem szakmát sem tud elsajátítani.

Pálos Máté Hajdu Miklós
2022. szeptember 26. 04:24 Adat

Az abortusz egyre inkább a 24 év alattiak tapasztalata Magyarországon

Bár a sajtóban csak szívhangtörvény néven elhíresült rendelet több mint egy hete hatályos, mégsem egyértelmű, pontosan mi lenne az orvosok jogszabályi kötelessége, ahogy az sem, mire számíthatnak a várandós nők.

Ne hagyd ki