Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. augusztus 10. 14:54 Vállalat, Világ

Bezárnak a csemegepultok, mert nincs ember, aki kiszolgálná a vevőket Németországban

A német élelmiszerboltokban a vevők egyre gyakrabban találkoznak olyan feliratokkal, amelyek arról tájékoztatják őket, hogy a nyitvatartási és kiszolgálási időket kénytelenek „a körülményekhez igazítani”. A kamionsofőrök és a reptéri kiszolgáló személyzet után itt az újabb szektor, amelyben a munkaerőhiány mindennapos gondokat kezd okozni.

A német lapok szerint (például itt) a helyzet kritikus lett, és általános a jelenség. A leglátványosabban mégis ott érhető jelenleg tetten, ahol nemcsak előre csomagolt polcos árukat tartanak, hanem pultból is árulnak, jellemzően húsokat, sajtokat vagy pékárut.

A boltok mára eljutottak oda, hogy ezeket a pultokat gyakran nem tudják nyitva tartani, mert nincs emberük arra, hogy a vevőket kiszolgálják. Helyi beszámolók szerint nem ritka például, hogy a csemegepult csak 13 óráig érhető el, mert amint a reggeli műszakos dolgozó hazamegy, nincs helyette délutános kolléga.

A jelenség a vevőknek bosszantó lehet, gazdasági oldalról azonban fontosabb, hogy az üzletláncok komoly bevételcsökkenést szenvednek el a hasonló kényszerű korlátozások miatt. A megoldás rövid távon nem is látszik, mert egy-egy helyre gyakran hónapokig kell keresni az új alkalmazottakat, és ez általában olyan szakmunka, amelyre bárkit nem lehet azonnal felvenni.

A nagy elvándorlásra a boltláncok megpróbálnak fizetésemeléssel reagálni, de ennek egyrészt az a hatása, hogy a pénzügyileg erős láncok fölénybe kerülnek a piacon, másrészt viszont a jelenlegi inflációs környezetben nagyon nehéz olyan mértékben fizetést emelni, amelynek komolyabb megtartó hatása van.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVisszafogták a vásárlásaikat a németek, árcsökkentést kényszerítve a boltokraRekordzuhanásban van Németországban a kiskereskedelmi forgalom.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉrdemes jobban figyelni, hogy a polcra kiírt árat számolja-e a pénztárgépTöbbnyire egyszerű oka van annak, ha a két érték nem stimmel, és könnyen érthető, hogy miért lett gyakoribb a jelenség.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kis boltos fog tönkremenni, ha a drágulás miatt spórolnod kellHa a lakosság kevesebb élelmiszert vesz, az egyébként is vergődő kis boltok megoldhatatlan üzleti feladattal találják szembe magukat.

Vállalat Világ csemegepult élelmiszer kiskereskedelem munkaerőhiány németország Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2022. szeptember 27. 04:34 Adat, Vállalat

Mennyivel olcsóbbak az árstopos magyar termékek, mint a szabadpiaci szlovák áruk?

Megnéztünk a szlovák és a magyar Lidl árait, látszik-e rajtuk, hogy az árstop miatti veszteséget hogyan kompenzálják.

Hajdu Miklós
2022. szeptember 23. 12:55 Vállalat

A Volkswagen kivonulhat Kelet-Európából a gázárak miatt

A drága és bizonytalan energiaellátás kedvezőtlen feltételeket teremt a feldolgozóiparnak Európában.

Jandó Zoltán Stubnya Bence
2022. szeptember 23. 04:34 Vállalat

Lehet, hogy nincs, de legalább olcsó: nem nagyon volt realitása a hatósági ár eltörlésének

A legnehezebb időszakot túlélte az árstop. A Mol nyeresége alacsonyabb, de még mindig magas lehet, a kisebb kutak üzleti helyzete tovább romlik, az áruhiány pedig marad.

Fontos

Avatar
2022. szeptember 26. 16:23 Világ

Nem a jobboldal nyert nagyot, a baloldal bukott hatalmasat Olaszországban

A három jobboldali párt stabil parlamenti többsége a néhány százalékos javításuk mellett elsősorban a baloldal megosztottságának köszönhető.

Fenyő D. György
2022. szeptember 26. 14:27 Élet, Közélet

Nagyságrendekkel kevesebb tananyagot kellene megtanítani az iskolában

Sok idő szabadulhat így fel, amit képességfejlesztésre lehet fordítani. Ha valaki nem képes szöveget értelmezni, akkor nemcsak egy új tudományt, hanem szakmát sem tud elsajátítani.

Pálos Máté Hajdu Miklós
2022. szeptember 26. 04:24 Adat

Az abortusz egyre inkább a 24 év alattiak tapasztalata Magyarországon

Bár a sajtóban csak szívhangtörvény néven elhíresült rendelet több mint egy hete hatályos, mégsem egyértelmű, pontosan mi lenne az orvosok jogszabályi kötelessége, ahogy az sem, mire számíthatnak a várandós nők.

Ne hagyd ki