Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. augusztus 10. 14:54 Vállalat, Világ

Bezárnak a csemegepultok, mert nincs ember, aki kiszolgálná a vevőket Németországban

A német élelmiszerboltokban a vevők egyre gyakrabban találkoznak olyan feliratokkal, amelyek arról tájékoztatják őket, hogy a nyitvatartási és kiszolgálási időket kénytelenek „a körülményekhez igazítani”. A kamionsofőrök és a reptéri kiszolgáló személyzet után itt az újabb szektor, amelyben a munkaerőhiány mindennapos gondokat kezd okozni.

A német lapok szerint (például itt) a helyzet kritikus lett, és általános a jelenség. A leglátványosabban mégis ott érhető jelenleg tetten, ahol nemcsak előre csomagolt polcos árukat tartanak, hanem pultból is árulnak, jellemzően húsokat, sajtokat vagy pékárut.

A boltok mára eljutottak oda, hogy ezeket a pultokat gyakran nem tudják nyitva tartani, mert nincs emberük arra, hogy a vevőket kiszolgálják. Helyi beszámolók szerint nem ritka például, hogy a csemegepult csak 13 óráig érhető el, mert amint a reggeli műszakos dolgozó hazamegy, nincs helyette délutános kolléga.

A jelenség a vevőknek bosszantó lehet, gazdasági oldalról azonban fontosabb, hogy az üzletláncok komoly bevételcsökkenést szenvednek el a hasonló kényszerű korlátozások miatt. A megoldás rövid távon nem is látszik, mert egy-egy helyre gyakran hónapokig kell keresni az új alkalmazottakat, és ez általában olyan szakmunka, amelyre bárkit nem lehet azonnal felvenni.

A nagy elvándorlásra a boltláncok megpróbálnak fizetésemeléssel reagálni, de ennek egyrészt az a hatása, hogy a pénzügyileg erős láncok fölénybe kerülnek a piacon, másrészt viszont a jelenlegi inflációs környezetben nagyon nehéz olyan mértékben fizetést emelni, amelynek komolyabb megtartó hatása van.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVisszafogták a vásárlásaikat a németek, árcsökkentést kényszerítve a boltokraRekordzuhanásban van Németországban a kiskereskedelmi forgalom.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉrdemes jobban figyelni, hogy a polcra kiírt árat számolja-e a pénztárgépTöbbnyire egyszerű oka van annak, ha a két érték nem stimmel, és könnyen érthető, hogy miért lett gyakoribb a jelenség.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kis boltos fog tönkremenni, ha a drágulás miatt spórolnod kellHa a lakosság kevesebb élelmiszert vesz, az egyébként is vergődő kis boltok megoldhatatlan üzleti feladattal találják szembe magukat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ csemegepult élelmiszer kiskereskedelem munkaerőhiány németország Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.