Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. augusztus 10. 14:54 Vállalat, Világ

Bezárnak a csemegepultok, mert nincs ember, aki kiszolgálná a vevőket Németországban

A német élelmiszerboltokban a vevők egyre gyakrabban találkoznak olyan feliratokkal, amelyek arról tájékoztatják őket, hogy a nyitvatartási és kiszolgálási időket kénytelenek „a körülményekhez igazítani”. A kamionsofőrök és a reptéri kiszolgáló személyzet után itt az újabb szektor, amelyben a munkaerőhiány mindennapos gondokat kezd okozni.

A német lapok szerint (például itt) a helyzet kritikus lett, és általános a jelenség. A leglátványosabban mégis ott érhető jelenleg tetten, ahol nemcsak előre csomagolt polcos árukat tartanak, hanem pultból is árulnak, jellemzően húsokat, sajtokat vagy pékárut.

A boltok mára eljutottak oda, hogy ezeket a pultokat gyakran nem tudják nyitva tartani, mert nincs emberük arra, hogy a vevőket kiszolgálják. Helyi beszámolók szerint nem ritka például, hogy a csemegepult csak 13 óráig érhető el, mert amint a reggeli műszakos dolgozó hazamegy, nincs helyette délutános kolléga.

A jelenség a vevőknek bosszantó lehet, gazdasági oldalról azonban fontosabb, hogy az üzletláncok komoly bevételcsökkenést szenvednek el a hasonló kényszerű korlátozások miatt. A megoldás rövid távon nem is látszik, mert egy-egy helyre gyakran hónapokig kell keresni az új alkalmazottakat, és ez általában olyan szakmunka, amelyre bárkit nem lehet azonnal felvenni.

A nagy elvándorlásra a boltláncok megpróbálnak fizetésemeléssel reagálni, de ennek egyrészt az a hatása, hogy a pénzügyileg erős láncok fölénybe kerülnek a piacon, másrészt viszont a jelenlegi inflációs környezetben nagyon nehéz olyan mértékben fizetést emelni, amelynek komolyabb megtartó hatása van.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVisszafogták a vásárlásaikat a németek, árcsökkentést kényszerítve a boltokraRekordzuhanásban van Németországban a kiskereskedelmi forgalom.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉrdemes jobban figyelni, hogy a polcra kiírt árat számolja-e a pénztárgépTöbbnyire egyszerű oka van annak, ha a két érték nem stimmel, és könnyen érthető, hogy miért lett gyakoribb a jelenség.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kis boltos fog tönkremenni, ha a drágulás miatt spórolnod kellHa a lakosság kevesebb élelmiszert vesz, az egyébként is vergődő kis boltok megoldhatatlan üzleti feladattal találják szembe magukat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ csemegepult élelmiszer kiskereskedelem munkaerőhiány németország Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Debreczeni Anna
2023. szeptember 28. 13:22 Támogatói tartalom, Vállalat

Az Excel-mentes pénzügy még a jövő zenéje, de már elindultunk felé

Automatizációra, a kollégák képzésére és riportingra terveznek a legtöbbet költeni a CFO-k a következő években

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 28. 12:02 Vállalat, Világ

Rendőri felügyelet alá került az egykor második leggazdagabb kínai üzletember, szintet léphet a kínai ingatlanpiac válsága

Rendőri fellügyelet alatt van az Evergrande alapító-vezére, a Country Garden gigantikus veszteséget fog elszenvedni, a hitelezők futhatnak a pénzük után.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 28. 04:34 Vállalat

Logisztikai nyűgből kovácsolt sikeres, profitot termelő vállalkozást a magyar Booklog

A könyvkiadás és -kereskedelem sokszor rögtönzött raktározási megoldásain igyekezett javítani Banyó Péter és Banyó Tamás, aminek egy logisztikai cég alapítása lett a vége.

Fontos

Kolozsi Ádám
2023. október 1. 12:20 Világ

Minden Ficónak kedvez a szlovák választások után, de az ország sorsa a harmadik számú párton múlik

Hét pártcsoport jut be a pozsonyi parlamentbe, a legnagyobb meglepetés a szélsőjobbos Republika kiesése.

Pálos Máté
2023. október 1. 04:34 Közélet

Így leszünk sportoló nemzet: 9 év alatt több mint 40 iskolai tornaterem épült 21 milliárdból, a legszegényebbek pont kimaradtak

Miközben pörögnek a sportra az állami százmilliárdok, végül csak felépült több tucat tornaterem is, és ugyan az arlói iskolások mégsem kapják meg a megígért tornatermet, így már "csak" mintegy 200 tornaterem nélküli iskola lehet az országban.

Dr. Rékassy Balázs
2023. szeptember 30. 17:08 Élet, Közélet

Vadkapitalista és kommunista egészségügy együttélése mindenki számára vesztes helyzetet teremt

Az elmúlt pár év egészségpolitikai intézkedései nyomán a magasabb fizetések mellett a szolgáltatások színvonala nem lett jobb, a közhangulat javulása se érződik, és az ellátottak száma sem nőtt.