Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. július 15. 12:29 Vállalat

Egyre több cég segíti üzemanyag-utalványokkal a dolgozóit Németországban

Egyre gyakoribb, hogy tankolásra jogosító utalványokat kapnak a német dolgozók a munkahelyeiken a t-online cikke szerint. A támogatás leginkább az ingázók helyzetén hivatott javítani, akiket különösen rosszul érintenek az Ukrajna elleni orosz támadás óta még inkább elszállt benzinárak. Az Ifo konjunktúrakutató intézet felmérése szerint az egyébként szokatlan hozzájárulást most már szinte minden harmadik vállalkozás biztosítja, elsősorban a kis és közepes méretű ipari és kereskedelmi cégeknél elterjedt.

Julia Freuding, az Ifo szakértője hozzátette, hogy a cégek mintegy ötöde egyszeri, akár kifejezetten az útiköltségekhez kötődő kifizetésekkel is igyekszik csillapítani a munkába járás anyagi terhein, és hasonló arányban vannak a tömegközlekedés igénybevételét támogató vállalkozások. Mindezeken felül a munkáltatók döntő része a korábban tervezett fizetésemeléseket és jutalmakat is várhatóan megadja idén az alkalmazottainak.

Igaz, az emeléseket a minimálbér növelése is kikényszerítheti, és tovább árnyalja a képet, hogy a cégek nagyságrendileg tíz százalékánál gondot okoz a fizetések megemelése, illetve a prémiumok kifizetése. Kérdéses, hogy ez az arány változik-e a későbbiekben, az Ifo vállalatvezetői várakozásokon alapuló konjunktúramutatója a múlt hónapban ugyanis romló üzleti klímát jelzett, elsősorban a gázellátással kapcsolatos aggodalmak miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz olcsó orosz olaj menti meg Orbánék benzinárstopjátA nagykereskedelmi piacon az árstop miatt tízmilliárdokat bukó Mol az orosz olajra épülő finomítói tevékenység megugró hasznából fedezheti ezt a veszteséget.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem a gáznál a legfájdalmasabb a szakítás OroszországgalVéget ér a szabad energiakereskedelem korszaka, de az Oroszországgal való szakítást nehezíti, hogy akad a földgáznál nehezebben beszerezhető energiahordozó is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk5 hónap alatt 42 milliárdot bukott az állam azon, hogy hatósági árassá tette az üzemanyagotA korábban Európában relatív drágának számító magyar üzemanyagárak harmadával maradnak el az uniós átlagtól, ezzel ösztönözve a többletfogyasztást és így az áfabevételeket.

Vállalat benzinár infláció munkáltató németország üzemanyagár Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Jandó Zoltán
2022. november 25. 04:34 Pénz, Vállalat

Sokkal gyorsabban fogy a gáz Magyarországon, mint más országokban

Visszaesett az import, miközben nőtt a kivitel. A mostani helyzet rávilágít arra az általános tévhitre, hogy a magyar tárolókban lévő gáz a mienk.

Torontáli Zoltán
2022. november 24. 16:04 Vállalat, Világ

Néha nem jön az olaj, megint látszik a Barátság vezeték kockázata

Minden érintettnek az az érdeke, hogy az orosz olaj eljusson Kelet-Európába, de a háború olyan szakaszba lépett, amikor ez már egyáltalán nem garantálható.

Bucsky Péter
2022. november 23. 13:16 Támogatói tartalom, Tech, Vállalat

Kisvállalkozások a kiberbűnözők célkeresztjében

A koronavírus-járvány óta háromszorosára növekedett a kibertámadások száma. A támadások automatizációja és a hibrid munkavégzés terjedése miatt egyre nagyobb a digitális vállalati szolgáltatások fenyegetettsége is. A vállalkozások kiberbiztonsági kérdésekben ma már a nagy technológiai cégek szakembereit is segítségül hívhatják.

Fontos

Nagy Zsolt
2022. november 25. 09:03 Tech, Világ

Az oroszok a világ legfejlettebb elektronikai haditechnikáját vitték Ukrajnába, rá is faragtak

Az invázió első napjaiban lehengerlő erőt mutatott az orosz elektronikai hadviselés. Túlságosan erőset.

Stubnya Bence
2022. november 24. 18:33 Pénz, Világ

Nagyon szerette volna idén lezárni a kormány az EU-s pénzek körüli kavarást, de áthúzódhat az ügy 2023-ra

A magyar kormánynak a devizában fizetendő megdrágult energiaimport miatt is fontos lett volna az idei megegyezés, most viszont úgy tűnik, hogy jövőre is folytatódhat az alkudozás.

Stubnya Bence
2022. november 24. 13:17 Adat

Először haladta meg idén az infláció a béremelések tempóját szeptemberben

Augusztus után szeptemberben is nőttek éves alapon az átlagos béremelések, de a gyorsuló inflációval nem tudták tartani a lépést.