Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. július 15. 12:29 Vállalat

Egyre több cég segíti üzemanyag-utalványokkal a dolgozóit Németországban

Egyre gyakoribb, hogy tankolásra jogosító utalványokat kapnak a német dolgozók a munkahelyeiken a t-online cikke szerint. A támogatás leginkább az ingázók helyzetén hivatott javítani, akiket különösen rosszul érintenek az Ukrajna elleni orosz támadás óta még inkább elszállt benzinárak. Az Ifo konjunktúrakutató intézet felmérése szerint az egyébként szokatlan hozzájárulást most már szinte minden harmadik vállalkozás biztosítja, elsősorban a kis és közepes méretű ipari és kereskedelmi cégeknél elterjedt.

Julia Freuding, az Ifo szakértője hozzátette, hogy a cégek mintegy ötöde egyszeri, akár kifejezetten az útiköltségekhez kötődő kifizetésekkel is igyekszik csillapítani a munkába járás anyagi terhein, és hasonló arányban vannak a tömegközlekedés igénybevételét támogató vállalkozások. Mindezeken felül a munkáltatók döntő része a korábban tervezett fizetésemeléseket és jutalmakat is várhatóan megadja idén az alkalmazottainak.

Igaz, az emeléseket a minimálbér növelése is kikényszerítheti, és tovább árnyalja a képet, hogy a cégek nagyságrendileg tíz százalékánál gondot okoz a fizetések megemelése, illetve a prémiumok kifizetése. Kérdéses, hogy ez az arány változik-e a későbbiekben, az Ifo vállalatvezetői várakozásokon alapuló konjunktúramutatója a múlt hónapban ugyanis romló üzleti klímát jelzett, elsősorban a gázellátással kapcsolatos aggodalmak miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz olcsó orosz olaj menti meg Orbánék benzinárstopjátA nagykereskedelmi piacon az árstop miatt tízmilliárdokat bukó Mol az orosz olajra épülő finomítói tevékenység megugró hasznából fedezheti ezt a veszteséget.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem a gáznál a legfájdalmasabb a szakítás OroszországgalVéget ér a szabad energiakereskedelem korszaka, de az Oroszországgal való szakítást nehezíti, hogy akad a földgáznál nehezebben beszerezhető energiahordozó is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk5 hónap alatt 42 milliárdot bukott az állam azon, hogy hatósági árassá tette az üzemanyagotA korábban Európában relatív drágának számító magyar üzemanyagárak harmadával maradnak el az uniós átlagtól, ezzel ösztönözve a többletfogyasztást és így az áfabevételeket.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat benzinár infláció munkáltató németország üzemanyagár Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.