Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. június 3. 08:57 Vállalat, Világ

Ennek is van határa, nem lehet mindenki élelmiszerfutár

A német Zeit Online terjedelmes cikkben mutatja be, mi történik akkor, amikor az ételt és élelmiszert házhoz szállító futárok piacát a szereplők túltolják. A lap szerint Németországban öldöklő lett a verseny, a cégek még nem termelnek profitot, túl sok lett a futár, elkezdődtek az elbocsátások, illetve a szerződésbontások.

Az egyébként is zsúfolt német piacra az elmúlt két évben olyan speciálisabb szolgáltatást nyújtó cégek is beléptek, mint a török alapítású Getir, a Gorillas vagy a Flink, amelyek azt vállalják, hogy extra rövid idő alatt, jellemzően 10-20 percen belül kiviszik az online megrendelt élelmiszereket (tehát elsősorban nem a meleg ételeket) a vásárlónak. Ezek a szolgáltatók általában sok kisebb lokális raktárból szállítanak ki, és rendszerint elektromos bicikliket használnak – azaz jóval összetettebb és tőkeigényesebb modellben dolgoznak, mint a nálunk ismertebb hagyományos ételfutár cégek.

A Zeit arra emlékeztet, hogy ez a piac a klasszikus startup vállalkozói jellemzőket hordozza magán: a befektetők annak ellenére is öntötték eddig a pénzt a cégekbe, hogy azok üzleti értelemben még csak távoli ígéretek – nyereséget nem termelnek, amíg el nem érik a megfelelő méretet. A probléma is klasszikus: egyszerre olyan sok vállalkozás fut versenyt, hogy mindegyik biztosan nem fogja elérni a megfelelő méretet, azaz előbb-utóbb tönkre fog menni.

Az élelmiszer-kiskereskedelem hagyományos üzleteket fenntartó nagy szereplői legfeljebb pár százalékos árbevétel-arányos nyereséggel működnek, a modell lényege pont az, hogy nagyon sok árut adnak el kis nyereséggel, amely végül értelmezhető profittá adódik össze. A házhoz szállítás viszont ma még messze nem közelíti meg ezt a forgalmat, ám a futárcégeknek ennek ellenére is meg kell fizetni azokat az alkalmazottakat, akik a raktárakban összekészítik a megrendeléseket és azokat, akik kiszállítják az árut.

A Zeit azt írja, hogy az élelmiszer-kiszállítás egy feneketlen kút, amely egyre falja a befektetők pénzét. A Gorillas négy országban is beszünteti a tevékenységét, elküld 300 alkalmazottat, és újabb nagy tőkeemelés kell ahhoz, hogy tovább működhessen. A cég tájékoztatása szerint a 230 lokális raktárából jelenleg csak 25 nyereséges.

A Zeit szerint a Getir jobb pozícióban van, mert a társaság márciusban kapott egy 700 millió eurós injekciót, a Flink pedig azért tűnik stabilabbnak, mert a Rewe csoporthoz kötődő befektetői háttere van. Érdekesség, hogy természetesen a Rewének is megvan a saját élelmiszer-házhozszállító szolgáltatása, de az a nálunk is ismert klasszikusabb formában működik, hosszabb kiszállítási időkkel és a meglévő raktárakra-üzletekre támaszkodva.

A lap megszólaltatja a Commerzbank befektetési szakértőjét, Markus Wallnert, aki erősen kérdésesnek tartja, hogy a Gorillas-Getir-Flink-féle üzleti modell a jövőben nyereséges lehet. A lokális raktárak hálózatának kiépítése ugyanis rengeteg tőkét köt le és magasan tartja a költségeket.

Wallner arra hívja fel a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány időszaka alatt a hasonló cégek óriásit növekedtek, de most, hogy a járvány miatti korlátozások jelentős részét feloldották, ezek növekedése is lelassult. A gyorsuló infláció miatt ráadásul kamatemelési periódus indult, és ilyen időkben a tőzsde büntetni kezdi azokat a papírokat, amelyek mögött nincsenek nyereséget termelő cégek. Erre ad példát a Delivery Hero, a berlini társaság részvényeinek árfolyama rövid idő alatt 137 euróról 30 euró alá esett.

A verseny most válik öldöklővé, mert egyszerre kellene növelni az ügyfélkört és elégedetten tartani a befektetőket, utóbbi azonban nehezen fog menni, mert a cégek továbbra is nagy árengedményekkel próbálják magukhoz csábítani a vásárlókat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKözelít Magyarországhoz, Bécsben is nyit a futárcég, amely tíz perc alatt kiszállít mindentA Gorillas egy felvásárlás kapcsán kerül Bécsbe.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ élelmiszer Flink futár Getir Gorillas németország szállítás Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.