Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. május 16. 14:02 Vállalat

Állami segítségben bízik az MVM, ha bajba kerülne a rezsicsökkentés miatt

„Az MVM Zrt. egyedüli részvényese, a Magyar Állam 2021 végén 208 milliárd forint összegű alaptőkeemelést hajtott végre az MVM Zrt-ben. (…) Az MVM Csoport vezetésének várakozása szerint – tekintettel az MVM Csoport hazai energiaellátásban és nemzetgazdaságban betöltött kritikus szerepére – az egyedüli részvényes a továbbiakban is kiemelt figyelmet fog arra fordítani, hogy az MVM Csoport működési és gazdálkodási stabilitása a megváltozott helyzetben is biztosított legyen”.

Így fogalmazta meg virágnyelven éves beszámolójában az állami energiaóriás, hogy kormányzati segítséget vár, ha bajba kerülne az elszálló gázárak miatt. Erre már csak azért is sor kerülhet, mert miközben a vállalat földgázeladásainak egy jelentős része a piacinál jóval alacsonyabb hatósági (rezsicsökkentett) áron valósul meg, a gázbeszerzéssel foglalkozó leányvállalat piaci vagy esetenként akár annál is magasabb árat fizethet a Gazpromnak az energiahordozóért. Az orosz importgáz ára az idén négy-hatszorosa volt a lakossági díjnak, ami a háztartások évi 3-4 milliárd köbméteres felhasználása mellett ezermilliárdos nagyságrendű veszteséget eredményezhet.

Nem csoda, hogy az MVM éves jelentésében többször visszatért a témára. A csoport beszámolójában külön fejezetben foglalkoztak az orosz-ukrán háborúval. Ebben pedig egyértelműen jelezték, hogy a részben már korábban elszálló, de a konfliktus hatására tovább emelkedő energiaárak „befolyásolják az MVM Csoport eredményességét, finanszírozási igényét”. A cég vezetői emiatt folyamatosan monitorozzák a gazdasági helyzetet, illetve „az illetékes kormányzati szervekkel rendszeresen egyeztetnek a szükséges intézkedésekről annak érdekében, hogy az MVM Csoport feladatait, illetve szerződéses kötelezettségeit teljesíteni tudja”.

A rezsicsökkentett és a piaci ár közötti különbség pedig ezeken az egyeztetéseken kiemelt téma,

legalábbis az MVM fontosnak tartotta külön is kiemelni, hogy erről a kérdésről is beszélgetnek a kabinet képviselőivel. A beszámolóban ennél a pontnál jelezték, hogy a „társaságcsoport folyamatosan készít likviditási terveket és szükség esetén megteszi a lépéseket a finanszírozási kapacitások bővítése érdekében”. A bevezetőben idézett mondatok alapján ez a bővítés valósulhat meg a cégvezetés várakozásai szerint az egyedüli részvényes, tehát az állam aktív részvételével, ami további tőkeemelést sejtet.

Az MVM egyébként a beszámolóban azt is kiemelte, hogy az orosz gázszállításokkal az éves jelentés elkészítéséig – tehát április végéig – nem volt probléma, a Gazprom Export a szerződéses kötelezettségeinek megfelelő módon szállítja a földgázt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBrutálisan drágán jön az orosz gáz MagyarországraFebruárban még az aktuális piaci árnál is sokkal többet fizettünk az orosz gázért. Ha az egészet a lakosság vásárolja meg, akkor csak ebben az egy hónapban 140 milliárdot bukhatott az állam.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat gázár mvm tőkeemelés Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.