Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. május 10. 11:41 Élet, Vállalat

Olyan jól keresett a futár, hogy a finn hatóságok inkább nem adtak neki letelepedési engedélyt

Muhammed Musah egyéni vállalkozóként dolgozott a Wolt ételkiszállító cégnél futárként, átlagos havi keresete az elmúlt évben meghaladta az 5600 eurót, vagyis jelenlegi árfolyamon durván 2,1 millió forintot – és épp a magas keresete miatt vonták be a férfi letelepedési engedélyét.

Musah Ghánában született, vegyészmérnöki végzettségét viszont már Finnországban szerezte meg, 4 éve él az országban. A szakmájában nem tudott elhelyezkedni, de a feleségét és három gyerekét szerette volna Finnországba hozni, így futárnak állt. A finn bevándorlási szabályok szerint egy öt fős családnak havonta legalább 2900 eurós fizetést kell tudnia kitermelni nettóban. Musah olyan munkalehetőséget keresett, amivel ezt az összeget elő tudta teremteni.

Az egyéni vállalkozóként tevékenykedő Musah ügyét a finn bevándorlási hivatal továbbirányította a helyi munkaügyi hivatalnak, amely az átvilágítás során irreálisan magasnak találta a férfi által megkeresett összeget, szerintük ez hosszútávon nem fenntartható futárkodással, és elutasították a letelepedési kérelmét.

A sztorit a finn közmédia írta meg, amely Musah ügyének hivatalos dokumentációjába is betekintett.

Musah minden banki kimutatást, könyvelést beadott. Állítása szerint az összeget úgy kereste meg, hogy a saját autójával minimum heti öt nap dolgozott legalább 12 órán át, a napi célja 200 euró megkeresése volt, ez néha kevesebb, néha több volt. A férfi saját bevallása szerint eddig 6 ezer eurót költött a családja letelepedéséhez szükséges papírok beszerzésére. Felesége és gyerekei Ghánából Nigériába utaztak, ahol van nagykövetsége Finnországnak, hogy ezzel is gyorsítsák a folyamatot.

A munkaügyi hivatal szerint viszont a Wolt által közölt számokhoz képest is magas Musah keresete, hiszen még a 4000 eurós egyhavi juttatást is nagyon kevés futár képes csak elérni. Ugyanakkor a finn médiában keringenek történetek 9000 eurós havi juttatásról is ételfutároknak. 

Mivel Musah feltett szándéka, hogy gyermekeit, akiket tavaly nyár óta nem látott, Finnországban nevelje és iskoláztassa, az ügyet jogi útra tereli. Ügyvédje tanácsára egy étterem alkalmazottja lett, és csak “szabadidejében” szállít ki ételt. Havi keresete így visszaesett, de a jogi esélyei arra, hogy a családjával legyen Finnországban, nőttek. Az ügyvéd szerint a hatóságok hozzáállása az utóbbi időben megváltozott az ilyen jellegű kérelmek elbírálásával kapcsolatban, ám az még őt is meglepte, hogy Musah kérelmét simán egy gyanúra alapozva utasították el, amit nem is vizsgáltak ki. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért nem alkalmazott az ételfutár, ha több jel szerint is annak tűnik?Egyre inkább érdemes feltenni a kérdést nálunk is, hiszen a Netpincér és a Wolt most már az ország nagy munkaadója lehetne, de persze nem az.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA világ legnagyobb ételkiszállító cégei küzdenek egymással a magyar piaconAz amerikai piac csaknem 60 százalékát uraló cég veszi meg a Woltot, így már a világ harmadik és negyedik legnagyobb szereplői állnak a két vezető hazai szolgáltató mögött.

Élet Vállalat ételkiszállítás Wolt Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Avatar
2022. május 25. 13:34 Élet

Kétszer akkora erővel csap le az infláció a szegényebb brit háztartásokra, mint a gazdagokéra

70 százalékkal többet fizetnek a rezsiért, mint tavaly ilyenkor, az év második felében újabb nagy áremelés jöhet.

Torontáli Zoltán
2022. május 21. 17:04 Élet, Vállalat

Miért van egyre többször áruhiány az élelmiszerboltokban?

A bolt nem kap árut a nagykertől, mert az nem kap a gyártótól, mert az nem jut alapanyaghoz vagy nem tudja becsomagolni, esetleg elszállíttatni. Látványos lett a kereskedelem válsága.

Banyár József
2022. május 19. 17:38 Élet, Pénz

Hogyan lehet biztosítani az életpálya pénzügyi egyensúlyát?

Napjainkban a generációs transzferek nem biztosítják szisztematikusan az életpálya termelési és fogyasztási egyensúlyát, ezért ezt társadalmi szinten kell megtervezni.

Fontos

Torontáli Zoltán
2022. május 26. 11:57 Pénz, Világ

Holnaptól már önrész nélkül is lakáshitelhez juthatnak a lengyelek

Elindult a fél éve összerakott nagy állami program, de a kritikusai szerint ez az idő pont elég volt ahhoz, hogy el is avuljon.

Avatar
2022. május 25. 15:25 Pénz

Valójában nincs plafon az idei államháztartási hiánynál

Mire számíthat Magyarország, ha mégis maradnak a maastrichti kritériumok?

Váczi István
2022. május 25. 11:31 Világ

Az a csoda, hogy az ukrán hadseregnek még jut üzemanyag

Nyolcvan százalékos importarány, fehérorosz és fekete-tengeri beszerzési útvonalak: Ukrajna üzemanyag-ellátása hihetetlenül sérülékeny volt a háború előtt.