Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. január 11. 13:09 Vállalat

Túlélheti a csődöt az idehaza is értékesített dél-koreai autómárka

Felcsillant a remény, hogy megmenekülhet a megszűnéstől a tavaly tavasz óta csődvédelem alatt álló SsangYong, amelynek autóival a magyar utakon is találkozhatunk. A dél-koreai hírügynökség és sajtó szerint az illetékes szöuli bíróság jóváhagyta, hogy az Edison Motors által vezetett konzorcium megvásárolja a vállalatot, aláírják az erről szóló megállapodást.

Eszerint a vevők közel 305 milliárd vont (jelenlegi árfolyamon nagyjából 11,5 milliárd forint) fizetnek a SsangYong eszközeiért, amely teljes egészében a vállalat hitelezőit illeti. Emellett az Edison kötelezettséget vállalt arra, hogy 50 milliárd vonos (közel kétmilliárd forint) tőkeinjekciót ad a SsangYongnak a működőképessége megőrzése érdekében.

A vállalat ugyanakkor bírósági felügyelet alatt marad, amíg maga a bíróság, valamint a társaság hitelezői jóvá nem hagyják az átszervezési tervet, amelyet március 1-jéig kell benyújtani. A hírek szerint a legnagyobb hitelezőt, a Koreai Fejlesztési Bankot nem lesz könnyű meggyőzni.

Ahogy korábban írtuk, a SsangYong 75 százalékos tulajdonosa, az indiai Mahindra & Mahindra már jó ideje szeretett volna megválni a tulajdonrészétől, vevőt azonban nem talált. Ezt követte a csődeljárás a súlyosan eladósodott cég életben tartása érdekében.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsődvédelem alá került a SsangYongÚjabb átalakítási program készül, de ha nem fogadják el, akkor legrosszabb esetben meg is szűnhet a márka.

Vállalat Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Váczi István
2022. május 26. 10:16 Adat, Vállalat

Miért rengeteg a kényszervállalkozó, ha alig találni dolgozót?

Már nem a munkanélküliség, hanem a túlságosan kötött munkahelyi körülmények vesznek rá sokakat saját vállalkozás indítására - na meg persze a kedvezőbb adózás.

Bucsky Péter
2022. május 25. 04:00 Közélet, Vállalat

Annyi pénzt öntött az állam a magyar startup ökoszisztémára, hogy az megfulladt

160 milliárdot költött a kockázati tőkepiacra a magyar állam, amivel sikeresen szorította ki a külföldi befektetőket. Ezzel sikerült elérnie, hogy Magyarország a régió startup-sereghajtója legyen.

Torontáli Zoltán
2022. május 24. 16:39 Pénz, Vállalat

Nem is az árstop, hanem az infláció fájhat a nagy boltoknak

A sarki bolt és a multi lánc működési modellje mára teljesen eltérő lett, de utóbbi sem védtelen az inflációs nyomás ellen.

Fontos

Stubnya Bence
2022. május 26. 17:38 Pénz

Nyugdíj- és minimálbéremelést jelentett be Putyin, de így is bezuhan idén az orosz jövedelmek értéke

Az előrejelzések szerint a megugró infláció miatt az emelésekkel együtt is 7,5 százalékkal csökkennek idén a reáljövedelmek Oroszországban.

Torontáli Zoltán
2022. május 26. 11:57 Pénz, Világ

Holnaptól már önrész nélkül is lakáshitelhez juthatnak a lengyelek

Elindult a fél éve összerakott nagy állami program, de a kritikusai szerint ez az idő pont elég volt ahhoz, hogy el is avuljon.

Jandó Zoltán
2022. május 26. 04:12 Pénz

Visszafizettél 20 milliót a 10 milliós hiteledből és még mindig tartozol 10 millióval – így állna egy frankhitel ma

A háború újabb durva pofont adott volna a frankhiteleseknek. Lemodelleztük, hogy állna most egy ilyen tartozás: a forintosítással sokat spóroltak a devizahitelesek, de a legjobb döntés a forinthitel volt.