Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. január 5. 11:55 Tech, Vállalat

Megjelent a traktor, amely felveti a kérdést: kell-e a földműveléshez a gazda?

A John Deere bemutatott egy új, teljesen önvezető traktort, amely hat pár kamerával pásztázza a környezetét, és működése közben rengeteg adatot gyűjt, amit aztán mesterséges intelligenciás alkalmazásokkal értékel. A 8R jelzésű traktor (amennyiben erre engedélyt kap) képes kimenni a földekre és ott elvégezni a munkát anélkül, hogy közben bármilyen utasítást adni kellene neki.

Az újdonság nem elsősorban az önvezetésben van, hanem a beépített mesterséges intelligencia alapú megoldásokban. A többé-kevésbé önvezető traktorok ma még főleg csak arra képesek, hogy nagyban segítsék a traktoros munkáját, a 8R azonban elboldogul vezető nélkül akkor is, ha a földeken a körülmények megváltoznak, vagy új akadályok keletkeznek.

Ennél is fontosabb lépésnek tűnik azonban, hogy a traktor a szántáskor-vetéskor a föld állapotát is folyamatosan vizsgálja, és abból olyan adatbázist épít, amelyre új földművelési javaslatokat dolgoz ki. A végső döntés egyelőre még mindig a gazda kezében van, de az irány egyértelműen az, hogy olyanok is irányíthassanak egy gazdaságot, akik nem feltétlenül szakemberek, csak a robottechnikára hagyatkoznak.

A John Deere 8R traktora. Fotó: AFP/Europress

A Wired magazinnak nyilatkozó szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a John Deere által így felépített adatbázisok természetesen nem a gazdák, hanem a traktorgyártó tulajdonában lesznek. Ennek következtében a John Deere lényegében arra törekszik, hogy a mezőgazdaság Facebookja legyen, azaz olyan, lehetőleg egyedülálló adatplatform legyen a birtokában, amelyre a gazdáknak égető szüksége lesz, és meg kell majd venniük az ahhoz való hozzáférést.

A cég azt mondja, hogy a gazdák kérhetik majd, hogy a földjeiken gyűjtött adatokat ne osszák meg, és így nem lesznek kiszolgáltatott helyzetben. Azt azonban elismeri, hogy a gazda ezentúl már nincs elválaszthatatlanul a munkaeszközéhez kötve. Elérkeztünk oda, hogy a munkaerőt és a gépet szétválasztották, a gazda nem feltétlenül szükséges a munkavégzéshez.

Tech Vállalat gazda John Deere mesterséges intelligencia mezőgazdaság önvezetés traktor Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Pálos Máté
2022. augusztus 10. 09:44 Tech

A gyártókon kívül senkinek sem jó, hogy három év után ki kell dobni a telefont, mégis nehéz változtatni

A nagy márkák többsége jelenleg még azt sem teszi meg, hogy elárulja a termékével kapcsolatban a betervezett életciklust.

Avatar
2022. augusztus 7. 04:34 Tech

2035-től ugyan villanyautóké lenne a főszerep Európában, de odáig eljutni nagyon nehéz lesz

2035-től nem lehet olyan új autót forgalomba helyezni az EU-ban, amit fosszilis üzemanyag hajt. A szabályozás elég szigorú, és a szakértők attól tartanak, hogy komoly véráldozatokkal fog járni.

Váczi István
2022. augusztus 1. 10:10 Tech, Világ

Nyugdíjazzák a vadászgépet, amelynek több mint fele lezuhant, mégis 60 éve szolgál

Húsz hónap alatt hat MiG-21-est veszített balesetekben az indiai légierő, de már meg vannak számlálva a problémás típus napjai az országban.

Fontos

Bőgel György
2022. augusztus 11. 18:03 Vállalat

Rengeteg magyar köszönheti munkahelyét a kiszervezéseknek, de megtörőben a lendület

Számos csapás érte a közelmúltban a nemzetközi gazdasági integrációt, a sokszereplős nemzetközi ellátási láncokat, felhívva a figyelmet a rendszer sebezhetőségére.

Stubnya Bence
2022. augusztus 11. 14:24 Világ

Forradalmi az amerikai klímavédelmi csomag, de az 1,5 fokos célt bukjuk vele

Több amerikai elnök is nekifutott már, de ez az első alkalom, hogy egy klímacsomagot sikerült átnyomni a szenátuson. Ez nagy dolog, még ha sok baj is van a törvénnyel.

Avatar
2022. augusztus 11. 04:34 Világ

Őrültség rakétákkal lőni Európa legnagyobb atomerőművét, de lehet-e Csernobil Zaporizzsjából?

Példa nélküli, hogy egy működő atomerőmű körül harcok dúljanak, a felek egymást vádolják azzal, hogy nukleáris katasztrófát kockáztatnak.