Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. január 5. 11:55 Tech, Vállalat

Megjelent a traktor, amely felveti a kérdést: kell-e a földműveléshez a gazda?

A John Deere bemutatott egy új, teljesen önvezető traktort, amely hat pár kamerával pásztázza a környezetét, és működése közben rengeteg adatot gyűjt, amit aztán mesterséges intelligenciás alkalmazásokkal értékel. A 8R jelzésű traktor (amennyiben erre engedélyt kap) képes kimenni a földekre és ott elvégezni a munkát anélkül, hogy közben bármilyen utasítást adni kellene neki.

Az újdonság nem elsősorban az önvezetésben van, hanem a beépített mesterséges intelligencia alapú megoldásokban. A többé-kevésbé önvezető traktorok ma még főleg csak arra képesek, hogy nagyban segítsék a traktoros munkáját, a 8R azonban elboldogul vezető nélkül akkor is, ha a földeken a körülmények megváltoznak, vagy új akadályok keletkeznek.

Ennél is fontosabb lépésnek tűnik azonban, hogy a traktor a szántáskor-vetéskor a föld állapotát is folyamatosan vizsgálja, és abból olyan adatbázist épít, amelyre új földművelési javaslatokat dolgoz ki. A végső döntés egyelőre még mindig a gazda kezében van, de az irány egyértelműen az, hogy olyanok is irányíthassanak egy gazdaságot, akik nem feltétlenül szakemberek, csak a robottechnikára hagyatkoznak.

A John Deere 8R traktora. Fotó: AFP/Europress

A Wired magazinnak nyilatkozó szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a John Deere által így felépített adatbázisok természetesen nem a gazdák, hanem a traktorgyártó tulajdonában lesznek. Ennek következtében a John Deere lényegében arra törekszik, hogy a mezőgazdaság Facebookja legyen, azaz olyan, lehetőleg egyedülálló adatplatform legyen a birtokában, amelyre a gazdáknak égető szüksége lesz, és meg kell majd venniük az ahhoz való hozzáférést.

A cég azt mondja, hogy a gazdák kérhetik majd, hogy a földjeiken gyűjtött adatokat ne osszák meg, és így nem lesznek kiszolgáltatott helyzetben. Azt azonban elismeri, hogy a gazda ezentúl már nincs elválaszthatatlanul a munkaeszközéhez kötve. Elérkeztünk oda, hogy a munkaerőt és a gépet szétválasztották, a gazda nem feltétlenül szükséges a munkavégzéshez.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Vállalat gazda John Deere mesterséges intelligencia mezőgazdaság önvezetés traktor Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.