Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. január 5. 11:55 Tech, Vállalat

Megjelent a traktor, amely felveti a kérdést: kell-e a földműveléshez a gazda?

A John Deere bemutatott egy új, teljesen önvezető traktort, amely hat pár kamerával pásztázza a környezetét, és működése közben rengeteg adatot gyűjt, amit aztán mesterséges intelligenciás alkalmazásokkal értékel. A 8R jelzésű traktor (amennyiben erre engedélyt kap) képes kimenni a földekre és ott elvégezni a munkát anélkül, hogy közben bármilyen utasítást adni kellene neki.

Az újdonság nem elsősorban az önvezetésben van, hanem a beépített mesterséges intelligencia alapú megoldásokban. A többé-kevésbé önvezető traktorok ma még főleg csak arra képesek, hogy nagyban segítsék a traktoros munkáját, a 8R azonban elboldogul vezető nélkül akkor is, ha a földeken a körülmények megváltoznak, vagy új akadályok keletkeznek.

Ennél is fontosabb lépésnek tűnik azonban, hogy a traktor a szántáskor-vetéskor a föld állapotát is folyamatosan vizsgálja, és abból olyan adatbázist épít, amelyre új földművelési javaslatokat dolgoz ki. A végső döntés egyelőre még mindig a gazda kezében van, de az irány egyértelműen az, hogy olyanok is irányíthassanak egy gazdaságot, akik nem feltétlenül szakemberek, csak a robottechnikára hagyatkoznak.

A John Deere 8R traktora. Fotó: AFP/Europress

A Wired magazinnak nyilatkozó szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a John Deere által így felépített adatbázisok természetesen nem a gazdák, hanem a traktorgyártó tulajdonában lesznek. Ennek következtében a John Deere lényegében arra törekszik, hogy a mezőgazdaság Facebookja legyen, azaz olyan, lehetőleg egyedülálló adatplatform legyen a birtokában, amelyre a gazdáknak égető szüksége lesz, és meg kell majd venniük az ahhoz való hozzáférést.

A cég azt mondja, hogy a gazdák kérhetik majd, hogy a földjeiken gyűjtött adatokat ne osszák meg, és így nem lesznek kiszolgáltatott helyzetben. Azt azonban elismeri, hogy a gazda ezentúl már nincs elválaszthatatlanul a munkaeszközéhez kötve. Elérkeztünk oda, hogy a munkaerőt és a gépet szétválasztották, a gazda nem feltétlenül szükséges a munkavégzéshez.

Tech Vállalat gazda John Deere mesterséges intelligencia mezőgazdaság önvezetés traktor Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Avatar
2022. január 18. 11:14 Tech

Két választásunk van a mesterséges intelligenciával: segít nekünk, vagy magunk ellen fordítjuk

Az újabb kutatások szerint az automatizáció központi szerepet tölt be a jövedelmek közti különbségek növekedésében.

Váczi István
2022. január 14. 13:18 Tech, Vállalat

Több mint 13 milliárd forintért vásárolnak fel egy magyar informatikai céget

Az indiai HCL Technologies felvásárolja a magyar Starschemát, amely különféle adatfeldolgozási szolgáltatásokat nyújt, és partnerei között több is megtalálható a világ legnagyobb forgalmú cégei közül.

Pletser Tamás
2022. január 13. 06:57 Tech

Sokat kell még várni az olcsó elektromos autókra

A növekvő nyersanyagárak megakaszthatják az elektromos autók forradalmát, miközben az akkumulátorok gyártásához szükséges értékláncok kiépítése nagyon hosszú folyamat.

Fontos

Váczi István
2022. január 24. 13:41 Világ

Mire mennek az ukránok az új, nyugati fegyvereikkel az oroszok ellen?

Egyre több nyugati páncéltörő fegyvert kap Ukrajna, de kérdéses, hogy egy esetleges háborúban ezek mennyire lesznek hatékonyan alkalmazhatók.

Hajdu Miklós
2022. január 23. 16:57 Pénz

Nincs két egyforma inflációs időszak, de adódott már a mostanihoz hasonló helyzet a történelemben

A termelési láncok második világháború alatti megakadása, majd a békekötés után a kereslet gyors élénkülése a mostanihoz hasonló inflációhoz vezetett.

Debreczeni Anna
2022. január 23. 07:32 Közélet

Zöld címkét kaphatnak idén a földgáz- és nukleáris projektek az EU-tól

Örök vita maradhat, hogy az atomerőmű, és főleg a földgáz bármilyen felhasználása mennyire zöld, és ezt várhatóan az új európai szabályozás sem fogja csitítani.