Hírlevél feliratkozás
Avatar
2021. július 21. 11:27 Vállalat

Földbe állt a cége, de így is többet keresett, mint Mészáros Lőrinc vagyona

Eddig sem volt titok, hogy az irodákat rövid távra bérbeadó WeWork összeomlása ellenére alapítója személyesen finoman szólva sem járt rosszul anyagilag, de egy tegnap megjelent könyv szerint különböző módszerekkel a korábban gondoltnál jóval többet, 2,1 milliárd dollárt szedett össze Adam Neumann. Mostani árfolyamon ez forintban 640 milliárd, ami 40 százalékkal több a leggazdagabb magyar, Mészáros Lőrinc vagyonánál, amelyet a 100 leggazdagabb magyar 2021 című kiadvány 455 milliárd forintra tett.

A csak sok milliárd dolláros tőkeinjekciónak köszönhetően megmenekült startup elfüstölése az utóbbi évek egyik leglátványosabb céges kudarca – bár a Wirecard teljes bedőlése még durvább volt –, két éve mi is részletesen írtunk a történetről. A súlyosan veszteséges vállalat 47 milliárd dolláros értékelés mellett lépett volna tőzsdére, de az ehhez készített dokumentumokból kiderült, hogy ennek legfeljebb töredékét éri, így akkor le is fújták a részvénykibocsátást, Neumannt pedig elzavarták a cégtől.

A Wall Street Journal két riportere által írt könyvből*Eliot Brown, Maureen Farrell – The Cult of We: WeWork, Adam Neumann and the Great Startup Delusion minden korábbinál részletesebben kiderül, hogyan használta fel az alapító saját gazdagodására a cég minden egyes életszakaszát. A tőkebevonás különböző szakaszai során félmilliárd dollárhoz jutott Neumann, majd amikor az értékelés összeomlását követően eltávolították a vezérigazgatói posztról, egymilliárd dolláros lelépési csomagot kapott, részben készpénzben, részben részvényei jövőbeli értékesítési lehetőségének formájában. Ez akkor jelentős felháborodást váltott ki, és pereket eredményezett Neumann és a cég legfőbb befektetője, a Softbank között, amelynek két éve rengeteg pénzt kellett betolnia a WeWorkbe, hogy megakadályozza a vállalkozás felszámolását és így korábbi befektetései lenullázódását.

A perek lezárulta után sem járt sokkal rosszabbul azonban az alapító: a távozásához kapcsolódóan készpénzben 198 millió dollárhoz jutott, idén februárban pedig 578 millió dollárt kasszírozott saját cége WeWork-részvényeinek eladásán. Ezt követően azonban Neumann még mindig rendelkezik több tízmillió részvénnyel a tervek szerint idén nyáron tőzsdére lépő korábbi vállalatában. Ez technikailag úgy zajlik majd le, hogy a WeWork összeolvad egy már tőzsdén lévő üres vállalattal, így az utóbbi jelenlegi árfolyamából kiszámolható, hogy Newman részvénycsomagja több mint 825 millió dollárt ér. Ezzel is számolva jön ki az említett 2,1 milliárd dollár.

Ez annak köszönhető, hogy a befektetők a jelek szerint elhiszik, hogy a vállalatnak az új vezérigazgatóval, Sandeep Mathranival a gigantikus veszteségek és a sokezres elbocsátások után sikerül fenntartható pályára állnia. Ahogy a Bloomberg írja, ő azt ígéri, hogy, hogy év végére már profitot termel a vállalat, és arra számít, hogy a járvány utáni világban nagyobb igény lesz az általa üzemeltetett közösségi irodákra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTavaly még mindenki rajtuk röhögött, aztán kerestek 46 milliárd dollártA világ legnagyobb kockázati tőkealapját tavaly a startup-lufi állatorvosi lovának tartották, ám idénre az egyik legjobban fialó cég lett - a szkeptikusok szerint elsősorban a szerencsének köszönhetően.

Vállalat Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Jandó Zoltán Stubnya Bence
2021. szeptember 17. 06:44 Vállalat

Kozmetikázhatják a tízmilliárdos veszteséget, amit Mészáros Lőrinctől vállalt át az állam

Hatalmasat fordult idén az energiaszektor, és ennek köszönhetően nyár végén elkezdhetett nyereséget termelni az évek óta veszteséges Mátrai Erőmű.

Torontáli Zoltán
2021. szeptember 15. 14:13 Vállalat

Bedobja a törölközőt a gyártó, amelynek oltásából félmilliót vett volna Magyarország

Nem kezdi el a gyártást a Curevac, de nem száll ki teljesen a piacból.

Jandó Zoltán
2021. szeptember 13. 13:42 Vállalat

Milliárdokat bukott egyetlen félidő alatt a Fradi

Az Európa Liga menetrendje és a jegyárak ismeretében már elég jól megbecsülhető, mennyi bevételtől esett el az FTC azzal, hogy a BL helyett az EL-ben indul.

Fontos

Hajdu Miklós
2021. szeptember 19. 17:03 Adat

Egy órát sem kell utazni, és egészen megváltoznak az életkörülmények az országon belül

Észak-Magyarország több szempontból is az unió egyik legkedvezőtlenebb életkilátásokkal kecsegtető régiója, de más hazai térségekben sem sokkal jobb a helyzet.

Torontáli Zoltán
2021. szeptember 19. 07:11 Adat

Tényleg olcsóbb a Lidl külföldön?

Elvégeztük ugyanazt a nagy bevásárlást egy francia és egy magyar Lidlben, és az eredmény több szempontból is tanulságos lett.

Hobot Péter
2021. szeptember 18. 16:25 Világ

Az arab világ alapjait változtatja meg az afganisztáni kivonulás

A konfliktusok súlypontja a Közel-Keletről Afganisztán felé tolódik, ahol Kína és Pakisztán, illetve India és Irán szövetsége nézhet szembe egymással.